14 Юли, 2024 11:15 5 646 16

Европейската комисия започна да проучва възможните последици от китайската експанзия в производството на чипове

  • чипове-
  • китай-
  • европа-
  • санкции-
  • полупроводникови компоненти

Според западни политици усилията на Китай да субсидира развитието на производството на чипове, ще позволят на страната да намали зависимостта си от техния внос, но следващата стъпка неизбежно ще бъде разширяването на пазарите и респективно евтини продукти за чуждестранните пазари

Европейската комисия започна да проучва възможните последици от китайската експанзия в производството на чипове - 1

След като едва взе решение за методите за противодействие на една от китайските заплахи под формата на евтини електрически превозни средства, Европейската комисия премина към друга сфера, разследвайки вноса на евтини полупроводникови компоненти, произведени в Китай. Европейските служители вече провеждат проучване сред участниците на пазара за степента на влияние на този фактор върху тяхната дейност.

Очаква се до септември Европейската комисия да проведе две проучвания сред европейските потребители и производители на полупроводникови компоненти по темата за зависимостта от доставките на китайски чипове. Участието в проучването ще бъде доброволно, но европейските власти вече се консултират със заинтересовани компании. Ако е необходимо, властите на ЕС и САЩ ще предприемат действия срещу нарушаването на справедливите пазарни условия, казаха европейски служители в отговор на запитване на Ройтерс.

Според западни политици усилията на Китай да субсидира развитието на производството на чипове, ще позволят на страната да намали зависимостта си от техния внос, но следващата стъпка неизбежно ще бъде разширяването на пазарите и респективно евтини продукти за чуждестранните пазари. Може да се стигне и до свръхпроизводство и падащи цени, което да доведе до загуби за участниците на пазара.

Засега Европейската комисия събира само информация от участниците на европейския пазар на полупроводникови компоненти и електронни устройства за каналите за доставка на използваните чипове, техния асортимент и цени. Европейските доставчици също са поканени да предоставят информация за оценка относно подобни параметри на продукти, доставяни от китайски производители.

Ясно е, че китайската експанзия в производството на чипове засяга европейския бизнес по различни начини. Доставчиците на оборудване за производство на китайски ASML чипове очевидно се възползват от тази тенденция. Европейските производители на чипове, от една страна, са принудени да се конкурират с китайските, но в същото време имат предприятия в Китай, чиито продукти могат да бъдат внесени в Европа.

Възможно е производителите на конкретно оборудване да не искат да разкрият степента си на зависимост от доставките на чипове от Китай, а самата сложна производствена верига понякога не позволява недвусмислено да се установи произходът на определени компоненти. От тази гледна точка методологията на разследване на европейските власти не може да се счита за безупречна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    20 14 Отговор
    съвсем скоро и литографските машинки оттичат. Само свинско и картоф от ес 😂 евентуално. Нема страшно, пазара за чипове в Русия е сигурен ! 😂
  • 2 Град Козлодуй

    25 13 Отговор
    колко е по лесно да откраднеш някоя окрайнска пералня! и вътре пълно с чипове за ракетите и самолетите на руснаците

    понякога се смея на говедарските тролове какви опорки само им спуща оная кранта галя от посолството
  • 3 Бендида

    41 0 Отговор
    Лицемерничко е да се говори за експанзия, когато става дума за бизнес. Цитатът от статията обяснява всичко :
    ,,Европейските производители на чипове, от една страна, са принудени да се конкурират с китайските, но в същото време имат предприятия в Китай, чиито продукти могат да бъдат внесени в Европа."
  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    16 11 Отговор
    РУСНАЦИТЕ НЯМАТ ПРОБЛЕМ С ЕВТИНИТЕ ЧИПОВЕ,
    А КИТАЙЦИТЕ С ЕВТИНИЯ РУСКИ ГАЗ :))

    Коментиран от #15

  • 5 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    8 8 Отговор
    КВО Е СВОБОДАТА ЗА МЕН ?
    10 000 ДЕКАРА С ТОК И РЕКА ПРЕЗ ИМОТА
    ЗА 270 000 ЕВРО НА 10 КМ С ЛОДКА ОТ ВЛАДИВОСТОК ( ИЛИ 120 КМ С АВТОМОБИЛ)
    ..... НА БРЕГА НА ТИХИЯ ОКЕАН НА 130 КМ ОТ КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ
    ..... :))
  • 6 хахаха

    15 9 Отговор
    Производител на чипове в Европа? Все едно имат избор между Китай и Тайван. Да започват да садят картофи, че това ще им е единствената индустрия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вътю Т.Панчев

    10 9 Отговор
    Мухахаха ...и кои са тия ,,европейски" чиппве , че не се сещам ?? Нещо марки , брендове ??

    Коментиран от #9

  • 9 Умнокрасив

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Вътю Т.Панчев":

    Процесорите ARM, с които работи всичко различно от настолен или преносим компютър, се разработват като архитектура от английската фирма със същото име. Повтаряме - английска фирма.

    Изобщо, на пазара няма много чисто китайски процесори. Произведени в Китай да, проектиеани там, не.

    Коментиран от #13

  • 10 Ми идеал Петров

    8 3 Отговор
    Всеки се бори за по-евтин продукт и свръх производство на каквото и да е.Европалячовците като не знаят как се прави това или не искат, да затварят вратите и последният алчен шеф да гаси ламБите.Лапачката преключи!
  • 11 Китай и Русия

    8 2 Отговор
    Ще разбият алчна Европа и Фащ.Не можете да ги стигнете по цени и производство срещу тях да бягате.За ресурси но комент!
  • 12 Много ми е

    10 0 Отговор
    Интересно когато Китай постигне и тази си цел(да не внася чипове а сам да си ги произвежда-не, че не го прави и сега) какво въобще ще може да му каже ЕК. Тия кухи лейки дори нищо не могат да му кажат и за евтините електромобили. Сложили били високи мита. Алооуу, ЕС-то то май вече не сте номер едно в автомобилостроенето.А така както сте я подкарали най-скоро време няма и да сте в Г-7. Вие освен да налагате санкции и да слугувате на хунтата Вашингтон нещо друго можете ли?. А като сте толкова демократични, защо за членовете на тая ЕК никой европеец не гласува? Ами те тия членове въобще легитимни ли са? Или и те като Българските шарлатани се назначават от тамошното посолство.
  • 13 Не те знам

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Умнокрасив":

    Колко си умнокрасив, но вземи ,че провери дали ARM е вече английска собственост. В миналото да, но в настоящето вече не е.

    Коментиран от #14

  • 14 Пак умнокрасивия

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Не те знам":

    И на кого е собственост? На сайта им пише, че над 50% (май са към 90%) от акциите съ държат от SoftBank, които са японци (а не китайци), а централата още си стои в Кембридж.
  • 15 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Евтини са и телефоните там внос от Китай а в ЕС са на двойни и тройни цени. Сега слагат мита и на покупките от Алиекспрес и други сайтове та да пращат на украйна
  • 16 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    Евросъюза и така наречената европейска комисия са пълна порнография, при тях няма чест ДОСТОИНСТВО и МОРАЛ А САМО НАГЛО БЕЗОЧЛИВО КРАДЕНЕ ОТ АЛЧНАТА ЛАЙНАНА УРСУЛ, ДЕБЕЛИЯ ВАРЕЛ, ЕВА КАЙЛИ ОТ ГЪРЦИЯ И ОЩЕ, И ОЩЕ ИЗМЕТ.