Отидете към основна версия

4 989 37

Борис Велев: Програмата на "Републиканци за България" е зададена още от възрожденците (ВИДЕО)

  • борис велев-
  • републиканци за българия-
  • горан благоев-
  • бнт-
  • вяра и общество

За директно влияние на чужда държава върху нашия политически проект не може да става дума, заяви Борис Велев

Борис Велев

Критикуваме в писмо решението на УС на БНТ за сваляне на предаването "Вяра и общество" на нашия съмишленик д-р Горан Благоев. Това решение няма мотиви. Стигаме до заключението, че решението е напълно лишено от всякаква обосновка. През август е взето решението за излъчването на "Вяра и общество" от 16,00 часа в събота и към работата на водещия не е имало забележки. Броени дни, след като Горан Благоев участва в учредителното събрание на "Републиканци за България" БНТ казва, че предаването е изчерпано и при положение, че Горан Благоев е станал член на политическа партия, то трябва да бъде заличено от програмата на телевизията. Това коментира по случая в студиото на ФАКТИ юристът Борис Велев, който е част от ИС на "Републиканци за България".

Той припомни, че законово няма ограничение за членуване в политическа партия.

"За момента е рано да се коментират постове и позиции. Партията е в процес на учредяване. Д-р Горан Благоев има голямо значение за моралния облик на партията. Минало е съвсем малко време, откакто предаването е свалено от екран, може би затова все още няма обществена реакция. Ние подкрепяме Горан Благоев и считаме, че решението, с което е свалено неговото авторско предаване е акт на политическа репресия", каза Велев.

"Аз не вярвам, че решението на УС на БНТ за сваляне на това предаване от ефир се дължи на обстоятелството, че някой си позволява да изразява критична позиция спрямо представители на Българската православна църква", заяви той.

"В РЗБ има много нови лица, известните лица са малко. Предимно сме хора на млада и средна възраст, без опит в политиката, но имат опит в областите, в които работят. Като адвокат ежедневно се сблъсквам с огромни административни неуредици. Считам за мой дълг като български гражданин да направя всичко възможно те да бъдат отстранени. Полагат се огромни усилия за покритие на партията в цяла България, да имаме съмишленици.

Не ми е известно да имаме връзка с Републиканската партия в САЩ. Това, което ни обединява е, че всички искаме да бъдат утвърдени демократични ценности, да бъде наложен традиционния български морал, много близък до този на западните демокрации, до този в САЩ. Оттам идва тази близост, но за директно влияние на чужда държава върху нашия политически проект не може да става дума.

Традицията, за която споменах, е програмната традиция, по която работи нашето съзнание и тя е зададена още преди 200 години, крие се във възраждането на нашата нация. Още тогава нашите предци са задали път на България и този път е интеграция в Европа. Достигане, догонване на западните държави и това е процес, който тече в България не от 30 г. или от 50 г. Това е един постоянен процес поне от епохата на Възраждането.

Моралът и ценностната система на едно общество не е динамична величина, която се променя за 10-20 г. Това е съзнанието на една нация и безспорно такива ценности има утвърдени в нашето общество много отдавна. Чрез този нов политически проект ние се стараем да ги наложим и в българската политика.

От години сме свидетели на една доста сериозна морална и ценностна криза в цялото ни общество, не само в политиката", каза той.

"Работим по проект за цялостно реформиране на правната и съдебната система. Промените, които предвиждаме са значителни, но в никакъв случай не са революционни. Все още в работната група не сме стигнали до въпроса за нова Конституция. Но в разговорите ми с колеги надделява становището, че не е необходима нова Конституция.

Основен проблем на сегашния състав на НС, че в него има твърде малко юристи и определено се вижда законодателната му немощ", каза още юристът.

Целия разговор с Борис Велев гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини