Отидете към основна версия

6 651 41

Явор Божанков пред ФАКТИ: "Има такъв народ" са непоследователни, не знаят какво правят (ВИДЕО)

  • явор божанков

Когато България очаква съдебна реформа, Специализираният съд е най-малкият проблем. Ами главния прокурор, неговите функции, правомощия, конституционна реформа? Отговорът на всичко това беше "Изпращаме космонавти и купуваме 1 милион таблети". Това не може да са политики, смята депутатът от БСП

"Всички се борехме да върнем парламентаризма, а парламентаризмът и върховенството на закона са система от процедури. Самото обявяване на кабинет по кабелна телевизия, излъчено и в други медии, но не в процедурата, с която държавният глава връчва мандата, а по този начин, говори за нещо съвсем друго. Борисов пускаше Facebook статуси и не идваше в парламента, а Трифонов направи нещо подобно, дори повече от това, защото такава е волята на суверена – никой няма мнозинство, никой няма 121 народни представители, което означава, че ще трябва да се търси подкрепа от една или друга политическа сила. С 60 депутата да обявиш едностранно, че това е кабинетът, това са неговите приоритети, е по-скоро формула за неуспех". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ новият стар депутат от БСП Явор Божанков.

"Придаваме огромна дълбочина на ходовете на "Има такъв народ". Аз съм по-скоро близо до идеята, че те не знаят какво правят, защото сами на себе си направиха щети. Новото "друго" в кампанията им се оказа старо НДСВ. Не беше сериозен такъв тип поведение. Когато България очаква съдебна реформа, Специализираният съд е най-малкият проблем. Ами главния прокурор, неговите функции, правомощия, конституционна реформа? Отговорът на всичко това беше "Изпращаме космонавти и купуваме 1 милион таблети". Това не може да са политики", категоричен беше социалистът.

"Моята оценка за служебния кабинет е изключително висока. БСП участва в служебното правителство на президента Радев чрез Янаки Стоилов. Според мен той е безупречен министър на правосъдието, който потвърди и друго. Ако доскоро ни обвиняваха, че БСП е партия на статуквото, ето сега, просто и ясно правосъдният министър посика оставката на главния прокурор. Ето как действа БСП. Искаме оставката на главния прокурор", аргументира се Божанков.

"Готови сме да дадем подкрепа, но не чухме много важни за нас въпроси – социална политика. При тази ситуация, след COVID кризата ние искаме да знаем дали ще помогнем на младите семейства, на възрастните хора, дали ще актуализираме техните доходи, как ще актуализираме бюджета. На миналите избори заявихме 4-5 ключови за България приоритети и тогава можем да говорим за нашата подкрепа", сподели депутатът от левицата.

"От "Има такъв народ" бяха издигнали много популярна личност – световен шампион по шахмат, за кандидат за премиер. Е, къде е тази фигура месец по-късно. Защо не е отново кандидат? Сега пък Василев излиза от употреба, а влиза нов. Това говори за изключителна непоследователност", зачуди се на ходовете на победителите от парламентарните избори от 11 юли Божанков.

"Убеден съм, че не може нито един кабинет да оцелее при неясно мнозинство", подчерта народният представител от БСП за идеите на "Има такъв народ". "Ако те не предложат ясна програма как ще се борим с корупцията, как ще реформираме здравната система, съдебната система, какви социални политики ще предложи този кабинет, то тогава ние ще мислим можем ли и кои техни политики можем да подкрепим", обясни той.

"Неясният политически хоризонт дали ще има или няма да има правителство е много вреден за Народното събрание, защото, влизайки в този парламент, трябва да се сложи точка на служебния кабинет. Ако политическите партии знаят, че този хоризонт е тримесечен до нови избори, те ще започнат предизборни кампании и работа няма да се свърши", смята Божанков.

"Главният прокурор Иван Гешев е дотам легитимиран, че самият той пречи на държавното обвинение. Цялата държава, повечето партии, многохиляден протест искат оставката му, тъй като той очевидно не си изпълнява функциите, но държи цялата прокуратура като заложник на собствената си личност. Когото и да обвинят, ще го направят герой, защото обществото ще види в тази процедура, ръководена от Гешев, поредната наказателна акция, той с това стана известен", отбеляза той.

"Промяната във Висшия съдебен съвет трябва да стане по следния начин – в момента парламентарната квота изпраща единствено съдии и прокурори, каквито праща и съдебната система, а по този начин съдебната система се капсулира. Според нас парламентът трябва да запази своята квота, но нейното ествество трябва да е друго – там трябва да има адвокати, хора от академичната общност, хора от гражданския сектор, които да внесат друг поглед във ВСС. Тази промяна обаче касае конституционна реформа, а тази реформа се прави с квалифицирано мнозинство. Затова е нелепо като сърдито дете да седнеш и да кажеш "Аз с този няма да работя". Тази реформа иска над 160 гласа в Народното събрание. Как да я направим, ако някои казват, че няма да работят с определени хора?", изрази мнението си Божанков.

"Чака ни много работа в новия парламент, ще бъде безотговорно да идем на нови избори. Все пак, ако това се случи, служебният кабинет ще продължи своята работа, което също не е лоша новина", заяви в заключение депутатът от БСП.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини