Отидете към основна версия

24 Февруари, 2015 12:54, обновена 24 Февруари, 2015 12:54 4 228 31

България - ключово бойно поле в енергийната война между САЩ и Русия

  • българия-
  • сащ-
  • русия-
  • енергетика-
  • енергийна война-
  • хидравличното разбиване-
  • фракинга

Американски и европейски дипломати и експерти твърдят, че руски официални лица подкрепят финансово протестите срещу фракинга в няколко страни

Докато води шумна кампания срещу Русия заради Украйна, САЩ се опитва да оспорва и доминиращото положение на Кремъл на друг фронт – енергетиката в Източна Европа.

България, която е държава членка на НАТО и която разчита на Русия за 85 процента от природния си газ и 100% от ядрените си мощности, е на фронтовата линия на този сблъсък, коментира Voice of America.

„За Русия енергетиката винаги е била средство за разширяване на геополитическите й приоритети и за защита на финансовите интереси на определени хора“, заяви бившият министър на енергетиката на България Трайчо Трайков.

"Икономическите ползи са последни. Достатъчно хора в България дължат услуги на Русия, така тази политика е успешна ", каза той.

САЩ наскоро обещаха да изпратят енергиен експерт в София и промотираха американска компания, която да изгради ядрена електроцентрала. Вашингтон също иска да помогне и за финансирането на нови газопроводи и терминали в региона.

"В областта на енергийната сигурност ние не просто говорим заради самото говорене, сега изминаваме пътя", каза американският помощник държавен секретар по европейските въпроси Виктория Нюланд през януари относно намеренията на САЩ.

Нейният шеф, държавният секретар на САЩ Джон Кери, посетили България за икономически дискусии с властите по-рано тази година.

"Много време бе прекарано в обсъждането на енергийната сигурност", заяви Кери и добави, че България трябва да намери нови източници.

Ходовете на САЩ идват на фона на подновените обвинения, че Русия - чрез своята контролирана от държавата енергийна компания "Газпром" - успешно блокира проучванията за шистов газ в България чрез сенчеста, но добре финансирана кампания, провеждана в защита на своето регионално енергийно господство.

„Заедно със силния спад в цените на енергията, хидравличното разбиване (фракингът) представлява най-голямата заплаха за руското финансово и политическо влияние в Европа и за бъдещето на руските данъчни постъпления“, казва Кийт Смит – бивш посланик на САЩ в Литва, цитиран от VOA.

Той и други бивши американски и европейски дипломати и енергийни експерти заявиха пред VOA, че руски официални лица, които работят заедно с чуждестранни консултанти в Брюксел, са подкрепили финансово протестите срещу хидравличното разбиване в няколко европейски страни.

Шистовият обратен завой на България

Въпреки че плаща една от най-високите цени в света за производство на енергия, България през 2012 г. издаде безсрочна забрана върху хидравличното разбиване, анулира лиценз за проучване на неконвенционален газ, даден по-малко от шест месеца по-рано на американския енергиен гигант "Шеврон".

Когато протестите срещу добива на шистов газ бързо се разпространяват и в други източноевропейски страни с много по-малък интерес към проблемите на екологията, редица високопоставени служители и енергийни експерти посочиха с пръст Русия.

Позициите на Москва в Европа, като основен доставчик на скъпия европейски природен газ, означават огромни печалби за Кремъл, който получава около 60 процента от своите федерални приходи от износа на енергия.

Заедно с България Унгария, Финландия и балтийските страни също получават почти целия си газ от Русия; Германия - четвъртата по големина икономика в света, добива около 40% от енергията си от руския природен газ.

Русия и "Газпром" отрекоха обвиненията, че подкрепят български екологични групи.

"Това е много лоша пропаганда. Нищо не е било доказано, никой не е бил посочен като платен агент на руснаците", заяви Борислав Сандов, съосновател на  Партия "Зелените" и говорител на Fracking Free Bulgaria/"България без фракинг" - водеща група за опазване на околната среда.

Голяма част от анти-фракинг движенията в Европа, както и в САЩ, произтичат от реалните проблеми на околната среда. Но когато става въпрос за Източна Европа, обвиненията срещу Русия и връзките й с еколозите са публични и широко разпространени.

Преди да сдаде мандата миналата година, бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен открито обвини Москва, че помага на анти-фракинг движения в Европа.

"Русия, като част от своите сложни информационни и дезинформационни операции, е активно ангажирана с така наречените неправителствени организации - екологични организации, които работят срещу шистовия газ, за да се запази европейската зависимост от вноса на руски газ", каза Расмусен.

Доказателство за предполагаемото обвинение срещу руската кампания се основава главно на финансови връзки и невероятни сметки.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини