Отидете към основна версия

3 409 37

Берлин и Киев с натиск срещу Москва (СНИМКИ)

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • ангела меркел-
  • русия-
  • владимир путин-
  • мински споразумения

Меркел и Порошенко поискаха връщане към договореното в Минск спиране на огъня в Източна Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Петро Порошенко се договориха да се опитат да подобрят положението със сигурността в Източна Украйна и да работят за възстановяване на договореното в Минск спиране на огъня, след като насилието бе подновено, предаде "Ройтерс".

Преди двудневни преговори в Мезеберг, близо до Берлин, посветени на ситуацията в Източна Украйна, Меркел каза, че след затишие около Великден, случаите на нарушаване на примирието значително са зачестили.

Основната ни тема днес ще е как да се подобри ситуацията със сигурността, което е основна предпоставка за по-нататъшен политически напредък", каза Меркел.

Трябва да действаме решително за връщане в градивна посока на процеса от Минск, на който не виждаме алтернатива", отбеляза Порошенко.

Ще продължим с процеса от Минск и ще запазим Нормандския формат. Спешно ще търсим възможности четиримата президенти, или трима президенти и един канцлер, да контактуват помежду си, посочи Меркел.

Според ДПА Меркел е заявила, че иска да събере Порошенко, руския президент Владимир Путин и френския държавен глава Еманюел Макрон, и четиримата да обсъдят продължаващото насилие в Източна Украйна.

Украйна, Германия, Франция и Русия бяха страните, договорили през 2015 г. в Минск споразумението, довело да прекратяване на мащабните боеве между украинските войски и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Сблъсъците обаче продължават, припомня Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: