Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 10:48, обновена 24 Февруари, 2015 13:13 4 225 31

България - ключово бойно поле в енергийната война между САЩ и Русия

  • българия-
  • сащ-
  • русия-
  • енергетика-
  • енергийна война-
  • хидравличното разбиване-
  • фракинга

Американски и европейски дипломати и експерти твърдят, че руски официални лица подкрепят финансово протестите срещу фракинга в няколко страни

Докато води шумна кампания срещу Русия заради Украйна, САЩ се опитва да оспорва и доминиращото положение на Кремъл на друг фронт – енергетиката в Източна Европа.

България, която е държава членка на НАТО и която разчита на Русия за 85 процента от природния си газ и 100% от ядрените си мощности, е на фронтовата линия на този сблъсък, коментира Voice of America.

„За Русия енергетиката винаги е била средство за разширяване на геополитическите й приоритети и за защита на финансовите интереси на определени хора“, заяви бившият министър на енергетиката на България Трайчо Трайков.

"Икономическите ползи са последни. Достатъчно хора в България дължат услуги на Русия, така тази политика е успешна ", каза той.

САЩ наскоро обещаха да изпратят енергиен експерт в София и промотираха американска компания, която да изгради ядрена електроцентрала. Вашингтон също иска да помогне и за финансирането на нови газопроводи и терминали в региона.

"В областта на енергийната сигурност ние не просто говорим заради самото говорене, сега изминаваме пътя", каза американският помощник държавен секретар по европейските въпроси Виктория Нюланд през януари относно намеренията на САЩ.

Нейният шеф, държавният секретар на САЩ Джон Кери, посетили България за икономически дискусии с властите по-рано тази година.

"Много време бе прекарано в обсъждането на енергийната сигурност", заяви Кери и добави, че България трябва да намери нови източници.

Ходовете на САЩ идват на фона на подновените обвинения, че Русия - чрез своята контролирана от държавата енергийна компания "Газпром" - успешно блокира проучванията за шистов газ в България чрез сенчеста, но добре финансирана кампания, провеждана в защита на своето регионално енергийно господство.

„Заедно със силния спад в цените на енергията, хидравличното разбиване (фракингът) представлява най-голямата заплаха за руското финансово и политическо влияние в Европа и за бъдещето на руските данъчни постъпления“, казва Кийт Смит – бивш посланик на САЩ в Литва, цитиран от VOA.

Той и други бивши американски и европейски дипломати и енергийни експерти заявиха пред VOA, че руски официални лица, които работят заедно с чуждестранни консултанти в Брюксел, са подкрепили финансово протестите срещу хидравличното разбиване в няколко европейски страни.

Шистовият обратен завой на България

Въпреки че плаща една от най-високите цени в света за производство на енергия, България през 2012 г. издаде безсрочна забрана върху хидравличното разбиване, анулира лиценз за проучване на неконвенционален газ, даден по-малко от шест месеца по-рано на американския енергиен гигант "Шеврон".

Когато протестите срещу добива на шистов газ бързо се разпространяват и в други източноевропейски страни с много по-малък интерес към проблемите на екологията, редица високопоставени служители и енергийни експерти посочиха с пръст Русия.

Позициите на Москва в Европа, като основен доставчик на скъпия европейски природен газ, означават огромни печалби за Кремъл, който получава около 60 процента от своите федерални приходи от износа на енергия.

Заедно с България Унгария, Финландия и балтийските страни също получават почти целия си газ от Русия; Германия - четвъртата по големина икономика в света, добива около 40% от енергията си от руския природен газ.

Русия и "Газпром" отрекоха обвиненията, че подкрепят български екологични групи.

"Това е много лоша пропаганда. Нищо не е било доказано, никой не е бил посочен като платен агент на руснаците", заяви Борислав Сандов, съосновател на  Партия "Зелените" и говорител на Fracking Free Bulgaria/"България без фракинг" - водеща група за опазване на околната среда.

Голяма част от анти-фракинг движенията в Европа, както и в САЩ, произтичат от реалните проблеми на околната среда. Но когато става въпрос за Източна Европа, обвиненията срещу Русия и връзките й с еколозите са публични и широко разпространени.

Преди да сдаде мандата миналата година, бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен открито обвини Москва, че помага на анти-фракинг движения в Европа.

"Русия, като част от своите сложни информационни и дезинформационни операции, е активно ангажирана с така наречените неправителствени организации - екологични организации, които работят срещу шистовия газ, за да се запази европейската зависимост от вноса на руски газ", каза Расмусен.

Доказателство за предполагаемото обвинение срещу руската кампания се основава главно на финансови връзки и невероятни сметки.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стттевт

    3 0 Отговор
    малко закъсняла статия ..ясно ние че е война истинска и енергийна

    Русия финансирала протести срещу фракинга ах колко лошооо....

    Американците пък направо с брадвата ..идва сенатора тука дърпа ушите на нащте наведените педали .. и спираме южен поток

    в Украйна напрао преврат си направиха да заграбят газопреносната мрежа

    не можахте да на убидите че Русия е по голям агресор от сащ
  • 2 контраатака

    0 3 Отговор
    русия винаги е водила антибългарска политика фалшифицираха ни историята въведоха разни понятия като славяни и славянство което е художествена измислица мачкат ни политически икономически изкупуваме им нефта и газа на най-високите цени в света и ни вменяват чувство на вина че видите ли били дошли да ни освободят от турско робство докато ние сме се криели в горите и пещерите от страх

    Коментиран от #3, #13, #14, #15

  • 3 хохо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "контраатака":

    ей американо ислямска подлого ...
    Не ми дрънкай тапотии от рода че Русия ни е поробила не ни е освободила..
    Заслжаваш да поживееш малко в ония времена да доидат у вас малко чалми да се погаврят някой вечер със тебе и смейството ти , да ти вземат децата за еничери ...че д апроумееш кое е робство и кое освобождение...

    как да та освободят по рано след като 95 процента от гяурите тогава са били прости като тебе и заблудени и страхливи навденеи пред бадишаха..

    не с ата освободили по рано заради твоийте приятели америкаци и англичани и цялата измет от сегашния ЕС който са предпочитали България да е изтривалка на Султана отколкото Русия да я освободи и да се разшири славянското православно пространство..

    ама ся са радваш точно на тия българофоби и си плюеш освободителя

    не е нужна специална благодарност ,, само малко уважение поне от добро възпитание ....... разбра ли ве чалма
  • 4 европеец

    3 0 Отговор
    питайте американци в тексас дали са ЗА или ПРОТИВ фракинга - или финансиране на Кремъл е стигнало и до тях?
  • 5 сашо

    2 0 Отговор
    за 15 години провалихме няколко стратегически проекта. АЕц Белене, Южен поток и т.н. Какво като са руски - нали са живи пари в НАШАТА икономика. А сега имаме едно голямо американско " благодаря" за това че си провалихме и продадохме икономиката в техен интерес , а ние сме най бедната страна в Европа.
  • 6 сашо

    2 0 Отговор
    А кой ни е освободил бе, фес?

    Коментиран от #27

  • 7 Никито Иванов

    0 1 Отговор
    пак пишете ГЛУПОСТИИИИИИИИИ ...............
  • 8 Левски

    1 0 Отговор
    Хахахаха Руснаците па дават нещо че ония САЩ па толкова стиснати че стотинка не може да ископчиш от тех! И базите не щат да си платят и храната и продуктите си ги карали от там та нищо да не се купува от тук! Най щедрите туристи по света ДОКАЗАНО са Руските!!! Много време ще ги търсим още! Стиснатите скручовци от Англия и Германия не могат да ги заместят!
  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор
    Кои са агресорите ли.

    Ами съдете сами.

    Руснаците искаха да строят газопроводи и АЕЦ. При това нямаха условие на наша територия никой друг да не предлага същите договорености.

    сащ първо с ужасна пропаганда и подривни дейности провалиха всички други проекти и едва тогава стана ясно че искат да предлагат втечненгаз, да добиват шистов петрол и да строят АЕЦ.

    Защо ли - ами многа ясно.
  • 10 българин

    0 0 Отговор
    хохо - много си неграмотен.Научи се да пишеш на български или това не ти е роден език.Един съвет- прочети малко история , за да се образоваш.Не ми споменавай учебниците по история от преди 1989г.Там всичко е ясно-без руснаците сме загубени.Загубени ама друг път.Много правилно го е казал - контраатака
    (гост).
  • 11 Капитана

    0 0 Отговор
    Американците искат да сложат пръста на Русия по всички възможни начини. Желателно за сметка на подлоги в каквато ние се превърнахме. Въобще не им пука за земята и хората на държавите които се подлагат.
  • 12 Пена

    0 0 Отговор
    Братята хамериканци като искат да ни помогнат за енергийна независимост да дадат някой генератор за свободна енергия. Такива генератори имат много видове - да не се правят на луди..
    Но не те ще пробиват най-плодородните ни земи ще дупчат през водоносни хоризонти и ще изливат стотици хиляди тонове химикали...за наше добро...как да го разбираме това ?
    Когато отровят земята няма бедност и богатство край на всички тарикатлъци...всички ще измрем от диви болести и децата ни ще се раждат изроди.
    Мислете българи - Господ Ви е дал глави за да мислите с тях !
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "контраатака":

    Всяка русофобия води към анадола.

    Никой не е фалшифицирал историята. На наша територия живеят хора със славянски произход и отличителна черта им е майчиният език който никой не може да отрече че е славянски.

    На наша територия в момента живеят и едни други хора от индоазиатскоанадолски произход дошли при нашествието на турците и те имат за майчин език турският език. Ти явно се самоопределяш като такъв и ако не ти харесва Българското поданство пътят към анадола е отворен и никой не те спира.Явно затова ненавиждаш Русия че възстанови Българската Държава.
  • 14 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "контраатака":

    Контракт ли си ,котарак ли си незнам,само влез в Уикипедия и напиши „Снстефански “ и „берлински“ мирен договор сам ще разбереш кой е бил за и против нас.Някой беше написал че България е платила 32 тона злато на Русия,пари се изкарват,злато се копае ,но за мен свободата е БЕЗЦЕНА.
  • 15 водка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "контраатака":

    Точно, като се почне от 10 век /преди това руското племе го е нямало на картата/ с княз Севтослав Игоревич, който напада и разорява Волжско-Камска България, а по-късно на два пъти напада и същинска България, та до ден днешен руснаците са имали само и единствено антибългарско отношение. Цялата история показват само едно - никой не е нанасял повече щети на родината ни отколкото те. А русофилите винаги са били най-големите национални предатели!

    Коментиран от #18, #19

  • 16 без думи

    0 0 Отговор
    ДПС НЕ ДАДОХА ЮЖЕН ПОТОК НА ТУРЦИТЕ ,ГЕРБ ГО ДАДОХА БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ,СЕГА НИЕ ЩЕ Д...МЕ
  • 17 иууиу

    0 0 Отговор
    й американо ислямска подлого ...
    Не ми дрънкай тапотии от рода че Русия ни е поробила не ни е освободила..
    Заслжаваш да поживееш малко в ония времена да доидат у вас малко чалми да се погаврят някой вечер със тебе и смейството ти , да ти вземат децата за еничери ...че д апроумееш кое е робство и кое освобождение...

    как да та освободят по рано след като 95 процента от гяурите тогава са били прости като тебе и заблудени и страхливи навденеи пред бадишаха..

    не с ата освободили по рано заради твоийте приятели америкаци и англичани и цялата измет от сегашния ЕС който са предпочитали България да е изтривалка на Султана отколкото Русия да я освободи и да се разшири славянското православно пространство..

    ама ся са радваш точно на тия българофоби и си плюеш освободителя

    не е нужна специална благодарност ,, само малко уважение поне от добро възпитание ....... разбра ли ве чалма
  • 18 хгх

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "водка":

    й американо ислямска подлого ...
    Не ми дрънкай тапотии от рода че Русия ни е поробила не ни е освободила..
    Заслжаваш да поживееш малко в ония времена да доидат у вас малко чалми да се погаврят някой вечер със тебе и смейството ти , да ти вземат децата за еничери ...че д апроумееш кое е робство и кое освобождение...

    как да та освободят по рано след като 95 процента от гяурите тогава са били прости като тебе и заблудени и страхливи навденеи пред бадишаха..

    не с ата освободили по рано заради твоийте приятели америкаци и англичани и цялата измет от сегашния ЕС който са предпочитали България да е изтривалка на Султана отколкото Русия да я освободи и да се разшири славянското православно пространство..

    ама ся са радваш точно на тия българофоби и си плюеш освободителя

    не е нужна специална благодарност ,, само малко уважение поне от добро възпитание ....... разбра ли ве чалма
  • 19 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "водка":

    Прав си водка ,те другите византийци,турци изобщо не са ни избивали ,ограбвали и мачкали.Ако не беше Русия ,сега още щеше да носиш фес,май трябва да спреш водката.
  • 20 zaq

    1 0 Отговор
    "Боговете" американци "възродиха" ..., Либия, Ирак, Сирия, преди това Виетнам, ..., сега "възраждат" Украйна, на ред сме ние българите. Има много първосигнални българи-атеисти-материалисти, чиито ценностни критерии са цветните стъкълца, лъскавите неща, парите, висшите технологии и поради това харесват американците. Американците са богати, защото по много и различни начини смучат кръвта на човечеството. Но човекът е Дух и се нуждае от духовна еволюция, а това е нещо неразбираемо за материалистите-американци, защото отричат Духа. Със своя егоизъм и духовна тъпота американците водят човечеството в преизподнята!

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "zaq":

    Не ги гледай толкова американците, в сравнение с европейците са много по набожни, не случайно ако американски президент каже, че не вярва в Бог, няма да бъде избран. А самите американци сме ние, европейците, които сме я създали и сме избягали кой когато е могъл от мизерията. И сега там са хора които наистина работят, работят по 16 часа, не че не могат да си позволят да седят и да си работят по 6-8, но те имат цели. А тук седят мързеланковците по сайтовете и си повтарят "Някой пият от мъка, други от щастие, трети от заранта" или "Учи маме, да не работиш". Щастието идва с работата и усилията, доказано е! Другият вариант да си щастлив е да си под палмата и да чакаш банана да те удари по главата. Ей ги, Гърците чакат - 15 заплата да ги удари, 32 часа работна седмица да ги настигне - е не става.
  • 22 909

    1 1 Отговор
    ВЪН САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ПОДЛИ ЯНКИ САМО ПУТИН ЩЕ ВИ ОПРАВИ ВАС !!!!
  • 23 666

    2 0 Отговор
    ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ Е БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ.
    КОГАТО ОТРОВЯТ ПОЧВАТА И ВОДАТА С ОЦЕЛЯВАНЕТО ПРИКЛЮЧВАМЕ - т.е. СТРЕМИТЕЛНО ЗАПОЧВАМЕ ДА ИЗМИРАМЕ И ДА СЕ ИЗРАЖДАМЕ.

    ЩО ЗА ИДИОТИ ИСКАТ ДА СЕ ДЕЛЯТ НА ПОЧИТАТЕЛИ ИЛИ ВРАГОВЕ НА ТУРЦИ АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ ?... ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ - ТЕЗИ ИДИОТИ СА БЪДЕЩИ ТРУПОВЕ, А ДЕЦАТА ИМ ЩЕ СЕ РАЖДАТ ИЗРОДИ.
    ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ДЕЛИТЕ !
    ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ СРЕЩУ ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #25

  • 24 Дядо Моше

    1 0 Отговор
    Двама се карат - Моше печели... двайсет се карат - Моше още повече печели...
    А защо да не се карат всичките 6-7 милиарда ?
    Яко ще се печели...
  • 25 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "666":

    Списъка с враговете в студиото ! Та да знаем срещу кои ни предстои да се борим .
  • 26 Истината боли

    0 0 Отговор
    Aнти-фракинг движения в Европа няма и не се финансира от Руссия!

    Това е нормална реакция на здраво мислещите хора за самосхранение!
    Погледнете от колко години се подготвя САЩ за война с Руссия, не използвайте русски газ за да ги отслаби финансово!
    Дори и техните съмишленици, гражданите в Ангия и Шотландия излязоха на улиците когато потече газ по водопровода, ако си пушач може да се запалиш като факла ако пуснеш водопроводния кран!
    А това, че газопровод през БГ няма да им благодарете на продажните политици!
    Чакайте газ от САЩ!
    Гледайте какво ще стне в Украйна като им спрат руснаците газа, може да потече Американски...... , надявайте се!
    А ако и го пуснат ще го платите Вие "ЧЛЕНОВЕТЕ" на евросаюза!
  • 27 Ну таварищ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "сашо ":

    Альоша, сега ще ти обясня,сапог саветски, кой ни е освободил: обстоятелствата, льоха, обстоятелствата, галубчик! Освободил ни е ламтежът на руския царьок да сложи ръка върху проливите и Цариград - ведно със съпротивата на Европа (най-вече англия и франция) да не допусне подобно злодеяние да се случи. В резултат на туй - нашето Освобождение. Ако не бяха тия обстоятелства, Бг щеше да е и досега Задунайская губерния, Болгарская АССР или софийский автономний край...

    Коментиран от #28

  • 28 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ну таварищ":

    Безсмислени брътвежи на анадолско ориентирано мекере.

    А по статията- когато двама шахматисти си мерят пешките и трети хитруляк си намести дъто между тях какво се получава.В случая България яде шамари и от двете страни и мазохистите п...ли се радват.
  • 29 овчарчето калитко

    0 1 Отговор
    бай хой е една болшевишка подлога който искренно ме развеселява с коментарите си бай хой българия е европейска демократична държава която отхвърли болшевишко - тоталитарния строй на робство и подчинение и се присъедини към семейството на цивилизования свят тука нямаш поле за развитие най - добре е да си отидеш при другарите интернационалисти в сибир да се навивате заедно
  • 30 Истината боли

    1 0 Отговор
    Че си овчарче....., личи си от далече!!!
    Научи що е демокрация и ще разбереш какво ти е правото на гла!
    Присъединил се бил към цивилизовано семейство?
    Токов демократично семейство, че не ти дава право да си експлоатираш построената АЕЦ Козлодуй и ти налагат разполагането на Американски бази в БГ!
    Калитко, ти милия в момоента си "РОБ" и се намирш робовладелския строй!
    В тотлитарния стро веше ЧОВЕК, а сега си "ЧЛЕН" на ЕС! ........стана ли ти ясно? ..... или трябва да ти накекна, чк си измаменото камилче!
  • 31 овчарчето калитко

    1 1 Отговор
    ДО ИСТИНАТА БОЛИ /// напротив може да съм овчарче но сега съм свободен човек с право да говоря изказвам мнение и пътувам по света това за беднотията си прав то е следствие от грабежа на българския народ от червената върхушка справката е че от всички партии най-много милионери има във вашата бсп-бкп