Отидете към основна версия

16 808 49

Матайс Льо Рут: Българските фирми са заинтересовани да наемат бежанци (ВИДЕО)

  • матайс льо рут-
  • бежанци-
  • оон

У нас със статут на бежанци са около 2000 души

Матайс Льо Рут

Пред нас има много предизвикателства. Бежанците, които идват тук бягат от конфликти в Афганистан, Сирия, Ирак и Иран и имат нужда от помощ. Те не оставят всичко зад гърба си просто така, бягат от война и преследване, за да спасят живота си. Ако нямаше война, нямаше да идват в България. Проблемът е, че достъпът им е ограничен. Точно затова се опитваме да осигурим техните права. Това каза в студиото на ФАКТИ представителят на ВКБООН в България Матайс Льо Рут.

"Обикновено хората не правят разлика между мигранти и бежанци, но това не е само в България. Когато говорим за хора в движение в световен мащаб, много малко са тези, които разбират причините за миграцията. За нас е много важно да се прави разграничението. Бежанците бягат от война, те нямат избор и понеже нямат избор ние трябва да ги допуснем законно в страната. Икономическите мигранти имат избор, търсят по-добър стандарт на живот и е въпрос на държавната миграционна политика дали ще позволи на тези хора да останат или не. Така, че техният законов статут е различен. Мигранти и бежанци често се движат заедно, важно е да не забравяме, че те всички са човешки същества и имат права", обясни Льо Рут.

"Войната белязва живота и на тези, които са успели да избягат, и на обществото, което ги приема. Затова е много важна солидарността. Тя е основен фактор, за да могат тези хора да се интегрират, да променят живота си и един ден да се завърнат в родината си.

Когато говорим за интеграция, трябва да бъдат премахнати пречките пред това те да имат възможността да стъпят сами на краката си. За българската действителност това означава бежанците да научат български език, да си намерят работа, да могат да приложат способностите, които са придобили в собствената си страна, да си намерят дом, децата да ходят на училище. Обикновено това се случва много трудно и ние искаме да премахнем трудностите пред тези процеси. Бежанците не искат някакви особени привилегии, а да могат да си бъдат самодостатъчни.

Причините за и законови, и в манталитета на хората. Има доста недоразумения. Медиите понякога представят бежанците в много лоша светлина. Чувам неща като това, че бежанците били терористи, което е абсурдно, защото те бягат от терора. Чувам притеснения, че те ще вземат осигуровките на местните, което също не е вярно, защото в момента, в който бежанци започнат бизнес или ги наемат на работа, те започват да плащат своите осигуровки. Чувам, че са прекалено много в България, което не може да бъде вярно - те са не повече от 2000 в момента", обясни той.

"Ежегодните ни проучвания показват, че над 90% от българите никога не са срещали бежанец, но имат отношение и то е негативно. Наша цел е да поправим това чрез срещи на населението с бежанците, за да покажем човешкото им лице и тогава мисля, че ще предизвикаме симпатия.

В същото време искаме да сме практични. Работим с частния сектор, много български фирми са заинтересовани да наемат бежанци на работа, да приложат уменията им. Училищата също имат интерес да приемат деца бежанци, защото показват различна култура и отварят светогледа на децата, каза Льо Рут.

Целия разговор с представителя на Върховния комисариат за бежанците към ООН Матайс Льо Рут гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.

Свързани новини