15 Март, 2015 11:46 1 038 4

Предстои среща на високо равнище ЕС-Куба

  • куба-
  • ес-
  • могерини-
  • среща-
  • преговори

Тя е в контекста на затоплянето на отношенията между Запада и островната държава

Предстои среща на високо равнище ЕС-Куба - 1
Снимка: АП/БТА

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини ще посети Куба през този месец. Това е поредният знак на затопляне на отношенията между комунистическата държава и Запада, коментира Ройтерс.

Могерини, която е бивш външен министър на Италия, ще бъде в Хавана на 23 и 24 март за да обсъди перспективите за сътрудничество между ЕС и Куба, заявиха от офиса на европейския дипломат №1.

Това е първото посещение на високопоставен дипломат от ЕС в Куба.

Могерини ще се срещне с кубинския външен министър Бруно Родригес, с архиепископа на Хавана кардинал Хайме Ортега, както и с представители на неправителствени организации.

ЕС започна през февруари миналата година преговори с Куба за увеличаване на търговията и инвестициите, но те бяха "засенчени" напоследък, след като Съединените щати и Куба обявиха през декември миналата година, че са се съгласили да възстановят дипломатически отношения, а президентът на САЩ Барак Обама призова за край на дългото икономическа ембарго срещу стария си враг от времето на Студената война.

ЕС е водещият чуждестранен инвеститор в Куба, като в Брюксел се коментира, че засилването на преговорите с островната държава, ще запази ролята на на Европа в очакваните пазарно-ориентирани реформи на Хавана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Нашите министри дали ще отидат на посещение в Куба,или ще им стане неудобно,нали преди време Волен Сидеров беше там,че го оплюваха,че го разпитваха защо е бил,ами сега като ги е изпреварил,където и да отседнат все неговата сянка от ъгъла ще ги гледа немогат си свърши работата,пък и някой шпионин може да е оставил там...!? де да знае човек.
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Нека бъдем точни и ясни-Волен има право с "каймака" на партията си и с партийните пари да отиде където си поиска и да иэконсумира колкото си поиска-присъдата на иэбиратела ще е само морална.Истинското оплюване обаче беше ЭАЩО В РАБОТНО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТА,КОГАТО ПРЕДСТОЯХА ВАЖНИ ЭА СТРАНАТА ГЛАСУВАНИЯ ТОЙ ИЭБЯГА НАЙ-ПОЭОРНО НА ПЛАЖА "ВАРАДЕРО"!Эащото ако беше останал,трябваше да се присъедини към искания вот на недоверие на ГЕРБ,който не мина естествено.Та в случая това перхидролено човече хем се върна с тен,хем ни лук ял-ни лук мирисал,хем ДПС му дадоха още тлъсти пачки эатова,че не си е врял носа в неща които не са эа него!

    Коментиран от #3

  • 3 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    дпс и герб, не пропускай коалиционният партньор на боко-тиквата.
  • 4 До Десислава

    0 0 Отговор
    В доглад на Американски военен екперт се казва:
    Няма, господа!
    Скоро бойните самолети от свободния свят / има прдвид НАТО/ просто няма къде да се денат!
    Тъкмо завършихме модернизацията на Patriot, използвайки колосални средства в противовес на техните системи за противовъздушна отбрана S-300 те представиха на пазара S-400 която Иран иска сега да закупи!
    Има ли нужда да инвестираме милиарди в нови ракети когато те оповестиха тестване на бъдеща ПВО система S-400?
    С тези руснаци спешно трябва да се направи нещо!

Новини по държави: