21 Октомври, 2024 12:24 613 2

В Китай е създаден най-малкият квантов компютър в света

  • квантов компютър-
  • китай

Компютърът използва само един фотон при работа с квантови алгоритми

В Китай е създаден най-малкият квантов компютър в света - 1

Специалисти от Националния университет Цинхуа представиха квантов компютър, който се позиционира като най-малкия в индустрията. Работата на устройството, сравнимо по размер с обикновен компютър, беше демонстрирано от създателите му на пресконференция в университета Хсинчу.

Отбелязва се, че компютърът използва само един фотон при работа с квантови алгоритми. Според учените системата може да извършва например разлагане на прости множители, използвайки тристепенния подход на алгоритъма на Шор, а също така е в състояние да кодира информация в 32 интервала от време.

Освен това компютърът е способен да поддържа фотони в стабилни квантови състояния при стайна температура. Не изисква специална система за охлаждане, което позволява значителни икономии на енергия.

Учените отбелязват значението на този компютър в различни области, като разработване на лекарства, логистична оптимизация, подобряване на сигурността на данните и подобряване на изкуствения интелект. Разработчиците не казват кога и на кои пазари ще се появи комерсиалната версия на необичайния компютър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дьвас

    0 0 Отговор
    А в БАН работят над чушкопек с 3 чушки и скоро ще измислят формулата.

    Коментиран от #2

  • 2 Петко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "дьвас":

    Ами така е в НРБ…