Last news in Fakti

26 Март, 2016 19:49 2 113 4

Силата на законите, тиранията и духът на Европа

  • европа-
  • брюксел-
  • закони-
  • тирания-
  • ес-
  • демокрация

И за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не, приятели, Брюксел или, още повече – кварталът със сгради на европейски институции – не е „сърцето на Европа“.

Европа, в която много от нас искаме да живеем, е Антигона на Софокъл,

погребала брат си въпреки забраната на Креон - защото заповедите и действията на царя са законни само, докато не нарушават неписаните естествени закони. Това написа в профила си във Фейсбук Лъчезар Богданов.

Европа е Свети Амвросий, епископът на Милано, с отказа си да се подчини на отнемането на катедралата в полза на хазната, наредено от император Теодосий. Защото, отговаря на владетеля той, „няма закон, по силата на който може да отнемете дома на обикновен човек; какво Ви кара да вярвате, че може да посягате на Божия дом?“.

Европа е Магна Харта, подписана под натиск от краля, който декларира,

че „на никого няма да извършваме срещу заплащане, на никого няма да отказваме или да забавяме защитата на правата и въздаването на правосъдие“.

Европа са владетели, приели, че над тяхната власт има закон. Европа са унгарските търговци, свещеници и благородници, отвоювали си в Златната була правото на бунт срещу краля, ако той отнеме признатите им права и свободи.

Европа е Тома Аквински, за когото „владетел, който не изпълнява дълга си, не трябва да очаква подчинение – не е бунт да бъде свален, защото той самият се е превърнал в бунтовник, когото народът има право да отстрани“.

Европа е Вилхем Орански, сам католик, който, начело на въстаналите срещу инквизицията и абсолютната власт на испанския крал нидерландци, заявява, че „не е работа на владетеля да управлява съзнанието поданиците и да отнема тяхната присъща свобода на вярата“.

Европа е и Ричард Кобден, който надвива лобито на едрите земевладелци,

наложили с помощта на политиците протекционистични закони в ущърб на гражданите, и отваря вратите за „взаимноизгодна търговия и нова ера на приятелство и мир между нациите“. Европа е и неевропеецът Томас Джеферсън, аргументирал

бунта на американските колонии срещу британската корона

с нарушените права и свободи от краля. Защото „видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие. И за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krasimir Velchev

    2 0 Отговор
    krasimir velchev-Поздравления за ,този коментар.Измежду огромният информационен буломач,който ни залива непрекъснато много редко се случва ,да чуем или прочетем нещо истинно и смислено.Радвам се,че има и честни и трезвомислещи хора.Поздравления!
  • 2 agamemnon

    2 0 Отговор
    Публикувайте това в повече сайтове, защото си заслужава да бъде прочетено от повече хора!
  • 3 допълнение

    1 0 Отговор
    Истинският възход на Европа е по време на Реформацията .Мартин Лутер,Джон Нокс,Калвин,Ян Хус...и всички ония ,дали живота си за да стане Божието Слово достъпно за милиони хора...
  • 4 аути

    3 0 Отговор
    европа на кирил и мет0дий превели неразбираемото божие слово на говоримия език
    европа е на цар симеон велики създал златния век на българия
    европа е на хам крум който е рязал ръцете на крадците
    ние сме това което сме защото смего изживяли и изстрадали
    племената от азия и африка не могат да го разберат и не могат да се приобжят
    да си стоят в техните си исторически територии