Отидете към основна версия

1 915 20

Руснаци развяха Самарско знаме на Северния полюс

  • знаме-
  • самарско знаме-
  • северния полюс-
  • русия-
  • развяха-
  • ледоразбивач

Знамето бе развято от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин

Копие на Самарското знаме, което е подарено преди повече от 140 години на българското опълчение, за пръв път бе развято на Северния полюс. Това бе направено в чест на 140-годишнината от Руско-турската война от 1877-1878 г. от руснаци, пътували на борда на атомния ледоразбивач "50 години от Победата".

"За пръв път в историята на Северния полюс там бе доставено изготвеното в Мурманск копие на Самарското знаме", съобщи пресслужбата на компанията "Росатомфлот". Тя е организатор на пътуването на почти 120 туристи от различни страни. Знамето бе развято от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин и Марина Чистогонова, секретар на мурманското поделение на Съюза на писателите на Русия, който е инициатор на събитието.

Следва провеждане на Славянски поход Мурманск-Балканите от 17 август до 7 септември с участието на местни писатели, учители, журналисти и общественици. Те поемат с автобус през Беларус, Словакия, Сърбия, България и Черна гора, като по маршрута е предвидено почитане паметта на загиналите "на места, свързани с общата история на славянските страни". Подобно пътуване от Мурманск до Черна гора имаше през 1997 г. Сега организаторите посочват като главна своя цел "установяването на приятелски и културни връзки, както и обединяването на духовните и патриотични сили от регионите на Русия и славянските държави".

Оригиналът на Самарското знаме е във Военноисторическия музей в София. То е ушито в манастир край Самара и подарено от жителите на руския град на българските доброволци, които са били събрани в лагер за обучение преди войната. В центъра на червено-бяло-синия флаг има златен кръст с изображение на Богородица и светите братя Кирил и Методий, предаде „Дневник“. Копие на паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София бе подарено през 1990 г. на Мурманск като благодарност за възраждане честването на Деня на славянската писменост и култура през 1986 г. Това е първият подобен монумент в бившия СССР и Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания