Last news in Fakti

13 Април, 2015 13:17 1 547 29

Украйна приравни нацизма и комунизма

  • петро порошенко-
  • закон-
  • украйна-
  • комунизма-
  • нацизма

Полски политици възроптаха срещу закона

Върховната рада в Украйна приравни и забрани комунистическата и нацистката символика. Това стана с приетия на 9 април с гласовете на 254 депутати съответен закон. Общо 254 депутати гласуваха за това решение, за чието приемане бяха необходими 226 гласа.

Комунистическият тоталитарен режим (1917 – 1991 г.) е признат за престъпен режим, който е водил политика на държавен терор, свързана с многобройни нарушения на човешките права под формата на индивидуални и масови убийства, екзекуции, депортации, изтезания, използване на принудителен труд и други форми на масов терор.

Политици от Съюза на демократичната левица в Полша заявиха, че приетия в Украйна закон е шамар за Полша и президента  Бронислав Коморовски.

Депутатът от СДЛ Томаш Калита счита за позорна прославата на "Украинската въстаническа армия” и специалната й роля й в историята на Украйна и предвиденото наказание за всеки, който ги счита за престъпни структури, причастни към геноцид спрямо поляци.

"Украинската въстаническа армия” е сформирана през октомври 1942 г. като военно крило на „Организацията на украинските националисти” (ОУН), за нейна цел е провъзгласена борбата за независимост на Украйна. УВА е действала предимно в Западна Украйна и воювала против съветските войски, активно сътрудничейки с хитлеристите.

ОУН-УВА пряко е участвала в геноцид спрямо полското население, като само избитите мирни поляци през 1943 г. във Волинска област наброяват между 36 и 100 хиляди души.

Същевременно говорителят на Комаровски  Йоана Тшаска-Вечорек съобщи, че Коморовски по време на словото си в украинската Рада е призовал към помирение двата народа в контекста на сложната им обща история.

Съгласно новоприетия закон като символика на комунистическия тоталитарен режим се определят:

- всяко изображение на национални знамена, гербове, други символи на СССР, УССР и другите републики на СССР, както и бившите социалистически страни (в закона се споменава и Народна република България);

- химните (или част от тях) на СССР, УССР, другите съветски републики;

- атрибути, в които се използват следните комбинации: сърп и чук; сърп, чук и петолъчка; плуг, чук и петолъчка;

- символика (или нейни елементи) на комунистическата партия, изображения и паметници на лица, заемали ръководни длъжности в комунистическата партия от секретар на районен комитет нагоре.

Символиката на комунистическия тоталитарен режим включва също изображения и паметници, посветени на събития, свързани с дейността на компартията и  установяването на съветската власт в Украйна, както и изобразяване на лозунги на комунистическата партия и цитати на нейни лидери.

Освен това, тоталитарната символика включва названия на области, райони, населени места с използване на имената или псевдонимите на комунистически лидери.

Внасят се изменения в Закона за политическите партии в Украйна, според които изменения политическите партии не могат да използват символика на комунистическия или тоталитарен режим, както и да пропагандират ценности, характерни за тези режими.

Забранява се държавната регистрация на медии, чието название съдържа комунистическа или нацистка символика.

В Закона за телевизията и радиото също се внасят изменения, с които се забранява разпространяване на аудиовизуална продукция, оправдаваща престъпния характер на комунистическия или тоталитарен режим или изграждаща положителен образ на лидерите на комунистическата партия.

Изготвянето и разпространяването на комунистическа или нацистка символика, както и публичното им използване се наказват с ограничаване на свобода за срок до 5 години или лишаване от свобода за същия срок с конфискация на имуществото.

Същите действия, извършени от представител на властта, от организирана група, чрез медия или ако са извършени повторно, се наказват с лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години с възможност за конфискация на имуществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Защо не заклеймят и не забранят да се говори за християнството в ерата на инквизициите и убийствата на невинни хора изгаряни на кладата?!
    Всяка епоха и всички режими са пропити с кръв и насилие, но да се отрича историята по такъв начин, е недопустимо!!!
    Почти всички бивши соц. държави са бедни, с огромна корупция, олигархистично управление, висока престъпност и малоумно управление!!!
  • 2 Valentin Waltschew

    0 1 Отговор
    Инквизицията е създание на Католическата църква ... която е реформирана по време на Реформацията и се ражда Протестантското крило на Християнството ... неотдавна папата падна на колене и помоли света за прошка за извършените престъпления от Инквизицията в името на Католическата църква. Доколкото зная Станишев не е паднал на колене пред света и да иска прошка за десетките милиони погубени от Сталин и другите комунистически диктатори по света. .... в контекста на Великденските празмици ... както Йоан Кръстител е казвал ..."там където няма покаяние...няма прошка"

    Коментиран от #4

  • 3 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    И сега,като цъфнат,на есен ще берат по-големи круши,
    и кокошките ще носят по-големи яйца.
  • 4 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Valentin Waltschew":

    А кога американците ще се извинят за престъпното си поведение в Ирак и Афганистан?
    Разлика между САЩ и СССР нямаше, по отношение на влиянието им над трети държави. А залитането на тези тъпи украинци от едната, в другата крайност, не вещае нищо добро.
    За жалост медиите и у нас са толкова залитнали в американската крайност, че никъде вчера не се почете полетът на първия човек летял в Космоса - нещо наистина велико за човешката цивилизация. То просто беше премълчано заради някакви дребни геополитически злободневни търкания. Само, че дори НАСА вчера го честваха, а ние се правим на по-големи антикомунисти от тях!
    Не може с лека ръка да се зачеркне труда и живота на милиони хора, само защото са живяли през комунизма!!!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 лино

    0 2 Отговор
    комунизмът и фашизма са близнаци .Само профани не са го разбрали това
  • 6 Рамзес III

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Авганистан,Ирак....Руснаците извиниха ли се за Авганистан ,за Чехословакия ,за Унгария ???А на къде залитат украйнците това тебе никой не те пита!!!Аз си спомням ,когато бяхме под руско че докарваха салам "кучешка радост "само в четвъртък а как се купуваше нафтова печка или цветен телевизор птай баща си!А ха ха хааа !!!!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Освен огромното количество правописни грешки в поста ти, друго конкретно аз не виждам. Това, че не харесвам външната политика на САЩ ме прави комунист ли? Нямаш си представа колко си смешен!!!
  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рамзес III":

    Долния коментар е за теб, защото явно и медията не ми хареса упрека за 12-ти април 1961г :)))))))))))
  • 9 Рамзес III

    0 0 Отговор
    Трудно ти е /даже невъзможно/да адресираш коментара си с един пост !А какво остава да отговорищ по същество /ако схващаш въпросите ми/
    Дай отчет за написаното днес ,прибери парите че ти други доходи нямаш!!? Едно време маститите комунисти не си даваха зор да образоват децата си!

    Коментиран от #12

  • 10 Дядо Поп

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рамзес III":

    Сега можем да си купуваме салам всеки ден,ама всичкия
    е ''кучешка радост" и ходи пък се грей с нафта сега.
    Явно и ти си от децата на маститите комунисти,защото
    освен правопис ,не личи друго образование.
    И друго,никой не ти хвали комунизма просто обществе-
    но политическия строй в,който живеем е някакъв ялов
    хибрид между соц и див капитализъм,и става дума за
    това,че и украинците се набутват в тази каша.
  • 11 mediator37

    0 0 Отговор
    Ако самостоятелното изобразяване на петолъчката е забранено- това е добре. Но от статията не става съвсем ясно.
    През Втората световна война танковете на САЩ, Англия, СССР бяха изрисувани с петолъчки, което иде да покаже кои държави са в сатанинския съюз. Върху бойната техника на Германия стоеше християнския кръст.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рамзес III":

    Дядо Поп много добре ти е отговорил! 100 пъти ти се каза - научи се първо да пишеш, пък тогава се прави на умен, защото изглеждаш напълно нелепо да пишеш за образование в пост, изпълнен с толкова правописни грешки!
    И няма да е зле да смениш плочата, защото е смешно да пишеш за доходите ми от комунистите, още повече, че никой от рода ми никога не е бил член на БКП. За това не съм кон с капаци като теб и мога да преценя, че и в единия и другия строй няма справедливост, а само репресии под една или друга форма!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Киро

    0 1 Отговор
    Много ясно, че комунизма и национал-социализма, са една и съща гадост.

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    комунизма и фашизма са тоталитарни идеологии,но комунизма е в пъти по-жестока!!!хитлер спрямо сталин си е един аматьор.в германия при хитлер хората са можели да пътуват ,да правят бизнес ,да имат мнение.в ссср населението при сталин е имало само по един чифт дрехи на гърба си и те не са били негови :)!никой е нямал право дори да се премести в съседното село ,да не говорим да има собствен дом или да прави собствен бизнес!с действията си украинците обаче ще влязат в още по-голям конфликт с руснаците ,щото руснака макар да се прави на православен в момента се гордее със сталиновите успехи :)!в донбас не позволяват да се събарят статуите на сталин,а улиците с имена на комунисти са все още такива.
  • 15 рамзес III

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Не се обяснявай!!!Може да не си "кон с капаци " но /чисто теоретично /може да си кобилка или същество от третия пол ,което срещу дребни суми прави чудеса ?Или просто ТРОЛ?Като толкова ти е мъка за руснаците ,питай баща си как се купуваше телевизор/цветен/ когато бяхме под руско!!!

    Коментиран от #18

  • 16 европеец

    0 0 Отговор
    егати! какво е фашизъм - една "висша" раса на германци над всички останали, германци определят кои нации по какъв начин да им робуват, а кои нации да бъдат изцяло унищожени. какво е социализъм (дето всички му викате комунизъм) - РАВЕНСТВО!!! всички народности на СССР имат еднакви права и задължения, всичко е общо! кое му е еднакво на фашизма и социализма, неграмотници???

    Коментиран от #17

  • 17 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "европеец":

    има една съществена разлика ,нацизма не е агресивен към собствения си народ.хитлер е избивал славяни и евреи,но е действал от името на немския интерес,докато сталин е действал от името на своя личен интерерс и кликата яхнала властта .сталин не се е посвенил да изтреби милиони сънародници за да се бетонира на чело на държавата.не се е спрял пред нищо за да направи съветските граждани послушни марионетки,отнемаики им всички права.както казах руснака по времето на сталин е нямал нищо освен дрехите на гърба си ,но и те не са били негови,докато немеца е живял ,комфортно имал е права за които руснака не е можел да мечтае ,като това да има собствен бизнес или да ходи на море.сталин е избил милиони само при колективизацията в yкрайна и поволжието.историците спорят за цифрата,но за никого не е под 3 милиона.за да развива севера и добивната промишленост е създал система от концлагери в пъти по-смъртоносна от немската и всяка година е набавял клетници за нея.измислял е специални нарушения за да вкарва милиони в нея.
    пораженията нанесени от сталин на руския народ и до днес не са компенсирани ,докато тези от хитлер немците отдавна са преодолели.

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "рамзес III":

    Ти нещо караш ли ми се? Много си смел пред компа, о диванний командосе!!!
    Хайде сега си избърши пяната от устата и ако обичаш повече не ми отговаряй, защото аз не величая комунизма, но не величая и капитализма, КОМЛЕКСИРАН ТРОЛ!!!

    Коментиран от #20

  • 19 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    ето! Деси най-накрая намери разликата! при фашизма избиват хора според националност, при социализма - според престъпленията. Тоест, при фашизма можеш да спазваш всички закони и пак да те хвърлят в газовата камера или най-малко да те пратят като роб на някой от заводите. При социализма - ако спазваш законите никой не те закача, живееш си както всички останали - имаш си работа, децата имат бесплатно образование, медицина, всяка година ползваш отпуска на море или планина, имаш осигурено жилище. ако не спазиш някой закон - тогава да, отиваш да добиваш злато в Сибир или да режеш дървета. Е, кое е по лошо? да се оценяват хората според националности или според престъпленията???

    Коментиран от #21, #22

  • 20 рамзес III

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ако искаш може да не ти пиша?Може би си хванал мускулна треска на пръстите?Или просто нямаш аргументи?!
    Хайде сега смени си памперса ,избърши се а.... може и нищо да не правиш !Сигурен съм че така ти е по -добре?
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "европеец":

    европеец ти вземи прочети .при социализма дори нямаше съд.трима оперативни работника без юридическо образование решават дали да живееш или да умреш.после дупка разтрел и никога семейството ти не разбира къде са ти кокалите.това се е случвало с милиони ,които са спазвали съветските закони.в българия преди 25 години за една вечер решиха да прогонят мюсулманите от българия ,без народно допитване без съд без нищо.подобно решение взеха 46 да ни правят македонци ,пак по същия начин,после пък осъдиха тези дето си останаха македонци по сталински тертип.той завалията първо е обвинявал апаратчиците в ляво сектанство и ги е пращал в сибир,после в дясно ,а накрая ги е обявявал за прекалени централисти и резултата при всичи е бил един и същ.това обаче не е шега ,а историческа истина довела до огромни трагедии.
    на послушковците като теб награда ,мукавени бунгала на морето ,дървени колци от вкъщи и чаршаф върху тях ,заедно с биричката и цацата!резултата се видя ясно 1990 година и за съжаление пропадането все още не е спряло вследствие социалистическата законност :)!

    Коментиран от #24

  • 22 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "европеец":

    Прав си "европеец" !Хубав беше живота в комунизма !Ходиш с дълга коса -отиваш да копаеш метрото , слушаш пинкфлойд -в Белене ,носиш чарлстон направо в централния софийски!Да не говорим ако кажеш някои виц за Тато?Хубав беше живота!!?А какви стоки имаше само ? О какви какви стоки?Но така е ,глупав народ сме ние бутахме се в "Кореком" и купувахме боклуците на яко загнилия капитализъм ?Това е то прост народ -здрава народна власт.

    Коментиран от #23

  • 23 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "стратокастър":

    и какво? за дългата коса, пинкфлойд и чарлстон продаде Родината си? сега по добре ли е на теб? децата ти повече бъдеще ли имат? м....ната им на медицина, образование, наука, безработица, спорт, сигурност в утрешен ден, екология и т.н.! м...ната им!!! искам да ям чизбургер, да пия кола, да нося дънки и да карам 15 годишен опел!

    Коментиран от #27

  • 24 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Деси: бате Гугъл, от там Уикипедия - отваряш, четеш, образоваш се, спираш да се излагаш публично! за разлика от теб, ние знаем собствената си история!
  • 25 Киро

    0 0 Отговор
    "Еврпеецът" е на 65+ години, застаряващ индивид, свикнал някой да го хранути по времето на соца, нищо неможещ и неразиращ, но най-вече мързелив.
    Сега новото време му е виновно за скотския му живот и плюе по всичко.
    Всъщност аз го съжалявам.

    Коментиран от #26

  • 26 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Киро":

    браво, почти позна - скоро ставам на 30. А ти доволен ли си от сегашното положение? не ти говоря каква заплата взимаш и каква кола караш, говоря ти - детето ти се разболява, водиш го на лекар, плащаш си и няма как да си сигурен, че ще го лекуват професионално! това устройва ли те??? а образование? за да се справят с елементарна училищна програма трябва да плащаш допълнително на учители и втората половина на деня след училище детето трябва да учи вкъщи! за това, че те е страх да си пуснеш детето навън да си играе - до това въобще още не съм стигнал! Изкарал си пари - купуваш си виличка някъде извън града - каква ще ти е първата работа? правилно! да си пуснеш СОТа!!! щот ти си добре, ама другите не са! а храните? магазините са пълни с продукти, при това супер евтини, ама колко Е-та и ГМО има в тях? всичко в угода на печалбата на производителите на "салами" от соя, кости, кожа и подобрители на вкуса! Е, за това ли продадохме Родината си??? за да живеем ТАКА???
  • 27 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "европеец":

    Ха ха ха .Охо хооо?Еврапеец или мижитурка?Не пинкфлоид ....продаде България просто СССР изостави сателитите !И понеже постояно говориш за образувание и здравеопазване ще те просветя че медицината е на светлинни години от времето на развития социализъм!!!Просто стандартите които налага свободния свят са доста високи!!!Да сега съм по-добре/за един ден изкарвам парите който изкарвах за месец,децата ми са по-добре ,откакто махнаха Кремиковци екологията видимо се подобри може би ти липсват майските дъждови след Чернобил !В момента безработни са само ниско образованите и и не грамотните !Хората са сигурни в бъдещето си ,децата могат да учат и пътуват кадето си искат или ти е мило за времето когато екскурзия до съседна Югославия беше истинско събитие?Колко хора имаха международни паспорти.....Ха ха ха ......?

    Коментиран от #28

  • 28 европеец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "стратокастър":

    медицината се развива - ако не беше на светлини години от нивото от преди 25 години - това съвсем щеше да е абсурдно. медицински технологии стават все по добри и .... все по-недостъпни за обикновен българин! щот трябва да си плаща за тези технологии, а пари нЕма.... Кремиковци беше завод! при това добър и перспективен завод, а това е БВП, работни места, данъци, осигуровки и т.н. Ако спрем всички заводи, ако спрем да използваме коли, електричество и мобилни телефони - екологията ще е още подобра, ама искаш ли да живееш в такъв свят? искаш ли да живееш в 19 век?? затова умните хора са измислили начини за пречистване! а тъпите продажници затварят цели заводи..... Точно пък в момента безработица никак не е низка, но дори да беше така - да напомня ли че по време на социализма изобщо нямаше безработица?? Харесва ти да пътуваш "където си поискаш"? Ама за да пътуват - хората трябва да изкарат пари, това е първо! Второ - защо аз трябва да искам да пътувам в ЕС??? кой ви е промил мозъка, че туристи трябва да ходят в ЕС?? други държави няма ли? защо от ЕС не идват в България? тези пяни селяни дето се напиват до припадане на слънчев бряг не ги броя за хора.... Сам си отговори на въпроса - искаш ли децата ти да живеят в ТАКАВА държава?

    Коментиран от #29

  • 29 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "европеец":

    Ееее Европейски Трол.Още ли пишеш? Възползваисе от уикенда !Почини си !Събери сили ,пък ако искаш /не знам дали ти плащат /от новата седмица да разнищим екологията -Кремиковци,Чернобил.....?
Новини по държави: