Отидете към основна версия

2 692 7

Германия: Русия е съперник, а не партньор

  • германия-
  • съперник-
  • русия

Германия ще публикува т.нар. Бяла книга с тезите в политиката по сигурността на страната

Германия ще публикува т.нар. Бяла книга, в която се публикуват тезите в политиката по сигурността на страната. В. „Ди Велт“ пише, че десет години са били необходими на германското правителство, за да определи принципните стратегически позиции за решенията в сферата на сигурността. Проектът на документа е направен в германското министерство на отбраната и е допълнен от всички институции, отговарящи за сигурността.

Още преди лятото Бялата книга трябва да бъде одобрена от правителството и публично представена. Затова не е неочаквано, че правителството стига до извода, че картината на сигурността значително се е променила, а международният ред е в преход, който силно засяга Германия, пише в. „Ди Велт“. Всичко е „комплексно, променящо се и динамично, и затова става все по-трудно предсказуемо. Появиха се нови заплахи до настоящите. Различни предизвикателства действат върху Германия с непозната досега синхронност и плътност“, се казва в проекта за Бялата книга.

Сред рисковете, изложени в Бялата книга според в. „Ди Велт“ са тероризмът („терористите гледат на Германия като цел) и вирусните атаки, които застрашават дигиталната комуникация. Според документа Русия вече не е партньор, а съперник, заключава правителството. Москва заличава границите между войната и мира. „Чрез изразената готовност да защитава и със сила собствените си интереси в Крим и Източна Украйна, и да нарушава гарантираните от международното право граници, Москва поставя под въпрос създадения европейски мирен ред след студената война“, пише в документа. Според него „Русия се отдръпва от Запада като подчертава стратегическото съперничество и увеличава военните си дейности по външните граници на ЕС“. Коментатори припомнят, че в „Бялата книга“ от 2006 г. Русия е определена като „приоритетен партньор“.

Германското правителство също така определя неконтролируемата миграция като риск за сигурността, както и радикалния национализъм, надпреварата във въоръжаването, застрашените пътища за доставка на суровини, климатичните промени и опасността от епидемии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: