Отидете към основна версия

6 922 73

Русия гледа на Европа като на бойна зона

  • сергей скрипал-
  • русия-
  • павел фелгенхауер-
  • новичок-
  • бойна зона-
  • великобритания

Путин не се притеснява да изрича лъжи публично

В момента руснаците третират Западна Европа, както Западна Европа третира Сирия и Афганистан – като бойна зона. Това мнение изрази военният анализатор Павел Евгениевич Фелгенхауер пред AP. Руският военен анализатор коментира аферата „Скрипал“, която скара Лондон и Москва.

В началото на месец март бившият руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха намерени в безпомощно състояние в Солсбъри. Британските служби обвиниха Москва за атаката, докато от Кремъл отричат. По-късно бяха разпространени и снимки на двамата руски агенти от ГРУ, които стоят зад нападението. Президентът Владимир Путин обяви, че това са „цивилни“ граждани, а не агенти на военното разузнаване.

Според Павел Фелгенхауер „публично да те хванат в лъжа не означава абсолютно нищо в Русия“. По думите на военния анализатор Русия разглежда Западна Европа като бойна зона, изпращайки специално обучени военни на операции. Фелгенхауер ясно подчерта, че изпратените на Острова агенти на ГРУ не са шпиони, а руски еквивалент на британската Специална авиодесантна служба SAS, която е специализирана в извършването на специални операции и мисии. Голяма част от операциите на SAS са строго класифицирани.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия оцеляха след атаката, но британските служби не искат да разкрият тяхното местоположение, опасявайки се за сигурността им. Разследващи журналисти от Bellingcat разкриха, че двамата руски „туристи“ всъщност са били награждавани от Владимир Путин с високи военни отличия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: