Отидете към основна версия

768 4

САЩ преговарят с Китай за получаване на почвени проби от обратната страна на Луната

  • обратната страна на луната-
  • почва-
  • оби-
  • наса-
  • сащ-
  • китай

Обтегнатите отношения между Китай и САЩ пречат на директното искане и предаване на пробите

Според агенция Ройтерс представители на НАСА водят преговори с китайски колеги за условията за получаване на почвени проби от обратната страна на Луната. Ще припомним, че през юли 2024-а китайската сонда Chang'e-6 върна на Земята за първи път проби, събрани от обратната страна на спътника.

Обтегнатите отношения между Китай и САЩ попречиха на директното искане и предаване на почва на учени от друга държава, но надеждата остава. Администраторът на НАСА Бил Нелсън обяви преговорите пред Ройтерс. Преди месец Нелсън говори пред Конгреса по този въпрос, където заяви, че преговорите и получаването на проби от китайската страна няма да застрашат националните интереси на САЩ.

Така наречената поправка на Волф забранява на американски учени и институции да си сътрудничат с Китай без специално разрешение от ФБР. Администраторът на НАСА очаква ФБР да лицензира агенцията да получава проби от лунна почва от Китай. Той високо оценява вероятността американските учени да получат уникална лунна почва. Все още не е известно какво ще поискат китайците в замяна. Някои американски служители се опасяват, че засилването на сътрудничеството между НАСА и нейните китайски партньори ще облекчи натиска върху Китай.

Според Нелсън четири американски института вече са кандидатствали за получаване на проби от обратната страна на Луната. В крайна сметка е малко вероятно Китай да забрани изследването на уникалните образци от американски учени, защото китайците вече се съгласиха да предоставят проби на европейските институции, които ще ги получат безпроблемно, за което вече има съответното писмено споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини