25 Септември, 2024 10:47 631 8

САЩ искат да забранят "умните" коли с китайска и руска технология

  • автономни коли-
  • китай-
  • русия-
  • сащ-
  • забрана

Според Министерството на търговията софтуерната забрана ще влезе в сила за превозни средства от „моделна година“ 2027, докато забраната за хардуер ще влезе в сила за „моделна година 2030“

САЩ искат да забранят "умните" коли с китайска и руска технология - 1

Министерството на търговията на САЩ планира да предложи забрана на продажбата или вноса на "умни" превозни средства, които използват определени китайски или руски технологии. Възможното решение е продиктувано от съображения за национална сигурност. Това съобщава CNN.

Правителствено разследване на САЩ, което започна през февруари, установи редица рискове за националната сигурност от вграден софтуер и хардуер от Китай и Русия в американски превозни средства. Този софтуер позволява дистанционно управление чрез хакване и събиране на лични данни на водачите, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

„В екстремни ситуации чуждестранен противник може да изключи или да поеме контрола над всички превозни средства, оборудвани с тяхна технология, работещи в Съединените щати едновременно, причинявайки катастрофи (или) блокирайки пътища “, каза тя.

Правилото обаче няма да важи за автомобили, които вече се движат по пътищата на САЩ и имат инсталиран китайски софтуер, каза високопоставен служител на администрацията пред CNN.

Според Министерството на търговията софтуерната забрана ще влезе в сила за превозни средства от „моделна година“ 2027, докато забраната за хардуер ще влезе в сила за „моделна година 2030“.

Предложеното от Министерството на търговията правило се прилага за „свързани превозни средства“ – практически всеки модерен автомобил, автобус или камион, който използва мрежови връзки за пътна помощ, сателитна комуникация или редица други функции.

След 30-дневен период на обществено обсъждане отделът има за цел да издаде окончателен регламент преди края на мандата на администрацията на Байдън, каза висш служител на администрацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Страх ги е да няма семтекс на прах в платките.

    Коментиран от #3

  • 2 Разбира се

    9 1 Отговор
    Къде са тръгнали без "лиценз" от САЩ.
  • 3 Тогава

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да забранят и презервативите защото може да им набутат деца на прах
  • 4 Кирпича

    2 4 Отговор
    Мъдро решение
  • 5 Пловдивчанин

    3 9 Отговор
    Само идиот-самоубиец може да се качи на китайска или руска кола.

    Коментиран от #6

  • 6 Управлявана

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пловдивчанин":

    От пиян български шофьор
  • 7 Давай Каубой!

    4 0 Отговор
    Давай Каубой!

    Краварската Работа си е Друга Работа!
  • 8 Браво

    0 2 Отговор
    т.е. ще започне официално Студена война 2