4 Септември, 2019 16:47 16 796 49

Матайс Льо Рут: Българските фирми са заинтересовани да наемат бежанци (ВИДЕО)

  • матайс льо рут-
  • бежанци-
  • оон

У нас със статут на бежанци са около 2000 души

Матайс Льо Рут: Българските фирми са заинтересовани да наемат бежанци (ВИДЕО) - 1
Матайс Льо Рут

Пред нас има много предизвикателства. Бежанците, които идват тук бягат от конфликти в Афганистан, Сирия, Ирак и Иран и имат нужда от помощ. Те не оставят всичко зад гърба си просто така, бягат от война и преследване, за да спасят живота си. Ако нямаше война, нямаше да идват в България. Проблемът е, че достъпът им е ограничен. Точно затова се опитваме да осигурим техните права. Това каза в студиото на ФАКТИ представителят на ВКБООН в България Матайс Льо Рут.

"Обикновено хората не правят разлика между мигранти и бежанци, но това не е само в България. Когато говорим за хора в движение в световен мащаб, много малко са тези, които разбират причините за миграцията. За нас е много важно да се прави разграничението. Бежанците бягат от война, те нямат избор и понеже нямат избор ние трябва да ги допуснем законно в страната. Икономическите мигранти имат избор, търсят по-добър стандарт на живот и е въпрос на държавната миграционна политика дали ще позволи на тези хора да останат или не. Така, че техният законов статут е различен. Мигранти и бежанци често се движат заедно, важно е да не забравяме, че те всички са човешки същества и имат права", обясни Льо Рут.

"Войната белязва живота и на тези, които са успели да избягат, и на обществото, което ги приема. Затова е много важна солидарността. Тя е основен фактор, за да могат тези хора да се интегрират, да променят живота си и един ден да се завърнат в родината си.

Когато говорим за интеграция, трябва да бъдат премахнати пречките пред това те да имат възможността да стъпят сами на краката си. За българската действителност това означава бежанците да научат български език, да си намерят работа, да могат да приложат способностите, които са придобили в собствената си страна, да си намерят дом, децата да ходят на училище. Обикновено това се случва много трудно и ние искаме да премахнем трудностите пред тези процеси. Бежанците не искат някакви особени привилегии, а да могат да си бъдат самодостатъчни.

Причините за и законови, и в манталитета на хората. Има доста недоразумения. Медиите понякога представят бежанците в много лоша светлина. Чувам неща като това, че бежанците били терористи, което е абсурдно, защото те бягат от терора. Чувам притеснения, че те ще вземат осигуровките на местните, което също не е вярно, защото в момента, в който бежанци започнат бизнес или ги наемат на работа, те започват да плащат своите осигуровки. Чувам, че са прекалено много в България, което не може да бъде вярно - те са не повече от 2000 в момента", обясни той.

"Ежегодните ни проучвания показват, че над 90% от българите никога не са срещали бежанец, но имат отношение и то е негативно. Наша цел е да поправим това чрез срещи на населението с бежанците, за да покажем човешкото им лице и тогава мисля, че ще предизвикаме симпатия.

В същото време искаме да сме практични. Работим с частния сектор, много български фирми са заинтересовани да наемат бежанци на работа, да приложат уменията им. Училищата също имат интерес да приемат деца бежанци, защото показват различна култура и отварят светогледа на децата, каза Льо Рут.

Целия разговор с представителя на Върховния комисариат за бежанците към ООН Матайс Льо Рут гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 criminal

    135 6 Отговор
    Тоя инсулт ли го ударил....... !?!?!?!?

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ми те няма да работят!

    99 0 Отговор
    Хората мечтаят за Германия!
  • 6 Краси

    145 3 Отговор
    Тоя що не ги вземе при него да работят и да консултират?
  • 7 Преброяване на бесните язовци

    115 4 Отговор
    Силно се съмнявам. Тоя редовен ли е? 😂
  • 8 Анти милиционер

    114 5 Отговор
    Още еврогейщина.

    Коментиран от #42

  • 9 Благой

    92 2 Отговор
    Не си е пил хапчетата
  • 10 dfсвд

    52 4 Отговор
    Иска ми се едновремешното ВМРО да беше още съществуващо,като ти пратят македонец,няма мърдане!!!!!!
  • 11 толерастията е вредна

    101 3 Отговор
    Дрън, дрън, поредният НПО джендър толераст с поредната вербална полюция ! Практиката показва, че това са икономически бежанци основно без образовани с първично ниво на развитие ! "Инженерите" на Мерквел показаха, какво "могат" и не е нужно да изброяваме гадостите, защото списъкът е дълъг ! Този дженди да се огледа и да се запита, защи AзГ е вече втора сила и набира популярност !
  • 12 Мизантроп

    88 4 Отговор
    Матайс Льо Рут, дано такива изнасилят дъщеря ти ! Ама ти сигурно нямаш, щото си гей...
  • 13 Хачо

    81 2 Отговор
    Аха, значи няма да плащаме високи заплати на наще, а ще сме винаги тарикати и ще плащаме възможно най малко на който и да е. Давайте да видим за 300-400 евро, кой чужденец ще ви стой, да плаща квартира, ядене, ток, вода, парно, телефон, интернет, телевизия, и да е на печалба, да праща и на роднини. На моя началник му изкарваме няколко стотин хиляди на месец, ама му дай само, ламборджинита, скъпи почивки, жени, и да е спонсор на ММА бойци. И никой от държавата не му търси сметка, че може да заделя повече пари, за 25 човека персонал. Щом държавата не и пука, защо на мен да ми пука и да остана да работа за България. Айде, разсипете България работодатели, с нови Българи, още геноцид върху народа.
  • 14 Поручик Балканец

    92 8 Отговор
    Дрънкай си ти, но аз лично мюсюлманин на работа няма да взема. Да, не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани. Предпочитам руснак, украинец, молдовец, арменец, грузинец, сърбин, монголец, но не и мюсюлманин.
    Имаме достатъчно мюсюлмани в България, които и сега ни наричат с омраза "гяури"! Чужди не ни трябват.
  • 15 Иван

    72 3 Отговор
    Що са болен мозък трябва да си за да твърдиш подобно нещо. Не съм чувал бежанец да бяга от война от Сирия и Афганистан...в Германия. Тоя за патица ли ни мисли. Бежанеца бяха в първата държава която е спокойна, няма проблем да спи в палатка и като свърши войната се прибира. Тоя любител на бежанци що не си вземе няколко у дома, далеч от България, и лично ще му помагам да храни двама от тях.
  • 16 Все пак

    75 2 Отговор
    То ние си имаме достатъчно цигани без професии и тоя еврогеец не е ли наясно с българското дередже
  • 17 соросогад

    46 3 Отговор
    един куршум за тебе и 2000 шута в тиквата преживе......
  • 18 Евро реалист

    50 2 Отговор
    Още един соросоиден лайнопитек , намерил лека и доходна работа за сметка на същите данъкоплатци ,които плюе. Да почне да прави разлика между бежанци , мигранти и нашественици. И ако намери един от тия да иска да работи за българска заплата , ще го черпя него и мигранта с пържоли и вино на корем.
  • 19 WENKO

    61 2 Отговор
    Де си чул и видял арабин да работи ?
  • 20 Стефан

    50 2 Отговор
    Който ги е канил да си ги прибира и да се оправя с тях, и ОТКЪДЕ ти чиновник смотан ще знаеш какви работници ни трябват, не го харесвам тиквата, НО щом завода на Фолксваген ще е в Турция прати ги там да работят, бати и лесунгера той ще ми каже от какво имам нужда, чиба оттук боклук.
  • 21 ira

    51 3 Отговор
    Стига с това двуличие и безчестие. България е малка и уязвима страна, няма ресурси да поема преселници. Ние си носим кръста с циганите!
  • 22 ннн

    24 2 Отговор
    Гадняр.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фоти

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "criminal":

    Не, той Матиас не е чел заключенията на германците, че новите чаавета на Меркел не са подходящи за интеграция и трудни за интегриране. Явно Матиас е проспал доклада..

    Коментиран от #31, #36

  • 25 Зара

    49 1 Отговор
    Изгонихте над 2 милиона българи, от които огромна част мизерстват за да вържат 2та края, сега бежанци ще вкарвате...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Азсъм

    41 2 Отговор
    Нищо против ако имат занаят, но защо винаги се избягва назоваването на виновниците. Англия/Франция/США предизвикаха тяхната съдба и разрушиха държавите им а ние трябва да им берем гайлето.
  • 28 ГруЮ

    45 2 Отговор
    “Бежанците бягат от война, те нямат избор и понеже нямат избор ние трябва да ги допуснем законно в страната”. Не с спомням България да е нападала Афганистан, Сирия или Ирак. Вие, уважаеми Западняци организирахте тези войни, Вие си им берете и файлчето!
  • 29 ГруЮ

    14 2 Отговор
    гайлето!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 безпартиен

    26 0 Отговор
    Всеки който е преминал законно границите образован и с трудови навици вече се е интегрирал в страната която е пожелал.Работи и създава семейство,деца най-вече плаща си данъците!!!!Сега останаха тези неграмотните,неработещите и без трудови навици,преминали единствено с цел да получават-пари,жилища,помощи!!!
  • 34 Blackthorn

    18 3 Отговор
    Матайс, ев-реино! Не си търси смъртта, защото ще ти помгона!
  • 35 noooooooooo

    4 6 Отговор
    vie- vasite strani sistemno ograbvahte tezi strani ot TRETIA SVAT tam nojat e na garloto bednost nisteta zatova bagat horata voennite konflikti sa porodeni ot vasata dalgogodisna KOLONIALNA POLITIKA taka ce ne se pravete na milosardni

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 JPower

    16 2 Отговор

    До коментар #36 от "Ganiu tzarvula":

    Е, та ти кво очакваш, славяни да чистят улиците и кенефи??!! Само мюсюлманите се чувстват в ""свои води"" сред говната и боклука..
  • 38 Фоти

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ganiu tzarvula":

    Ами те българите не са славяни. Това е най-древният народ на Земята от нашата петопръста расз. Основатели н рударство, златарство, медообработка, слюдообработка и стотици занаяти. С формирането от Фарисеи и Садукеи на конспирацията на еврейски касти, за поробване на народите, българите попадат в геноцид, чиито видими резултати са днес... провеждан неотклоно и от управляващите в Бългафия.Славянски племена е имало, но са се адаптирали в уникално простата и обосновано логоритмия на прабългарите. И на практика, ти осмиваш славянството, но то е било много трудолюбиво земеделско скотовъдно население. А сега политиците насадиха мързела като култ и младите гледат как лъжат, крадат и вземат наготово повече пари и ги следват като модел.
  • 39 Milovrab4e

    13 1 Отговор
    Отде позна, льольо? 'Земи си ги у вас, щом е толкова изгодно.
  • 40 Боярышник

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "noooooooooo":

    Що не ми лап.ш паламарка.а?!
    Гад мръсна!
  • 41 Боярышник

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ganiu tzarvula":

    Абе ТЪПАНАР,моли турците защото славяните са под руско робство след втората световна,и няма как да позволят руските г.вна да слугуват на западна страна.Просто е.
  • 42 Луцифеер

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анти милиционер":

    Матиас, Всевишният каза, че трябва всички июигранти да бъдат приети и обгрижени в държавите мили на Господ. Всевишния каза, че ще е щастлив ако те бъдат настанени в Израел и Ватикана, които да покажат що е Любовта, на останалите чада Бажии. И рече Господ: Кажи им, да зарадват сърцето ми, защото ме обичат. Обичате ли, Господ, Матиас?
  • 43 Тоше

    11 0 Отговор
    Ама онези не идват в Европа да бачкат бе, серсем!
  • 44 Тръмп

    14 1 Отговор
    България е била 500години под ислямско робство,та е неумесно този дебил да ни поучава чрез лицемерие!!!:):):)Той не прави разлика между Религиозно Нашествие и миграция!!!:):):) България и ЕС не се ръководят от глупави служители на ООН все още!!!:):):)
  • 45 Тръмп

    13 0 Отговор
    Афганистанците не идват в ЕС за да работят,а за да ни изнасилват и колят на Верска основа!!!:):):)Каквото ги инструктира Имама-Талибан,това правят а не каквото му се желае на господин дебила Льо Рут!!!:):):)Льо Рут,ти Темерут ли си та не разбираш каква е подлата игра на Исляма или играеш за тях!!!:):):)С тези идиотски разсъждения ще подпалите Национализма в ЕС и ще настъпи Страшния Съд!!!:):):)
  • 46 Тръмп

    13 1 Отговор
    Оня ден двама афганистанци клаха с ножове и отвертки 20човека в Лион!!!:):):)Такива изверги ли да наемем???:):):)Това ли ни предлага дебила Льо Рут???:):):)Да се колиме по цял ден с ислямски джагали подкрепяни от Сорос и ООН???:):):)Няма как да ни наложат от ООН да бъдем самоубийци наемайки терористите на Исляма за чистачи и колячи!!!:):):)
  • 47 Тръмп

    17 1 Отговор
    Льо Рут има ли сексуални пристрастия към брадясали талибани???:):):)
  • 48 И те Тва си мислеха

    8 1 Отговор
    Че много им се работи на мин. Заплата в Бг-то
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.