Отидете към основна версия

4 547 4

Как би изглеждало марсианското знаме?

  • марс-
  • знаме-
  • флаг-
  • човечество-
  • колония

Ако хората сме на път да колонизираме Марс със сигурност ще се нуждаем от знаме, което да представлява нашето присъствие на планетата. Но как ще изглежда то?

Ако космосът наистина е последната граница, тогава е много вероятно някой ден хората да обозначават и различават своите извънземни колонии със знамена - точно както правим днес на Земята с държавите.

Какво знаме би могло да представлява марсианците на бъдещето? Едно от най-широко известните неофициални знамена бе предложено още през 1990 г., въз основа на идеята за тераформиране (промяна на планетата с цел да се направи обитаема за земни организми - бел.авт.)

Идеята на цветовете в това знаме е да представляват бъдещия път на планетата към обитаемост - червеното символизира Марс, какъвто е днес; зеленото и синьото символизират етапите на евентуалното тераформиране на Марс - живот и вода. Това бе интересна идея, но като дизайн знамето не получи всеобщо одобрение, защото не изглеждаше съвсем "извънземно".

Ето защо двама журналисти от Би Би Си решили да се нагърбят с тежката задача да измислят дизайн за по-извънземно знаме, което би подобавало на една извънземна колония.

За насоки, те се обърнали към международно признатите правила на науката вексилология, която се занимава с проектиране на знамена. Според тях флаговете трябва да бъдат ясно очертани, отличителни, разпознаваем в контекста на тяхната естествена среда и с точните пропорции; цветовете трябва да са ярки, изчистени и да се забелязват и различават отдалеч.

Червена точка

Червената планета. Ето как много хора наричат Марс неофициално. От там идва и идеята за първия флаг. Има обаче един проблем. Този флаг вече принадлежи на държава тук на Земята. Това е знамето на страната на изгряващото слънце - Япония. Макар приликата между знамена да не е нещо необичайно (спомнете си знамената на Румъния и Чад, или Република Ирландия и Кот Д'Ивоар, или Куба и Пуерто Рико, например), когато говорим за една съвсем различна планета би било добре да бъдем малко по-изобретателни.

Орбитиращи луни

Марс има две малки луни - Фобос и Деймос (чиито имена, както подобава на бога на войната, означават "страх" и "ужас"). Вторият опит за направа на знаме обхваща цялостната визия на тази система с две луни, орбитиращи около червена сфера. Едно нещо, което обаче трябва да имаме предвид когато мислим за тази визия е жизненият цикъл на тези структури. Според изследване, публикувано наскоро в списание Nature, Фобос се очаква да се разпадне и да образува пръстен от камъчета около планетата - макар и това да се очаква да стане най-рано след около 20 милиона години.

Космическите епохи

Преди евентуалната човешка колонизация на Марс, е важно да не забравяме, че планетата вече има дълга история в геоложко отношение изпълнена със събития, оформили марсианския пейзаж, който съществува днес. Това е и логиката на тези проекти, които чрез разделяне на планетата на три цветови ленти, подчертават трите основни геоложки периода на Марс. Учените са определили тези периоди чрез изучаване на снимки от повърхността на Марс и проби взети от марсохода на НАСА „Кюриосити”. По време на тези три епохи са били създадени низини, скални образувания и огромни планини.

Четвъртата планета от Слънцето

Ако Земята понякога е наричана третата планета от Слънцето, Марс може да бъде известен като четвъртата планета от Слънчевата  система. Неговата позиция в нашата Слънчева система е представена в този проект, като Слънцето е най-вдясно. Този дизайн се опитва да улови постепенния напредък на човечеството, който отива все по-далеч и по-далеч от собствените си корени.

Изследователската ръкаТази малко по-футуристичен флаг включва двете луни на Марс, кръстове, които представляват трите планети, намиращи се по-близо до Слънцето обединени с полумесец, който изобразява изгрева и залеза на слънцето. Петте свистящи ивици са абстракция на човешката ръка, която "завзема" Червената планета.

Могъщите планини

Една от характеристиките на повърхността на Марс, която наистина кара планетата да се откроява в Слънчевата система е планината-вулкан Олимп. Тя е едновременно най-голямата планина и най-големият вулкан, на която и да е от планетите и техните спътници. Върхът му се извисява на главозамайващите 27 км. над средната повърхност на планетата, което е три пъти по-високо от височината на Еверест. В широчина Олимп се разпростира на 550 км.

Тези два дизайна се опитват да уловят Олимп под формата на опростен триъгълник. Този модел на марсианско знаме следва правилата на вексилологията, които казват, че простите графични изображения на забележителности са за предпочитане пред прекалено детайлни изображения.

Тук, на Земята върху флаговете на Словения и Сейнт Лусия са изобразени върхове - съответно планината Триглав и вулканът Питън. Те са изобразени като триъгълници.

Да мислим обаче как би изглеждало знамето на марсианските заселници е доста специфичен проект, който може би би имал смисъл едва след като човешки крак стъпи за пръв път на повърхността на Червената планета. Засега, човечеството може би трябва да се насочи към създаване на  „землянско знаме“, обединяващо цялото човечество.

Тази година един шведски дизайнер също започна да си блъска главата над въпроса – какво знаме трябва да бъде забито на повърхността на Марс, когато първият човешки крак стъпи на повърхността на Червената планета.

Оскар Пернефелд, който бе подкрепен от НАСА, направи следния дизайн: седем кръга, които образуват цвете на син фон – „символ на Живота и на Земята“. Целта на дизайнера беше „да напомни на народа на Земята, че всички ние споделяме тази планета, а националните граници нямат значение“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини