Last news in Fakti

4 Март, 2015 08:59 989 0

Франсоа Оланд ще посети Куба

  • куба-
  • франсоа оланд

Това ще е първата визита на френски държавен глава на Острова на свободата

Френският президент Франсоа Оланд планира да посети Куба. Визитата се очаква да се състои на 11 май, съобщава в. „Монд“.

Посещението на Оланд ще е сигнал за затопляне на отношенията между Европа и комунистическите власти в Хавана, коментира в. „Фигаро“.

Това ще е първото посещение на високопоставен западен политик, който посещава Куба след като на 11 декември Белият дом и Острова на свободата обявиха, че възстановяват дипломатическите отношения.

Визитата на Оланд в Куба на 11 май ще е първото посещение на френски държавен глава, се припомня в съобщение от Елисейския дворец.

Визита на Острова на свободата е част от посещението на Оланд в региона на Карибите. Френският президент ще посети Мартиника и Гваделупа. Там той ще открие регионален форум за климатичните промени.

Междувременно Европейският съюз ще води разговори в Хавана в сряда и четвъртък за нормализиране на отношенията.

Дипломатическите връзки на Брюксел бяха прекъснати с комунистическите власти през 2003 г. заради зачестилите случаи на нарушения на човешките права.

От ЕС вече дадоха през 2014 г. сигнал, че са готови на дискусии с Хавана за постигане на споразумение за политически диалог и сътрудничество. Френският външен министър Лоран Фабиюс на 12 април дори направи кратка визита в Куба. Това беше първото от 31 години посещение на шеф на френската дипломация на Острова на свободата.

Търговският обмен между Франция и Куба възлиза на 347 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА