Отидете към основна версия

5 062 37

САЩ: американските бизнесмени да се разделят с руските си партньори

  • сащ-
  • русия-
  • санкции
Снимка: Shutterstock

Не са минали и 24 часа от публикуването на новия черен списък, в който САЩ посочиха кои руски бизнесмени, политици и компании нямат право да влизат на територията на задокеанската страна или да изнасят продукция към тази държава, а отражението в икономиката вече е налице. След като Forbes съобщи колко са загубили за едно денонощие най-богатите лица в санкционния списък, се оказа, че американските инвеститори имат срок до 7 май т.г. да продадат всички притежавани от тях акции в руските компании, които попадат под ударите на укази №№13661 и 13662 на американския президент Доналд Тръмп.

Министерството на финансите на САЩ е задължило американските инвеститори, собственици на акции и други ценни книжа на руски компании включени в списъка до 7 май да ги продадат. Това може да стане или чрез продажба или чрез преотстъпване на активи на неамерикански физически или юридически лица. До 5 юни американските предприемачи трябва да прекратят и всякакви договори с руските си партньори. Тук влизат и договорите за внос на суровини, услуги и технологии в САЩ.

Руските компании, на които е забранено за търгуват със САЩ са агрохолдингът „Кубан”, „Базови елементи”, B-Finance, група En+, „Евросибенерго", „Група ГАЗ", „Газпром бурение", „Ладога мениджмънт", NPV Engineering, „Ренова", „Руски машини", „Русал". Част от тях принадлежат на крупни бизнесмени, които са в ТОП 10 на най-богатите руснаци. Въпросните лица също вече са в черния списък.

Поставените срокове са кратки, коментират икономисти. Това означава, че през следващите два месеца ще сме свидетели на силно разместване на икономическите пластове в световен мащаб. Мнозина специалисти предричат, че светът е на прага на много по-голяма икономическа криза от тази през 2008 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини