Отидете към основна версия

11 685 12

Българинът в топ 3 на Amazon: Грешка е да не приемате служителите като личности

  • петър иванов-
  • екипи без граници-
  • виртуални екипи

Друга грешка е доминирането на шефа и търсенето на виновен при проблем, обясни Петър Иванов

Виртуален екип е този, в който има хора от повече от една локация. Повечето търговски екипи също са виртуални, докато стигнем до глобалните интернационални екипи. Дефиницията е широка. Това каза в студиото на ФАКТИ Петър Иванов, автор на "Екипи без граници", чийто английски вариант влезе в топ 3 на Amazon.

Той обясни, че 81% от екипите в света са виртуални, а над 60% от тях са в повече от една часова зона.

"Ръководих много години голям мултинационален екип, систематизирах опита си и го описах в книгата. Не очаквах такъв успех, преведена е на много езици, тя не е само наръчник, а и бизнес роман", каза Иванов.

"Много мениджъри правят грешката да не се интересуват от служителите, които работят от друга локация, като личности. Това е грешка, аз препоръчвам всеки да сподели постиженията, с които е най-горд, както и най-трудните си моменти. С една добра модерация можем да научим какво кара сърцето на всеки един да пее. Така се поражда междучовешкото отношение и доверието", обясни Иванов.

"Друга грешка е доминирането на шефа и търсенето на виновен при проблем. Всеки трябва да има думата при една онлайн конференция. Третата грешка е да се смята, че добрите резултати идват от само себе си. Аз се бях споразумял със спонсорите на един екип, ако свършим с проекта си 3 месеца по-рано, всички да отидем до Тенерифе за два дни. Настроението и духът веднага се приповдигна. Създаде се невероятна екипна обстановка", разказа той.

"Съществуват три скали по отношение на начина на управление. Най-вдясно е йерархичното управление, при което шефът дава нареждания, иска се позволение, а най-вляво са егалитарните екипи, в които хората са равнопоставени. Българският работодател е по-скоро вдясно, не обича много да му се противоречи. При един виртуален екип той трябва да се придвижи в по-демократичен метод на управление. В IT индустрията са принудени да го правят, но и в други индустрии започват да интегрират чужди специалисти", обясни Петър Иванов.

"На служителите, които идват от по-йерархични общества - азиатци, руснаци, като че им се налага по-често да се приспособят към средата, но пък и на датчани например им се налага да са по-меки", допълни той.

Петър Иванов е и световен шампион по хвърляне на копие и диск при ветераните.

Как се съчетава коучинга със спорта и кое се управлява по-трудно - мултинационален екип или семейство с пет дъщери - гледайте разговора с Петър Иванов във видеото:

През април семинар ще има в София. Подробности можете да видите тук.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини