Отидете към основна версия

1 049 4

Предстои среща на високо равнище ЕС-Куба

  • куба-
  • ес-
  • могерини-
  • среща-
  • преговори

Тя е в контекста на затоплянето на отношенията между Запада и островната държава

Снимка: АП/БТА

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини ще посети Куба през този месец. Това е поредният знак на затопляне на отношенията между комунистическата държава и Запада, коментира Ройтерс.

Могерини, която е бивш външен министър на Италия, ще бъде в Хавана на 23 и 24 март за да обсъди перспективите за сътрудничество между ЕС и Куба, заявиха от офиса на европейския дипломат №1.

Това е първото посещение на високопоставен дипломат от ЕС в Куба.

Могерини ще се срещне с кубинския външен министър Бруно Родригес, с архиепископа на Хавана кардинал Хайме Ортега, както и с представители на неправителствени организации.

ЕС започна през февруари миналата година преговори с Куба за увеличаване на търговията и инвестициите, но те бяха "засенчени" напоследък, след като Съединените щати и Куба обявиха през декември миналата година, че са се съгласили да възстановят дипломатически отношения, а президентът на САЩ Барак Обама призова за край на дългото икономическа ембарго срещу стария си враг от времето на Студената война.

ЕС е водещият чуждестранен инвеститор в Куба, като в Брюксел се коментира, че засилването на преговорите с островната държава, ще запази ролята на на Европа в очакваните пазарно-ориентирани реформи на Хавана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: