Отидете към основна версия

22 Март, 2016 15:23, обновена 22 Март, 2016 15:23 18 247 63

Кръв обля Брюксел (Видео)

  • експлозии-
  • брюксел-
  • взрив-
  • атентат-
  • метро

Има най-малко 28 загинали и 230 ранени. Две експлозии на летище в Брюксел и в метрото

Най-малко 34 души загинаха, а други над 230 бяха ранени при серия от кървави нападения в Брюксел. Две експлозии разтърсиха летището „Завентем“ в белгийската столица около 8 часа във вторник сутрин. Други два взрива станаха на централни станции на метрото в квартал Маабек и в близост до сградите на европейските институции. Властите съобщават за поне 20 души убити при взривовете в метрото, а близо 130 са били ранени. Други 14 души са загинали и 100-тина са ранени при взривовете на летището.

Очевидци съобщават, че след първият взрив на летището чакащите се затичали към изхода и при образувалото се стълпотворение се чул втория взрив.

Черната равносметка сочи за най-малко 28 убити и други 88 ранени. Появиха се информации и за задържани за днешните атентати, но властите отказват повече информация 

Нивото на сигурност е повишено на максимална степен в цяла Белгия.

Полицията е намерила неизползван колан с експлозиви на летището в Завентем заедно автомат Калашников според държавната френскоезична телевизия.

Централната гара в Брюксел е евакуирана. Сградата е обградена от полицията. Линейки, полицейски коли и пожарни се движат в района на европейските институции. Знамената пред Европейската комисия бяха свалени наполовина в памет на траур за невинните жертви.

Атентатите стават във втория ден от Страстната седмица на Великден за Западна Европа.

Свидетели съобщават, че заедно с взривовете се чули и викове на арабски. Открита е невзривена бомба в залата за заминаващи на Завентем. Малко след 15 часа (бълг. време) белгийски сапьори са я унищожили с контролиран взрив. Взривовете са станали на терминала за заминаващи пътници. Стъклата на сградата са изпочупени.

Посолството на САЩ в Брюксел не потвърди информация, че един от взривовете е станал пред бюрото на American Airlines на летището в Брюксел. Към обяд от мисията излязоха с предупреждение към американците да бъдат внимателни и да изпълняват нарежданията на местните власти.

Европейският парламент затвори вратите за външни лица. Жителите на Брюксел спазват призива на властите да не излизат на улицата.

В социалните мрежи се появиха снимки от атентатите.

Летището в Брюксел е евакуирано и затворено за посетители поне до 7 часа в сряда сутрин. Преустановени са всички полети. Постъпите към летището са ограничени от полицията. 

Взривовете стават седмици, след като в Брюксел беше заловен един от смятаните за организатори на терористичните удари в Париж от 13-ти ноември – Салах Абдеслам.

След като избухна първата експлозия всички започнаха да търчат. Това заявиха посетители на кафене „Старбъкс“ на летището. Някакъв мъж извика на арабски преди да избухнат експлозиите, обясняват свидетели, цитирани от белгийските медии. След това полицаи затвориха всички достъпи до летището. Изображения от Twitter показват сринати покриви и площи в терминала, кръв от ранените, както и бягащата тълпа.

„Аварийният план със сигурност беше активиран", заяви Руде Верворд, който е председател на столичен регион Брюксел по телевизия Bel Art.

"Аз бях на опашката за регистрация и чух взрив, видях хора които бягат, както и дим. Имаше експлозия много близо до мен. Хората бягат в паника, оставяйки си багажа." Нивото за сигурност на летищата се повишава до четвърта степен.

„След експлозията всичко стана тъмно. Имаше много пушек, но не и пламъци. Видях поне 6 тежко ранени хора, включително деца. Има и много леко ранени хора, обляни в кръв. Много хора плачат“, заяви Дейвид Крюнел, който е свидетел на станалото. 

Белгийският вътрешен министър обяви, че в страната е въведено най-високо ниво на сигурност. 

Говорителката на летището „Завентем“ Анке Франсен заяви: “Имаше две експлозии в залата за заминаващи. Екипи за първа помощ вече са на мястото на събитието“.

По темата работи и Венци Михайлов.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: