Last news in Fakti

5 Юни, 2016 11:07 2 676 7

Германия: Русия е съперник, а не партньор

  • германия-
  • съперник-
  • русия

Германия ще публикува т.нар. Бяла книга с тезите в политиката по сигурността на страната

Германия ще публикува т.нар. Бяла книга, в която се публикуват тезите в политиката по сигурността на страната. В. „Ди Велт“ пише, че десет години са били необходими на германското правителство, за да определи принципните стратегически позиции за решенията в сферата на сигурността. Проектът на документа е направен в германското министерство на отбраната и е допълнен от всички институции, отговарящи за сигурността.

Още преди лятото Бялата книга трябва да бъде одобрена от правителството и публично представена. Затова не е неочаквано, че правителството стига до извода, че картината на сигурността значително се е променила, а международният ред е в преход, който силно засяга Германия, пише в. „Ди Велт“. Всичко е „комплексно, променящо се и динамично, и затова става все по-трудно предсказуемо. Появиха се нови заплахи до настоящите. Различни предизвикателства действат върху Германия с непозната досега синхронност и плътност“, се казва в проекта за Бялата книга.

Сред рисковете, изложени в Бялата книга според в. „Ди Велт“ са тероризмът („терористите гледат на Германия като цел) и вирусните атаки, които застрашават дигиталната комуникация. Според документа Русия вече не е партньор, а съперник, заключава правителството. Москва заличава границите между войната и мира. „Чрез изразената готовност да защитава и със сила собствените си интереси в Крим и Източна Украйна, и да нарушава гарантираните от международното право граници, Москва поставя под въпрос създадения европейски мирен ред след студената война“, пише в документа. Според него „Русия се отдръпва от Запада като подчертава стратегическото съперничество и увеличава военните си дейности по външните граници на ЕС“. Коментатори припомнят, че в „Бялата книга“ от 2006 г. Русия е определена като „приоритетен партньор“.

Германското правителство също така определя неконтролируемата миграция като риск за сигурността, както и радикалния национализъм, надпреварата във въоръжаването, застрашените пътища за доставка на суровини, климатичните промени и опасността от епидемии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    4 2 Отговор
    Съперник не е ли синоним на...конкурент? Значи признават, че се конкурират за Украйна, Сирия и Крим? Ама защо тогава не си го кажат в прав текст,а плюят? Нека имат малко уважение към съперника си и да се държат по-спортсменско. Като налагат санкции нека не е само на приказки, а да пратят Северен поток 2 при Южен поток примерно. Или санкциите са само за неща, които им отърва? Това пък е малко двулично ми се струва.
  • 2 Марко

    4 2 Отговор
    Чрез изразената готовност да защитава и със сила собствените си интереси в Крим и Източна Украйна, и да нарушава гарантираните от международното право граници, Москва поставя под въпрос създадения европейски мирен ред след студената война
    _______________________________________

    Странно - когато се отцепи Косово - как международното право гарантира границите на Сърбия, чрез бомбите на американците ли? Германия протестира ли? Обяви ли САЩ за "съперник"? Питам, понеже не мога да си спомня как беше!
  • 3 така е

    2 2 Отговор
    Подобни отвратителни твърдения отдалечават още повече Европа от Русия!
  • 4 Марио Ангелов

    2 2 Отговор
    След като сте васали на ФАЩ нищо добро нечакайте!
  • 5 БУМ БАМ

    1 2 Отговор
    МИРИШЕ МИ НА НОВО ОСВОБОЖДЕНИЕ.В ГЕРМАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ИМА ТУХЛЕНА СТЕНА ОТ 1945Г.ТЯ Е СЛОЖЕНА ТАМ ОТ ПО СТАРИТЕ ГЕРМАНЦИ ЗА ДА Я ЧЕТАТ ПО МЛАДИТЕ ТАКИВА.НА ТУХЛИТЕ Е НАПИСАНО :СЕГА СИ ТРЪГВАМЕ НО АКО ТРЯБВА ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ.НАДПИСА Е НА РУСКИ.ГОЛЯМА ГРЕШКА НАПРАВИХА ГЕРМАНЦИТЕ С ИЗБОРА СИ САЩ ЗА ПАРТНьор С РУСИЯ ДО СКОРО НЕЩАТА ИМ ВЪВЯХА ДОБРЕ НО СКОРО МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ НЯМАТ НИКАКВИ ОФИЦИАЛНИ СРЕЩИ КОЕТО ХИЧ НЕ Е ДОБРЕ.СИГУРНО ОНЯ НАДПИС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДЪЛБАЕ НА ЧЕЛОТО НА МЕРКЕЛ И ПОДОБНИ.
  • 6 georgi

    0 0 Отговор
    Меркел - жената чудо в политиката, каквото и диктуват това прави.
    В коя ли джамия ще се клани.
  • 7 до руските тролове

    2 0 Отговор
    Русия никога не е била по-изолирана. Путин докара държавата дотам да няма нито един съюзник, а последните й сателити, като Беларус,Казахстан, открито й се противопоставят до степен, че по отделни въпроси проявяват явна враждебност към опитите на Москва да възстанови нещо като СССР под формата на Евразийския съюз. От бившия Варшавски договор всички страни без Русия са в НАТО. Плюс Албания, Хърватия, Черна гора и Словения и Литва, Латвия и Естония от бившия СССР. Напират за членство Грузия, Македония и Молдова. Сърбия подготвя челенството си а Азербайджан, Беларус и Армения сериозно се замислят дали да подадат документи.
Новини по държави: