Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 17:11 6 774 33

Петър Иванов пред ФАКТИ: Хората работят повече, но burnout-наха (ВИДЕО)

  • виртуални екипи-
  • home office-
  • burnout-
  • power teams beyond borders

За мотивацията и добрата екипна работа ключова е похвалата, обясни бизнес консултантът

Петър Иванов пред ФАКТИ: Хората работят повече, но burnout-наха (ВИДЕО) - 1

В началото на пандемията имаше два етапа. Служителите реагираха добре, те имаха навици от личния си опит с дигиталните технологии. След 2-3 месеца започна да се усеща, че само да колаборираме, да имаме екипни срещи за проследяване на напредъка - това работи добре, но колкото по-дълъг става периодът, толкова по-често се налага да се разрешават конфликти от разстояние.

Мениджърите първоначално бяха уплашени, техният голям страх беше, че хората ще се скатават, ще гледат филми или ще са в социалните мрежи. Оказа се, че хората работят повече, участват в срещите, които в началото не беше ясно колко са необходими. Мениджърите си отдъхнаха, но се появиха първите симптоми на burnout, защото хората наистина работят повече. Не си позволиха и почивки, а те са ключови. Училището от вкъщи също допринесе за burnout. Това обясни в студиото на ФАКТИ мотивационният лектор и бизнес консултант Петър Иванов.

"Навлизайки в края на годината, ще трябва да се поставят стратегически цели - от разстояние. Трябва да изградим една структурирана комуникация, която е не само оперативна, но до голяма степен стратегическа. Трябва да се взимат решения кои да са следващите продукти и услуги и това изисква малко по-специален, по-системен подход.

Някои индустрии като автомобилната пострадаха сериозно, но тези с по-дигитален портфейл се разраснаха. Докато всичко е планирано и само се следи кой си е свършил работата е по-лесно, но когато трябва да се създаде нещо заедно, тогава трябва друг подход. Не е достатъчно само шефът да спусне задачата, той би могъл, но не е оптимално. Ако хората са вкъщи, те трябва да участват във вземането на решения и във формулирането на плана. Тук също си има формати - онлайн позволява някои неща да се случват по-бързо, отколкото в стая. Има вече много добри софтуерни решения. Би могло да се брейнстормва по-добре", каза той.

"Има много тънкости, които променят ефективността на една онлайн среща. Разделянето на малки групи е добро решение. Там три основни роли са важни. Едната е да решат кой ще презентира обратно, втората е на този, който ще води записки, третата е на този, който следи всеки да се изкаже, той следи и времето. Някои мениджъри се страхуваха да го направят това, отлагаха. Въпрос на мъдра модерация е тези неща да станат онлайн. Когато шефът просто спусне някакво решение, тогава мотивацията е много ниска.

За мотивацията ключова е похвалата. Когато хората са от разстояние, често това се забравя. Изисква се това да се прави съзнателно и систематично. Тук има много начини, ако това мениджмънтът го осъзнае като нужда. Ако има резултат, обезателно похвалете резултата. Ако още няма резултат, но забелязвате поведение - че си помагат, че молят за помощ - похвалете поведението, защото това стимулира екипната работа. Ако няма резултат и още не виждате поведение, търсете, със сигурност ще намерите какво да похвалите. Това е от важно значение", коментира Петър Иванов.

"Новата ми книга ще излезе след 2 дни, първо на английски със заглавие "Power teams beyond borders: How to work remotely and build powerful virtual teams". Смисълът на "граници" тук не е само географски, физически, часови зони и др., а границите на организацията. Става дума за фирми, които нямат размера на най-големите световни фирми и техният успех на глобалния пазар е свързан с интеграцията с партньори, стратегически доставчици. С този метод им помагам, когато проектите излизат извън техните организационни граници. Това може да се пренесе и в света на start up-ите, защото те още повече зависят от ключовите партньори, дори организациите с идеална цел", каза още той.

Целия разговор с Петър Иванов гледайте тук:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 10 Отговор
    Значи вместо в ресторанта ще каня клиентите в къщи.Идиот!

    Коментиран от #2

  • 2 Еее

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лошо има ли.?? Нали си гостоприемен бизнесмен. Ще се💩💩 хубаво, след като се на ядем на е@@@@м
  • 3 Емил

    27 1 Отговор
    Браво Светослава! Достойно защити фамилната си чест - "burnout-наха"! С това буквосъчетание обедини навеки двете азбуки! Българите ще го прочетем, ама ингилизите ще видят зор!
  • 4 123

    27 0 Отговор
    А какмви хубави думи има в българският език: полудяха, изнервиха се, подивяха, прегоряха, изтрещяхте, и прочее.!
  • 5 Лост

    11 0 Отговор
    2021г. въпрос към турист :Тази година няма ли да ходиш в Испания? -Не миналата не ходих. Тази няма да ходя в България.
  • 6 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    5 15 Отговор
    Прав е мениджъра! Кризата не я усетихме! Хората са прекрасно, богати, с луксозни коли, издържат любовници, скъпи екскурзии и пълни ресторанти и коктейл барове. Криза нямаше и няма!!! ГЕРБ ПОБЕДА

    Коментиран от #8

  • 7 Марк Енгелс

    13 2 Отговор
    Бедните са глупави и луди. Вярно е. Бедността води до тревоги, което е нервност. Нервността намалява презизността, което намаля преценката и възможност за ясен ум. ОГЛУПЯВАНЕ. Бедността е и липса на опитност, липса на ситуации, липса на вещи и опит с тях, липса на приятели от които да черпят информация. Което е липса на самочувствие, а това е уязвимост и страх. ПАК НЕРВНОСТ. Така 90% са в нашата страна. ЕДНО ГЕТО ОБЩЕСТВО. И Бойко е начин да се самоубият, и убият системата. Като си пасуват. При Орешарски го разбраха. Каквото и да правят, нищо не зависи от тях.

    Коментиран от #23

  • 8 Бай курти ...

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер":

    Хората усетиха кризата много здраво. Не пиши от името на хората, не е честно . А за този хлапак който тръгва да издава книга - заучени фрази и нищо дефакто. Да се съобрази с реалната обстановка в България и да каже нещо което не знаем.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българския менте бизнесмен

    14 3 Отговор
    Му пожелавам фалит. Нема му работя за смешни пари да забогатява на мой гръб. Айде кой откъде е.
  • 11 Я така

    5 2 Отговор
    С похвалите от фирмата си пазарувам да знайш
  • 12 От толко боклуци и лош матерял

    5 1 Отговор
    От които зависи намирането на работа / заплащане за трудът тая държава пропада
  • 13 хаха

    18 3 Отговор
    Тоя господин какъв е ? Алоу, седнал си да говориш за тия работещи по офиси,голямата работа демек. Ама и тя ще секне,да знаеш. Нали другата част,истински работещите и произвеждащи нещо реално, отива към дъното . И с намалени заплати..Догодина друга песен ще пееш.Слезте на земята и се огледайте какво става по света и в Европа.
  • 14 Статията

    2 5 Отговор
    не е толкоз тъпа, колкото "коментарите".

    Коментиран от #16

  • 15 Аз съм тракторист

    9 0 Отговор
    Карам трактор за 500 000 лв мухахаха
  • 16 Щото не ти

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Статията":

    Изнасят
  • 17 Питащ

    7 2 Отговор
    Този е " Бизнес консултант" ! И кой му плаща за измислените консултации?
  • 18 По обявите ще ги познаете

    5 0 Отговор
    Оставете че обещават едни пари а после се оказват други това го забравете обаче аз имам чуството че получават пари от някаде да симулират много работни места а в действителност май не търсят работници викат много кандидати има ще видим ще се обадим и така всички работодатели. Може да има такива които са коректни но са много нисък процент.
  • 19 Ще им работа яз за жълти пари

    6 1 Отговор
    Да карат скъпи поршета морета и да пускат бело. Без тия!

    Коментиран от #20

  • 20 Редактирано*

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ще им работа яз за жълти пари":

    Да пукат бело. Да шмъркат за моя сметка. Нема стане.
  • 21 Защо не помагат на хората

    3 0 Отговор
    А помагат на малкия и среден бизнес покрай корона вирусът?!!!
  • 22 Сънчо

    6 1 Отговор
    Защо ли всички кризи удрят само наемния служител, защо ли родата продълбава да харчи пари на поразия, защо си организираме турнирчета, обучения, конференции, сменяме автомобилите с по нов модел, а за най..... Нищо.. И както винаги редовния отговор - в криза сме, докога бе......
  • 23 Хаджи Хаджи Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Марк Енгелс":

    Умно казано!
  • 24 Академик

    6 0 Отговор
    Менъджъри бол ама работещи хич!
  • 25 Peci kupona

    12 0 Отговор
    Много се дразня, защото всички говорят само са работещоте в офис!!!! Алооо, други хора няма ли на тоя свят, кото работят активна работа, или тях кучета ги яли! Баба ви все по офисите е работила и е burnout-вала!
  • 26 filosofiii

    6 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За мотивацията и добрата екипна работа ключова е похвалата, обясни бизнес консултант
    на баба ти футболните гащи - важни са ПАРИТЕ
  • 27 jorj

    1 4 Отговор
    Стига мърсоли, уръфляци и трипутляци!!!
  • 28 Тракторист

    2 0 Отговор
    Е па я си карам тракторо бавничко и ме боли фара за тоа женския.нема вирус,нема никой покрай мен
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рошко

    1 0 Отговор
    Заглавието направо кърти пак
  • 31 Петър Иванов

    1 0 Отговор
    По вече по темата: www.Peter-Ivanov.com
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Принтер

    1 0 Отговор
    Аман от ЕнтЕлЕгенти !!!
    ВЧЕРАШЕН ПИКЛЬО - burning out му се привидяло, ,,,,,,,,
    Този , ако е хващал кирка или мистирия през живота си ,,,,,,