Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 17:39 6 455 20

Явор Божанков, БСП, пред ФАКТИ: Не се прави съдебна реформа, като прегазиш действащата Конституция (ВИДЕО)

  • явор божанков-
  • съдебна реформа-
  • прегазиш-
  • действащата-
  • конституция

Никой с 40, 50 или 60 депутати няма да може да управлява сам- трябва коалиция, казва социалистът  

Явор Божанков, БСП, пред ФАКТИ: Не се прави съдебна реформа, като прегазиш действащата Конституция (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Личното ми мнение е, че Румен Радев ще победи на тези избори. Той отново е подкрепен от БСП. Смятам, че и другите кандидати са сериозни. Лозан Панов, проф. Герджиков- това са имена в обществения живот. Което е добре. Очакваме дебат и то точно в тази област, която президентството би трябвало да е най-силно. Това е външната политика на България. Да чуем какво е мнението на кандидатите. Примерно за Северна Македония. Знаем какво е мнението на президента Радев, но не знаем какво е на г-н Герджиков или на Лозан Панов. Ето това е дебатът, който очакваме да чуем там- смислен, спокоен дебат, една джентълменска надпревара. Най-важното, според мен, в момента е дали ще имаме редовно работещо правителство. Президентската институция стана особено важна, тъй като България е в политическа и парламентарна криза. Вече няколко пъти не можем да направим редовно правителство. Голямата цел е да направим такова, защото предизвикателствата са огромни. Растящите цени на електроенергията, които повишиха всички други цени. Но това е въпрос на законодателни промени, на реформи, които само един редовен, стабилен кабинет може да направи. И това е нашата цел, това е дебатът, който пък ние ще водим като парламентарна сила.
Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Явор Божанков от БСП

Какво точно да направи президентът Радев с този указ?/за избирането на главния прокурор- бел. ред/.Да той го върна. Но втори път по Конституция е длъжен да го подпише. Т.е. те искат от него да наруши Конституцията, и така си представят съдебната реформа. Като прегазиш действащата Конституция. Аз не съм съгласен с това. Съдебната реформа, ние като политическа сила, имаме пълна готовност, още в първите месеци, да започнем работа по нея. Когато поискахме да съставим редовен кабинет, когато поканихме, включително "Демократична България" на разговори, една от темите бе тази за съдебната система. Далеч не само главният прокурор и неговата личност, тя може да е много важна, но тук говорим за системна промяна. На КПКОНПИ, която не трябва да се избира от Народното събрание и действащото мнозинство. Имаме готов законопроект за изцяло реформиране на антикорупционния орган. Трябва да говорим за Спецсъдилищата. Но не да спрем Спецправосъдието. Започнахме този дебат и два пъти той беше прекъснат, защото не може да се формира мнозинство. Надявам се това да не се повтори отново. Защото един път някой се самопровъзгласи за протестна партия, после за партия на промяната, накрая пък за формат на почтените. Надявам се това етикиране на партиите на такива и онакива да спре. Видя се, че никой с 40,50 или 60 народни представителя, както ИТН, така и новата формация на Кирил Петков, няма да могат да управляват сами. Те трябва да направят коалиция. Но тази коалиция не може да започва с поставяне на условия и граници. Тук са протестните, там са антипротестните. Не сме вече на улицата, не сме на протест, ние сме вътре в Народното събрание. И трябва да управляваме България.
Още в тази кампания всеки трябва да каже какви са неговите приоритети и това конкретно. Не да казва : "Ние сме протестни, път те са антипротестни". Какво смятат да правят партиите в областта на здравеопазването. Защото ние сме категорични- търговският модел трябва да спре. Здравеопазването не може да е търговия. Какво ще направим с цените на електроенергията? Редица европейски държани в момента субсидират първите 200 или 300 потребени мегаватчаса от домакинствата. Какво ще направи България? Ще подпомогне ли тези домакинства?. В краткия живот на 46-я парламент ние успяхме да извоюваме няколко ключови победи за социалната сфера да извоюваме. Това са: увеличаването, индексирането на пенсиите, макар и не с процентния начин, който искахме. От другата страна беше майчинството, което вече е близо два пъти по-голямо.

Целият разговор може да проследите във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРОКОДИЛА

    17 7 Отговор
    ГЕЙОВЕТЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА ........................

    Коментиран от #7

  • 2 КРОКОДИЛА

    11 6 Отговор
    ПЛЮНЧО .......................
  • 3 1-ви от Софето

    13 2 Отговор
    Божанков БСП е само е само едно трибуквие а ние за кой ще гласуваме си е наша работа.

    Коментиран от #10, #15

  • 4 Стига!

    11 5 Отговор
    До кога тези в политиката и властта! ?
  • 5 ???

    9 5 Отговор
    Значи за едно нещо спазва конституцията, а за друго не? Което му отърва така ли?
  • 6 КРОКОДИЛА

    13 4 Отговор
    ВЪН ГЕЙОВЕТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА...БАЦЕ КАК МОЖА ДА СЕ ОТДАДЕШ.НА СИМИТЛИЙСКИЯ КМЕТ....ИЗЛОЖИ НИ МНОГО....





    ......................


    ..
  • 7 LOSHIA

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "КРОКОДИЛА":

    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ........ ПРИ ВАС СА НАЙ МНОГО И СА НЕПРЕБРОИМИ.
  • 8 Красимир Петров

    11 4 Отговор
    БСП-БКП и ДПС са вредни за България.
  • 9 От чужбина

    5 3 Отговор
    По тази логика комунизма/социализма никога не трябеаше да свършва. Тогава беше заложено в конституцията, че водещата роля е на БКП и всеки е длъжен да учи децата си на комунизъм. Така само с нарушаване на конституцията е възможно тя самата да бъде премахната или променена.
    Теоретично е възможно в една конституция да бъде заложено аз да съм цар во век и веков. Ама нали се сещате, че това е невъзможно!, най-малкото поради факта, че всеки е смъртен.

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Прав си

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТИНАТА":

    Прав си, но...
    "Който плаща,
    той поръчва музиката"
    А на този хибриден сайт му плащат
    не да образова,
    а да лумпенизира българите!
    Това е простата истина!
  • 12 Коцалиев

    7 2 Отговор
    Божанка, ти си голям точно колкото един к.литор и на вид си такъв ! Не се занимавай с неща които не си в час
  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    Божанчо ако уредиш държавата да субсидира първите 200 или 300 потребени мегаватчаса от домакинствата - шъ тъ водя на вечеря :)
  • 14 ПРАВОСЪДИЕТО

    6 3 Отговор
    Съдебната система
    е имунната система на всяка държава!

    Вече 30г. няма никакви
    съществени демократични реформи!

    Щe прeдлoжaт ли ПП и ИТН
    реформи в съдебната система?

    Ще се избират ли председателите на съдилищата
    пряко от народа?

    Ще бъде ли Министърът на провосъдието
    и Главен прокурор?

    За да бъде под парламентарен контрол,
    а не безнадзорен!

    Или ПП и ИТН
    cъщо щe прoдължaт Пoдмянaтa нa Прoмянaтa?
    Вече 30г. е комунистическата имитация на демокрация!
  • 15 Момченцето с меченцето в ръце

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "1-ви от Софето":

    Има още жълтичко по устата. Тръгнал да ни поучава. Да се подреждат къщичката БСП и да не се опитват да дават нареждания.
  • 16 АДЕ ЧИБА ПСЕТА

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "От чужбина":

    АМИ ЗА ТОВА СЕ СМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА БОРИСОВ ВИ ГО ПРЕДЛОЖИ ПРЕДИ ГОДИНА АМА ВИЕ ТОГАВА СЕ Н..РАХТЕ И СИ МИСЛЕХТЕ ЧЕ С ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ЩЕ ГО БИЕТЕ ДА ДА АМА НЕ ЛЪСНАХА ВИ НА..НИТЕ З..НИЦИ И СЕГА АДЕ В КАНАЛА ЧАО
  • 17 Пак съм аз

    3 1 Отговор
    БожанкоФ изпълнява дословно разпореденото от татко (божанкоФ старши-БКП),иначе ще му дърпа ушичките - и от комсомола може да го изключат даже !
  • 18 Ей, Божанков,

    3 1 Отговор
    горнооряховци се срамуват от присъствието ти в политиката - и изобщо, че те има ! Марш бързо в кв. Калтинец, при телефонните измамници !!!
  • 19 Бай Гошо

    1 2 Отговор
    Ех, Божанков, ама ти не разбра ли, че Радев вече прегази конституцията, като назначи канадец лъжец за министър? И пак говориш, че бил най-достойният и затова го подкрепяте.
  • 20 99999

    1 0 Отговор
    Божанков много си зле. Итн са много над теб. Но явно баща ти е някой си?! Сашо също. Сценаристите са пичове, ти не. Много възпитани има и именно като подобие на явор отлитнаха. Научи български език. Както казват децата.. Фук фук на боклук. Протежета разни без грам мозъци. И при живково си бе. Връзкарите ги издигаха, но бе по ок, а сега завършващите още по зле. А едва ли биха се върнали отвън в бг, има, върнаха се, но работят за западни фирми и пътуват до Германия. Умове. Но са без връзки.