Отидете към основна версия

38 322 49

Спряха издирването на Боян Петров

  • боян петров-
  • алпинист-
  • издирване-
  • китай-
  • непал-
  • деян петков-
  • вятър

Спасителният екип се е върнал заради силния вятър

Снимка: Facebook

Спасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори Лагер 1 заради лошото време. Това заяви пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Вчера спасителната акция достигна Лагер 1 на 6400 метра и не откри там Петров. Планът за днес беше да се върви и към Лагер 2, ако условията позволяват. Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията отново в базовия лагер.

Планът за утре е "възможно най-много хора" да тръгнат отново нагоре в издирване на Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май. Деян Петков разказа, че всички в базовия лагер са обявили, че искат да участват в акцията - както шерпи, така и алпинисти. Освен това прогнозата за утре сутрин е за хубаво време.

Петков съобщи и че има поне 2 хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия. Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 метра. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.

Екипът на Боян Петров все още не е информиран дали китайските власти са дали разрешение непалски вертолет да лети над алпинисткия маршрут, за да помогне в търсенето на Боян Петров. По-рано през деня от думите на външния министър Екатерина Захариева в Министерския съвет се разбра, че тази сутрин е поискан от Непал хеликоптер, който да може да изпълнява мисии на височина над 6000 метра. Тя уточни, че е получено уверение от китайските власти, че разрешат излитане при подходящи метеорологични условия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания