Отидете към основна версия

4 636 9

Лондон: Трябва да сме луди, за да пуснем румънците да си тръгнат

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • румъния-
  • работници

Първият дипломат на Обединеното кралство отбеляза, че след излизането от ЕС Великобритания ще остане отворена за лицата "с талант, амбиция и решимост"

Снимки: БТА/АР

Румънците от Великобритания въобще не трябва да се безпокоят във връзка със ситуацията след Брекзита, защото са "изключително ценни членове на нашето общество" и "трябва да сме луди да ги пуснем да се върнат в Румъния". Това заяви в интервю за "Аджерпрес" британският външен министър Борис Джонсън, който е на кратко посещение в Букурещ.

Първият дипломат на Лондон отбеляза, че след излизането от ЕС Великобритания ще остане отворена за лицата "с талант, амбиция и решимост", но ще контролира сама миграционната си система.

"Не мисля, че трябва да се безпокоят въобще. Няма защо да се притесняват, защото са изключително ценни членове на нашето общество. Обичаме ги. Имат огромен принос към икономиката на Обединеното кралство, към британската култура", изтъкна Джонсън в отговор на журналистически въпрос.

"Аз бях кмет на Лондон. Когато вървиш из Лондон, виждаш редица румънски магазини, румънци, които работят във всички сфери. Смятаме, че има половин милион румънци в Обединеното кралство. Трябва да сме луди да ги оставим да се върнат обратно в Румъния. Искаме да ги задържим, искаме да се уверим, че се чувстват сигурни и че правата им са защитени", посочи британският първи дипломат.

Британският външен министър разговаря снощи с румънския си колега Теодор Мелешкану в рамките на обиколка в Източна Европа, която стартира през седмицата. В програмата на Джонсън влизат Прага, Букурещ и Братислава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: