28 Април, 2021 01:42 8 613 35

Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ няма да си тръгнат от управлението с щракване на пръст

  • явор божанков-
  • бсп-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • мандат-
  • мораториум-
  • избори

„Като човек, работил последователно 4 години да отстрани модела на управление ГЕРБ във всичките негови измерения, аз съм разочарован, че имаме такава възможност и не я реализираме“, каза народният представител от БСП

Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ няма да си тръгнат от управлението с щракване на пръст - 1
Снимка: ФАКТИ

„Нашето мнение още от началото на този мандат беше ясно – да не се поддаваме на еуфория, на реваншизъм и да смятаме, че Борисов едва ли не си е заминал. ГЕРБ не е само парламентарна група. ГЕРБ е местна власт, ГЕРБ контролират голяма част от финансовите потоци в държавата, фирми, изпълнители, подизпълнители на обществени поръчки, службите. ГЕРБ няма да си тръгнат от управлението на държавата с щракване на пръст. Затова предупредихме, че ако този парламент си поставя цел ревизия на мандата на Борисов и много други амбициозни цели, то създава много големи обществени очаквания. Ако не ги изпълни, обществото ще бъде разочаровано. Нещо, което се случва в момента“.

Това каза депутатът от гражданската квота на БСП Явор Божанков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Създаде се временна комисия за ревизия на мандатите на Борисов. Аз съм член на тази комисия. Как тази комисия да работи с хоризонт два месеца? Или един месец – до следващите предсрочни избори, както стана ясно от изявлението на „Има такъв народ“, добави той.

На въпроса дали разочарованието след свръхочакванията може да се отрази на вота на следващите избори, Божанков отговори: „Тук въпросът е кой как тълкува волята на суверена. За съжаление разбрахме мнението на „ИТН“ от Фейсбук. Аз считах, че България се е управлявала достатъчно дълго през социални мрежи, на извънредни брифинги и през джип. Мислех, че в момента всички целим укрепване на престижа на парламентаризма. Стана точно обратното - отново разбрахме от Фейсбук какво е мнението. Не от консултациите при президента, не от Народното събрание, а отново от социалните мрежи“.

След уточнението на Лили Маринкова, че това се случва с извинението, че Трифонов е под карантина, Божанков коментира: „Не съм много убеден в това. Смятам, че има нещо друго и смятам, че няма да видим лидера на политическата сила в парламента и след неговата карантина. Нямам идея какво е обяснението, но дотук виждаме пълно мълчание и от хората в парламента, и от лидера на тази политическа сила. Това може да е окей до един момент, но във време на криза – финансова, икономическа, Covid криза, едва ли България може да бъде управлявана по такъв начин“.

„Нямам идея какъв похват е това, в какъв жанр е, но със сигурност не е парламентарен подход и сериозен държавнически подход. Тук „ИТН“ тълкуват така волята на суверена – нови избори. Аз смятам, че суверенът и резултатът от изборите ясно отразяват състоянието на обществото. Нашето общество е дълбоко разделено. Кои са разделителните линии можем да говорим с часове, но парламентът е огледало на това разделение. Неслучайно на сградата пише „Съединението прави силата“ – ако беше много лесно да направим съединението, всичко щеше да е цветя и рози. Не, не е лесно и това е задачата на истинските парламентаристи“, каза още Явор Божанков.

„Как в момента от този раздробен парламент, от това разделено общество да направим съединение и да потеглим напред?“ попита той. „Това е въпросът – срещу какво и в името на какво можем да се обединим. Всички бяхме съгласни, че има едно мнозинство анти-ГЕРБ. Мнозинство, което не иска Борисов повече да управлява държавата. Една тема, около която можем да се обединим и имаме видимо мнозинство с над 130 гласа. Каква е следващата тема – специализирани съдилища, Планът за възстановяване и развитие, управлението на Covid кризата и последиците от нея, Изборният кодекс, да направим честни избори, така че ГЕРБ вече да не контролират изборния процес. Това са 5-6 задачи, които може би биха дали живот на това Народно събрание за около една година. Една година, защото за по-малко те са неизпълними“, коментира народният представител.

„Хвърляйки ни на избори веднага след предишните избори, тези задачи няма да бъдат изпълнени. Отиваме на избори, в които ГЕРБ са също толкова икономически силни, също толкова държат всички инструменти. Дори да приемем, че президентът ще направи добър служебен кабинет, в което аз вярвам и съм убеден, той няма законодателна инициатива и много трудно този служебен кабинет може да промени нещо и той въобще не може да промени например КПКОНПИ, да направи нов орган, да закрие специализираните съдилища. Това може да го направи Народно събрание, а то очевидно не разполага с време“, смята Явор Божанков.

„Въпросът пред нас не е какво искаме, за какво си мечтаем в това Народно събрание, а какво можем да изпълним. Едно е да работим с хоризонт месец, друго е година, друго четири години“, категоричен беше той.

„Хоризонтът е твърде къс и попадаме в тази ситуация не по наша вина. Ние обявихме нашата подкрепа по няколко ключови приоритета за България. Обявихме нашата подкрепа без насреща да искаме министерства, без насреща да искаме постове и сме меко казано озадачени защо при тази голяма, широка подкрепа, която получава втората партия, тя решава да отиде на нови избори. Тя какво очаква - да получи тотален електорален комфорт, да получи нови партньори? Аз виждам огромен риск в това в следващия парламент да влязат отново патериците на ГЕРБ – „Обединени патриоти“ в една или друга форма. Дори Васил Божков може да влезе в следващия парламент. Тогава на какво ще разчита „ИТН“ – на голямо реформаторско мнозинство срещу ГЕРБ, по-голямо от това сега?“, каза още Божанков.

След това разговорът премина към политическа декларация на парламентарната група на „БСП за България“ относно заявката на „Има такъв народ“ да върне втория мандат за управление, когато го получи. На въпроса дали Божанков има подозрение, че така се работи за възпроизвеждане на статуквото, той отговори: „Като по-млад колега подходих една идея по-идеалистично, влизайки в 45-тия парламент. Ето е обаче суровата действителност - всички шансове са налице да започнем и да завършим демонтажа на модела на управление на Борисов. Борисов, който управляваше със скритата подкрепа на ДПС и явната на ‚Обединени патриоти“. „Обединени патриоти“ ги няма в парламента, гласът на ДПС не е решаващ за първи път от много време, всички шансове са налице. Когато ти е паднала топката и ти отказваш не да отбележиш гол, а дори да я ритнеш, трябва да си зададем въпроса каква е причината“.

„Ако има нещо, с което аз се гордея като народен представител, то е, че нашата политическа сила има последователно поведение и досега не сме изневерили на нашите избиратели. Смятам, че всяка една политическа сила трябва да си спазва ангажиментите, поети преди изборите“, допълни той.

На въпроса дали поведението на „ИТН“ не е желание да бъде поправена грешката на избирателите, дали не приемат провелите се парламентарни избори като репетиция, Божанков отговори: „Това е въпрос на тълкуване волята на суверена. Едни го разчитат като „малко подкрепа ни дадохте, сега ни дайте още подкрепа“, аз го разчитам като обективно състояние на българското общество“.

„Вижте какво следва от това решение веднага да отидем на избори - всяка политическа сила започна да прави кампания. Г-жа Манолова е вкарала дузина законопроекта, „Демократична България“ – още толкова, по Изборния кодекс имаме седем проекта. Затова от БСП казахме: ние можем да вкараме още седем и най-накрая да не разгледаме нито един. Няма да вкараме седем законопроекта, макар да имаме готовност, а ще дадем подкрепа на закона на „Има такъв народ“, който е най-обемен, най-пълен и в него се съдържат всички предложения и ще направим нашите предложения между първо и второ четене, защото това е единственият мислим, работещ, реален вариант нещо в крайна сметка да се случи“, каза депутатът.

Разговорът премина към временната комисия за ревизия и посещението на председателят ѝ Мая Манолова в „Булгартрансгаз“. „Може би маниерът на работа на г-жа Манолова е по-рязък или се търси повече публичност с действията. От друга страна обаче е вярно, че до момента в комисията не са постъпили никакви документи. Нещо повече – в комисията дори няма дадена яснота от съответните дружества и министерства кога, в какъв срок и в какъв формат смятат да дадат отговор. Не изключвам вероятността и тя става все по-голяма, все по-реална, това да е нарочно протакане и нарочно отнемане на времето, защото очевидно ГЕРБ знаят, че тази комисия няма много време. Забавяйки малко процеса, те просто ще излязат сухи“, каза Явор Божанков.

Той даде своя коментар и за мораториума върху правителството на ГЕРБ в оставка: „Самият мораториум закъсня с една седмица. Ние го предложихме, но той не беше подкрепен от новите. Казвам условно новите, защото голяма част от политически играчи с нова марка, всъщност не са нови за политическия живот. Те са били в политиката, когато аз съм бил непълнолетен. Условно казано новите не подкрепиха мораториума, а ГЕРБ за една седмица доказано смениха цели държавни структури – бетонираха се в енергетиката, в земеделието, и този процес е приключил, те постигнаха това, което искат. Наложеният мораториум дава своето действие, но в същото време той е малко закъснял. И още едно нещо прибавям като проблем! Нормалното решение на тази ситуация е кабинетът „Борисов“ да се смени с нов кабинет, самите министри да започнат да съдействат на народните представители и да работят. Когато имаме кабинет „Борисов“ в оставка, блокиран от мораториум, имаме едно правителство, което хем не го искаме да работи, хем обаче не го сменяме с друго. С всеки ден този проблем започва да ескалира все повече.“

„Като човек, работил последователно 4 години да отстрани модела на управление ГЕРБ във всичките негови измерения, аз съм разочарован, че имаме такава възможност и не я реализираме. Ще чакаме нова хипотеза, да видим дали пък следващият път няма да имаме вместо 130, по-голямо мнозинство. Г-н Трифонов казва, че се съмнява в тази подкрепа. Ние много ясно излязохме с нашите приоритети – преди и след кампанията, сега имаме възможност да действаме. Ако „Има такъв народ“ видят, че саботираме този процес, те веднага могат да хвърлят оставка и да кажат: „Ето, виждате ли, по ключовите приоритети за България и по отношение на ГЕРБ, не получаваме подкрепа“. Но този мандат беше отхвърлен в социалните мрежи преди въобще да са минали консултации. Разговор между политическите сили не е имало, както според мен би трябвало да стане в една нормална парламентарна република“, заяви със съжаление народният представител.

„Особено за политически сили явно е много важно да не инкасират щети. Ясно е, че който поеме мандат след ГЕРБ, казано метафорично това е все едно да вземеш тенджера под налягане и тя да ти гръмне в лицето. Стотици проблеми, корупционни практики, големи обществени очаквания. Натоварен с тази отговорност, естествено поемаш огромен риск да инкасираш щети. Но точно тук е моментът да проявим държавническо мислене. Разсъждавайки в хипотезата кой би спечелил повече на следващи избори, ние буквално изпускаме държавата. Изпускаме няколко кризи и прибавяме още една нова – политическа“, каза Явор Божанков в края на разговора.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    42 38 Отговор
    Жалко толкова млад но заблуден човек, навярно доста са се нагрухтили предците му от комунягите

    Коментиран от #6, #31

  • 2 Мммммм

    37 25 Отговор
    Ммдааа прав е човека, макар да не харесвам партията му. Можеше да поработя 5_6 месеца. Да отстранят малко калинки, да разчистят малко администрацията, да се направи ревизия, и тогава Трифонов можеше да отиде на избори и щеше да има по-голяма подкрепа. Сега при това положение направо ме кара да си мисля, че играе с б. б. Обра протестият вот и ще разочарова много хора, ако тези които гласуваха за него си бяха дали гласа за ИМВ, ДБ, Възраждане щеше да приключи ерата на герп. Слави сега му прави много голяма услуга.
  • 3 макробиолог

    44 11 Отговор
    Чакам Тошко,Славчо или някой сценарист ,е така да седне насреща и да отговори нещо смислено.
  • 4 Smart

    39 24 Отговор
    Прочетох цялото интервю. Младият депутат е абсолютно прав за всяка една теза и всяка една дума. Дано ИТН имат реални основания да се надяват на някакъв по-добър развой на предсрочните избори, защото аз оставам със съмнението, че не са отчели най-характерната черта на българския така наречен суверен - недалновидността!
  • 5 Нощна смяна

    34 3 Отговор
    Бяхме народ , след това - електорат , сега вече сме суверен . Интересно , че тази думичка я употребяват всички партии , напомнят ми на депутатите с файтоните от филма " Господин за един ден " с Тодор Колев .
  • 6 Smart

    30 21 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    Аз пък, съжалявам хората, които имат фобия от комунизма и от комунягите. Откъсва ги от реалността и пречи на трезвата мисъл, особено за взимане на решение по време на избори.
  • 7 Наблюдаващ

    31 20 Отговор
    Момчето е добре подготвено за политик , умее да прелива от пусто в празно .
  • 8 Анонимен

    26 10 Отговор
    Според мен ГЕРБ е партия със партийни офиси и очевидно печелят над 25% от гласоподавателите от мочента на своето създаване, което говори че не се вижда основание дори за размишления, че биха били излишни.
  • 9 Gowo

    16 16 Отговор
    Като бех малък имах брат Бориславчо.Все посягаше към моята паничка.Баба ми редовно го шамарладосваше където го хване..Тя така ме учеше....,,Не го ли плеснеш през ръката , той пак ще посегне...." .Е ней си.Излезе права.И в държавните дела е така.Баба ми излезе по мъдра от дедовия на Борисов.Щот виж какво му е възпитанието.Вади изводи и за дедо му....хихихих
  • 10 профито

    31 19 Отговор
    Толкова млад, а вече демагог - типичния бесапар. ПРедполагам, че е от семейство червенуги
  • 11 5555

    14 23 Отговор
    Това пръдле искам, а и на другите бесапари да им припомня, че главната опора на цялата борисовщина е Гешев и той беше избран с помоща на БСП. Оттам нататък всякакви бесапарски приказки, колко са загрижени за махането на Борисов са пълни смешки за балъци. Бюджетите на герберите също мисля са приемани с помоща на БСП
  • 12 Gowo

    10 12 Отговор
    Веднъж като се разхождах по улиците.Срешнах един ци@анин Бориславко да краде.Познавам го лично още преди три мандата.И казах , виж кво нещо.Не го ли окаушиш няма да спре.Така прави родната полиция.
  • 13 макробиолог

    12 5 Отговор
    Ако не гешев ще е пешев,щот ако трее сме точни точно ристьо иванов кат министър на бойку помогна да се дооформи модела и мястото на прокуратурата,а знаем ли какво е то в момента?гешев го описа кратко и ясно--над мен е само Бог.

    Коментиран от #23

  • 14 Фаро

    17 7 Отговор
    На практика тая партия съществува само на хартия а техния лидер на късометражни безинтересни филмчета
  • 15 Развийш ли

    18 18 Отговор
    Един от първите гласували си 10 бона заплата Чакайте този екземпляр да ви вярва че сте гладни
  • 16 Онуфри

    20 25 Отговор
    Комуниста пропуска факта,че 800 000 са си дали гласа за ГЕРБ. И ,че неговата партия е в трета глуха.Щели да се обединяват за са тръгнала държавата напред.Без тези 800000 хиляди за какво обединяване става въпрос?
  • 17 Бико

    16 18 Отговор
    Всеки четвърти българин е гласувал за ГЕРБ въпреки яростната медийна демонализация на тази партия водена от червени медийни олигарси или медии спонсорирани от тях. Ако се направи проверка на кой стои зад медийните бълвочи ще им лъснат червените задници.

    Коментиран от #19

  • 18 ХАН КРУМ

    11 3 Отговор
    ДОВЕРИЕ СЕ ГРАДИ ПОСТЯННО И СЕ ГУБИ ЗА ЕДНА СЕКУНДА ,С ЕДНА ДУМА И С ЕДИН ЖЕСТ.АКО СИ ТРЪГНАЛ В ЕДНА ПОСОКА–ВЪРВИШ,НО АКО ГОВОРИШ ЕДНО И ПРАВИШ ДРУГО –СИ СВЪРШЕН.КОГАТО СИ В КОЛАБОРАЦИЯ ХОРАТА ГО ВИЖДАТ....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стефан

    9 10 Отговор
    Яворчо, а ЗАЩО ИТН да ви върши работата, нима вашата партия БСП не допринесе този питек да е във властта вече над 10 години, нима ДОНОСНИКА Първанов не го направи генерал и ДОНОСНИКА Сава не му сложи пагоните, защо сега Слави да опира пешкира вместо вас, нима вашата партия не управляваше с другата токсична партия ДПС, няма да стане вашата вие си отивате от политическия живот бавно но сигурно, наслушах се на анализи от мастити журналиститутки защо Слави трябва да направи правителство, ами сега президентът ще даде на вас третия мандат и направете вие правителство, зелен си още момче, зелен и наивен.
  • 21 Хасен

    11 10 Отговор
    С всеки изминал ден се разкрива същноста на тия, които говорят за промяна и хвърлят прах в очите на хората! Има една мъдра народна поговорка, която гласи: " И едно кило брашно да имаш, дай го на майстор да ти го напрай" ! В случая сега, майстора е един и се казва, Бойко Борисов. Майстор е, защото се е учил от Тодор Живков, от Царя, от президента на турциа Ердоган и от колегите си, министър председатели в Европейския съюз. Анадън му!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Топол Брястов

    8 5 Отговор
    Гномчето се опитва да създаде изречение, но прозира невежеството му...
  • 25 От село

    12 2 Отговор
    Слави да пише вицове, не закони.
    Ние да му се смеем, не той на нас.
  • 26 Българин

    13 8 Отговор
    Парламентарната Хунта на БСП организирала Държавен Преврат миналата година с Въстания и Диверсии се оказа натикана в ъгъла....Сега я очаква Лустрация!!!!
  • 27 2389

    3 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ няма да си тръгнат от управлението с щракване на пръст, прав си, това може да стане само с щракване на белезници.
  • 28 psf

    6 4 Отговор
    Яворе, ясно е като бял ден, че БСП няма да управлява България и с право. Тя не само, че не показа способност за трезво, зряло и национално отговорно мислене ами напротив, показа че е партия, която просто иска да властва и да взема! Ще работиш ти 4 години за да снемеш ГЕРБ от власт, вместо да работиш през това време усилено за просперитета на България и чак тогава да поискаш властта. Да не говориме и за това, че вместо да помислите, как да постигнем максималния размер на средствата, които можем да получиме от ЕС, както и да се постигне ефективен контрол над изразходването им, вие се втурнахте да се ровите в миналото управление на ГЕРБ, което може да бъде изпълнено и на по късен етап. Да не говориме, че обърнахте гръб на поканата на ГЕРБ! Това не е трезво, зряло и национално отговорно решение. Това е безумие!
  • 29 Жигули

    6 2 Отговор
    Колкото и вие си тръгвате, никой не иска да е и с вас, ама се натискате дори като трета политическа сила , изобщо ако сте сила
  • 30 !!!?

    5 3 Отговор
    Тези не са добре. Демонизацията ги накара да мислят ГЕРБ е различна от всяка друга партии...т.е.: Тя е дошла в управлява и сега ще си отиде защото това желанието на червената русофилска Мафия и Зайчарника на Фигуранта !!!?
  • 31 пешо

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    не си луд, друго си. на такива като теб се крепи това, което е сполетяло територията - тежко заболяване, наречено герберастия.
  • 32 Бегай бе

    5 3 Отговор
    комунистче голобрадо,един час трудов стаж нямаш,а си в парламента,на 10000 заплатка+ кражбите!!!! И май вие бкп/бсп е краино време,да си тръгнете от България заедно със "мъжа" на Деса,не само от властта!
  • 33 www

    2 2 Отговор
    Няма да е със щракване на пръсти, след следващите избори ще е. ГЛАСУВАЙТЕ!
  • 34 така се прави

    4 3 Отговор
    Браво моето момче Ще стане истински болшевик от тебе Един от първите гласували за десет бона заплата
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.