Last news in Fakti

21 Февруари, 2019 16:56 11 673 12

Българинът в топ 3 на Amazon: Грешка е да не приемате служителите като личности

  • петър иванов-
  • екипи без граници-
  • виртуални екипи

Друга грешка е доминирането на шефа и търсенето на виновен при проблем, обясни Петър Иванов

Българинът в топ 3 на Amazon: Грешка е да не приемате служителите като личности - 1

Виртуален екип е този, в който има хора от повече от една локация. Повечето търговски екипи също са виртуални, докато стигнем до глобалните интернационални екипи. Дефиницията е широка. Това каза в студиото на ФАКТИ Петър Иванов, автор на "Екипи без граници", чийто английски вариант влезе в топ 3 на Amazon.

Той обясни, че 81% от екипите в света са виртуални, а над 60% от тях са в повече от една часова зона.

"Ръководих много години голям мултинационален екип, систематизирах опита си и го описах в книгата. Не очаквах такъв успех, преведена е на много езици, тя не е само наръчник, а и бизнес роман", каза Иванов.

"Много мениджъри правят грешката да не се интересуват от служителите, които работят от друга локация, като личности. Това е грешка, аз препоръчвам всеки да сподели постиженията, с които е най-горд, както и най-трудните си моменти. С една добра модерация можем да научим какво кара сърцето на всеки един да пее. Така се поражда междучовешкото отношение и доверието", обясни Иванов.

"Друга грешка е доминирането на шефа и търсенето на виновен при проблем. Всеки трябва да има думата при една онлайн конференция. Третата грешка е да се смята, че добрите резултати идват от само себе си. Аз се бях споразумял със спонсорите на един екип, ако свършим с проекта си 3 месеца по-рано, всички да отидем до Тенерифе за два дни. Настроението и духът веднага се приповдигна. Създаде се невероятна екипна обстановка", разказа той.

"Съществуват три скали по отношение на начина на управление. Най-вдясно е йерархичното управление, при което шефът дава нареждания, иска се позволение, а най-вляво са егалитарните екипи, в които хората са равнопоставени. Българският работодател е по-скоро вдясно, не обича много да му се противоречи. При един виртуален екип той трябва да се придвижи в по-демократичен метод на управление. В IT индустрията са принудени да го правят, но и в други индустрии започват да интегрират чужди специалисти", обясни Петър Иванов.

"На служителите, които идват от по-йерархични общества - азиатци, руснаци, като че им се налага по-често да се приспособят към средата, но пък и на датчани например им се налага да са по-меки", допълни той.

Петър Иванов е и световен шампион по хвърляне на копие и диск при ветераните.

Как се съчетава коучинга със спорта и кое се управлява по-трудно - мултинационален екип или семейство с пет дъщери - гледайте разговора с Петър Иванов във видеото:

През април семинар ще има в София. Подробности можете да видите тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доволен

    28 0 Отговор
    Кажете го на новите шефове и СТАРАТА шефка във Вюрт БЪЛГАРИЯ ЕООД

    Коментиран от #9

  • 2 Аз съм безработен

    6 2 Отговор
    Никой работодател не ме иска. Те ме мислят за едно нищо. Все едно не съществувам. Нито ми се обаждат нито нищо.
  • 3 Долу герб и БСП

    5 1 Отговор
    Най големият смешник е лало комика депутат БСП Пирдоп
  • 4 Митко

    5 1 Отговор
    Уж международна компания, но ЧЕЗ е на светлинни години на тези възгледи.
  • 5 Дългия

    10 1 Отговор
    Хубаво, така е и за това препоръчвам да изпратим по една книга до всички политици управници и т.н.за да им се напомни че тези, които управляват не са роботи а живи хора! И трябва да се задължат да я прочетат .

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вени

    17 1 Отговор
    Тоя "българин" да каже кога ще можем да пазаруваме нормално от амазон, защо не ни имат за бели хора, доставят до Гърция, до Турция, дори до Румъния, само до българия не доставят, къде е пречката?

    Коментиран от #11

  • 8 Безделник

    9 1 Отговор
    Вени (коментар 7) ти явно не четеш. Книгата му е по прадажби в Амазон на топ 3, а не че той работи за Амазон
  • 9 Аз не съм ВЮРТ България

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Доволен":

    Там е трагедия и го усетих още на пробния работен ден, затова и получиха отрицателен отговор от мен..... поредната "голяма" фирмичка....
  • 10 незнайко

    2 0 Отговор
    БАЧКАЙ И НЕ ПИТАЙ ЗАЩО !!! Какво произвежда АМАЗОН- нищо !!! Какъв проект ще правят, че и три месеца по рано да го свършат ??? Давайте пари на хората, заслужена почивка 22 работни дни,
    това е !!! Всеки ще ходи където пожелае !!!
  • 11 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вени":

    И ти като Вени #7! Уж си чел статията, а нищо не си разбрал.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.