Отидете към основна версия

3 191 24

Меркел се оттегля от лидерския си пост

  • ангела меркел-
  • германия-
  • пост-
  • лидерски-
  • партия-
  • избори

Серия трусове на германската политическа сцена

Снимка: БТА/ AP

Председателката на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел се отказва от повторна кандидатура за лидерската позиция за вътрешнопартийните избори през декември. По този начин германският канцлер реагира на резултатите от изборите в двете германски провинции Хесен и Бавария, както и на спадащото доверие към нея.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е информирала своите съпартийци, че няма да се кандидатира отново за лидерското място в партията, предаде Би Би Си. Новината идва на фона на спадащото доверие към управляващите и незадоволителните изборни резултати.

Винаги досега Меркел е подчертавала, че за нея лидерството на партията и канцлерството са тясно свързани. Въпреки това обаче членове на партията твърдят, че тя е изявила желание да остане на канцлерската позиция до изтичането на мандата й. Меркел е начело на ХДС от 2000 година. През декември партията ще има конгрес, на който ще има вътрешни избори за председателския пост.

През последните месеци в Германия подкрепата към традиционно силните партии спадна, а партии като „Алтернатива за Германия“ и „Зелените“ бележат все по-високи проценти. Германия е страна, приела огромен брой бежанци на фона на най-голямата бежанска криза в Европа от края на Втората световна война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: