Last news in Fakti

7 Март, 2015 22:43 1 529 0

Сближаването между САЩ и Куба е от полза и за Европейския съюз

  • сащ-
  • куба-
  • ес-
  • разговори-
  • сближаването-
  • кристиян лефлер

Следващ кръг от двустранните преговори ще се проведе преди лятото, заяви Кристиан Лефлер

Сближаването между САЩ и Куба е от полза и за Европейския съюз - 1
Главата на преговорния еткип на ЕС Кристиан Лефлер

Според водещ европейски дипломат внезапната промяна в американската политика по отношение на Куба помага и на двустранните разговори за стопляне на отношенията на Европейския съюз с комунистическия остров, предаде „Ройтерс“.

След като САЩ и Куба обявиха на 17 декември, че имат намерения да възстановят дипломатическите си отношения и бързо организираха срещи на високо равнище в Хавана и Вашингтон, два пъти отлаганите разговори между ЕС и Куба най-сетне се проведоха тази седмица – за пръв път представители на двете държави застанаха очи в очи от август насам.

Запитан на пресконференция дали европейските интереси са застрашени от сближаването на САЩ с Куба, главният преговарящ от страна на ЕС Кристиан Лефлер определи ролята на САЩ като много позитивна. „Това повдига облака, надвиснал от дълго време над региона и открива нови възможности“, коментира той.
„Двата процеса взаимно се допълват и ние приветстваме стъпката на САЩ, която отдалечава от конфронтацията“, коментира водещият европейски дипломат за региона на Северна и Южна Америка.

Макар да не бяха толкова остри, колкото открития конфликт между САЩ и Куба, отношенията на Европа с карибския остров оставаха обтегнати през годините, коментира агенцията.

Преди година ЕС реши да задълбочи връзките с Куба, след като Съюзът вдигна дипломатическите санкции спрямо островната страна през 2008 г. Все още двете страни имат различия по теми като спазването на човешките права например, което е било дискутирано на срещата тази седмица, но ще бъде разгледано детайлно при следващия кръг от разговори в Брюксел, който, според Лефлер трябва да се състои „преди лятото“.

При сегашните разговори е бил постигнат напредък по въпросите на труда, културата, образованието, здравеопазването и селското стопанство. Разговорите са се фокусирали и около теми като търговията, хуманитарната помощ и политическия диалог, насочен към редица проблеми, сред които и човешките права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА