Отидете към основна версия

1 550 29

Украйна приравни нацизма и комунизма

  • петро порошенко-
  • закон-
  • украйна-
  • комунизма-
  • нацизма

Полски политици възроптаха срещу закона

Върховната рада в Украйна приравни и забрани комунистическата и нацистката символика. Това стана с приетия на 9 април с гласовете на 254 депутати съответен закон. Общо 254 депутати гласуваха за това решение, за чието приемане бяха необходими 226 гласа.

Комунистическият тоталитарен режим (1917 – 1991 г.) е признат за престъпен режим, който е водил политика на държавен терор, свързана с многобройни нарушения на човешките права под формата на индивидуални и масови убийства, екзекуции, депортации, изтезания, използване на принудителен труд и други форми на масов терор.

Политици от Съюза на демократичната левица в Полша заявиха, че приетия в Украйна закон е шамар за Полша и президента  Бронислав Коморовски.

Депутатът от СДЛ Томаш Калита счита за позорна прославата на "Украинската въстаническа армия” и специалната й роля й в историята на Украйна и предвиденото наказание за всеки, който ги счита за престъпни структури, причастни към геноцид спрямо поляци.

"Украинската въстаническа армия” е сформирана през октомври 1942 г. като военно крило на „Организацията на украинските националисти” (ОУН), за нейна цел е провъзгласена борбата за независимост на Украйна. УВА е действала предимно в Западна Украйна и воювала против съветските войски, активно сътрудничейки с хитлеристите.

ОУН-УВА пряко е участвала в геноцид спрямо полското население, като само избитите мирни поляци през 1943 г. във Волинска област наброяват между 36 и 100 хиляди души.

Същевременно говорителят на Комаровски  Йоана Тшаска-Вечорек съобщи, че Коморовски по време на словото си в украинската Рада е призовал към помирение двата народа в контекста на сложната им обща история.

Съгласно новоприетия закон като символика на комунистическия тоталитарен режим се определят:

- всяко изображение на национални знамена, гербове, други символи на СССР, УССР и другите републики на СССР, както и бившите социалистически страни (в закона се споменава и Народна република България);

- химните (или част от тях) на СССР, УССР, другите съветски републики;

- атрибути, в които се използват следните комбинации: сърп и чук; сърп, чук и петолъчка; плуг, чук и петолъчка;

- символика (или нейни елементи) на комунистическата партия, изображения и паметници на лица, заемали ръководни длъжности в комунистическата партия от секретар на районен комитет нагоре.

Символиката на комунистическия тоталитарен режим включва също изображения и паметници, посветени на събития, свързани с дейността на компартията и  установяването на съветската власт в Украйна, както и изобразяване на лозунги на комунистическата партия и цитати на нейни лидери.

Освен това, тоталитарната символика включва названия на области, райони, населени места с използване на имената или псевдонимите на комунистически лидери.

Внасят се изменения в Закона за политическите партии в Украйна, според които изменения политическите партии не могат да използват символика на комунистическия или тоталитарен режим, както и да пропагандират ценности, характерни за тези режими.

Забранява се държавната регистрация на медии, чието название съдържа комунистическа или нацистка символика.

В Закона за телевизията и радиото също се внасят изменения, с които се забранява разпространяване на аудиовизуална продукция, оправдаваща престъпния характер на комунистическия или тоталитарен режим или изграждаща положителен образ на лидерите на комунистическата партия.

Изготвянето и разпространяването на комунистическа или нацистка символика, както и публичното им използване се наказват с ограничаване на свобода за срок до 5 години или лишаване от свобода за същия срок с конфискация на имуществото.

Същите действия, извършени от представител на властта, от организирана група, чрез медия или ако са извършени повторно, се наказват с лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години с възможност за конфискация на имуществото.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: