Last news in Fakti

27 Юли, 2018 13:40 1 911 20

Руснаци развяха Самарско знаме на Северния полюс

  • знаме-
  • самарско знаме-
  • северния полюс-
  • русия-
  • развяха-
  • ледоразбивач

Знамето бе развято от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин

Копие на Самарското знаме, което е подарено преди повече от 140 години на българското опълчение, за пръв път бе развято на Северния полюс. Това бе направено в чест на 140-годишнината от Руско-турската война от 1877-1878 г. от руснаци, пътували на борда на атомния ледоразбивач "50 години от Победата".

"За пръв път в историята на Северния полюс там бе доставено изготвеното в Мурманск копие на Самарското знаме", съобщи пресслужбата на компанията "Росатомфлот". Тя е организатор на пътуването на почти 120 туристи от различни страни. Знамето бе развято от капитана на ледоразбивача Олег Шчапин и Марина Чистогонова, секретар на мурманското поделение на Съюза на писателите на Русия, който е инициатор на събитието.

Следва провеждане на Славянски поход Мурманск-Балканите от 17 август до 7 септември с участието на местни писатели, учители, журналисти и общественици. Те поемат с автобус през Беларус, Словакия, Сърбия, България и Черна гора, като по маршрута е предвидено почитане паметта на загиналите "на места, свързани с общата история на славянските страни". Подобно пътуване от Мурманск до Черна гора имаше през 1997 г. Сега организаторите посочват като главна своя цел "установяването на приятелски и културни връзки, както и обединяването на духовните и патриотични сили от регионите на Русия и славянските държави".

Оригиналът на Самарското знаме е във Военноисторическия музей в София. То е ушито в манастир край Самара и подарено от жителите на руския град на българските доброволци, които са били събрани в лагер за обучение преди войната. В центъра на червено-бяло-синия флаг има златен кръст с изображение на Богородица и светите братя Кирил и Методий, предаде „Дневник“. Копие на паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека в София бе подарено през 1990 г. на Мурманск като благодарност за възраждане честването на Деня на славянската писменост и култура през 1986 г. Това е първият подобен монумент в бившия СССР и Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    43 1 Отговор
    Респект към хората с памет.
  • 2 Kcaniba

    6 40 Отговор
    Доста цинично! Най-мюсулманската страна в Европа..... Империята на злото и лъжата,донесла толкова беди , смърт и разруха в България!....И не само тук.....

    Коментиран от #3, #4

  • 3 НКВД

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    И два шекела не можеш да изкараш! За нищо не ставаш! Личи си че си еврейски патриот а не български!
  • 4 Borislav Popov

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Ако не бяха развяли самарското знаме преди 140 години - още щеше да ходиш с шалвари ! Или пък ти и сега си ходиш с тях ?

    Коментиран от #7

  • 5 Kcaniba

    6 20 Отговор
    Общото, между сегашния режим в Кремъл и събитията от преди 140г,са имперските амбиции на Русия! Новото е споменаването на "славянските държави"Това са новите опорни точки за разединяване на балканите! Нищо ново под слънцето!Балканските народи избраха пътя на своето развитие,и то не е проруско, въпреки огромните сили ,и саботажи на империята на злото!

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Преброяване на бесните язовци

    6 18 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    То вие русофилистиците май сте с шалварите. А още малко и фесове ще налюпите на простите си тикви. Вожда ви путя превърна Русия в държавата с най-много фес, повече дори и от Англия, Франция и Германия взети заедно, прегръща с ще с ерГРУХан, а вие тука ще ни говорите за православие. Ай сиктир.

    Коментиран от #8, #17

  • 8 Borislav Popov

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Преебаване на бесните язовци - абе да не сте патили нещо от руснаците на морето - а ?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Све

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Заради недоразумения като теб , за 30г народът оглупя а държавата обедня . Научи си историята , чифуте
  • 11 Borislav Popov

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Преброяване на бесните язовци":

    Искаш да кажеш че са те напъплили и двамата. То май имаше един с един бял тир ....!

    Коментиран от #13

  • 12 СссереМ

    4 11 Отговор
    Тоя поход не цели нищо друго освен заздравяването на петата колона и разединяване на хората живущи в съответните страни,в момента Русия губи влиянието си на балканите и единсвения им шанс е да пробват чрез исторически факти (и не дотам факти) да приковат отново вниманието към себе си.Това обаче говори единствено и само за подмолната политика на Кремъл.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 НАТО ВЕЦ

    7 5 Отговор
    Подлогите не се сдържаха да се изсе*ат и под Самарското знаме.
  • 15 Kcaniba

    4 13 Отговор
    Русия тази мнима защитница на славянството .... Точно ,кратко и ясно!Бог да благослови България!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 плевен

    6 0 Отговор
    Хайде да направим тъй:По темата да говорят само онези, които са виждали Самарското знаме. Или които знаят откритата кръв по него българска ли е или руска.

    Коментиран от #19

  • 19 Трол

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    Най вероятно кръвта по знамето е руска и българска. В боевете за Стара Загора за да спасят знамето умират двама руски знаменосеца-унтерофицери, подполковник Калитин и българския опълченец Минков.
    Иначе от турците са ни освободили американската морска пехота и английските спец части на САС. Руснаците са ни поробили за малко, има няма сто и кусур години, ама същите американци и англичани ни освободиха преди 30 години и сега цъфтим и вързваме.
  • 20 ВЧЕРА СА ОКАЗА ЧЕ ОСВЕН ТОАЛЕТНАТА

    6 0 Отговор
    ХАРТИЯ НА БЕЛИЯ ДОМ И ЗНАМЕНАТА НА ТРЪМПА СА ПРАЯТ В КИТАЙ.ТВА САМАРСО ЗНАМЕ Е ЧИСТО МЕСТНО РУСКО ПРОИЗВОДСТВО. КВО ДА СИ МИСЛИМ СЯ.....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания