Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 10:26 1 500 15

Мнозина ще се радват, когато Меркел си отиде

  • ангела меркел-
  • меркел-
  • германия-
  • политика

Това е началото на края: Меркел започна плавно да се оттегля от властта. "Много хора, не само в Източна, а и в Южна Европа, истински ще се зарадват, когато един ден Меркел си отиде", казва водещ брюкселски експерт

Мнозина ще се радват, когато Меркел си отиде - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За повечето наблюдатели в Брюксел започналото плавно оттегляне на Меркел от властта не е изненада. Заради вътрешните спорове в собственото ѝ коалиционно правителство тя все по-трудно успява да прокара своите решения - не само в Германия, а и на европейско равнище. Но всичко започна още преди три години: бежанската политика на Меркел от времето на голямата криза през 2015 даде силен тласък на популистките движения в Европа, а германската канцлерка така и не успя да се наложи с искането си за повече европейска солидарност в миграционната политика и задължително разпределяне на бежанците по квоти. Неслучайно порталът „Политико“ предсказа залеза на Меркел още през лятото - много преди изборите в Бавария и в Хесен, на които управляващите партии в Германия претърпяха тежко поражение.

"Мнозина ще се зарадват"

В Полша, в Унгария или в Италия няма да пролеят и сълза, когато един ден Меркел се оттегли от политическата сцена. Мнозина политици от кризисни страни като Гърция, Кипър, Португалия, Испания, Ирландия, а сега и Италия, смятат, че Меркел е изиграла фатална роля по време на усилията за преодоляване на кризата. Обвиняват я главно заради нейната твърде рестриктивна политика, ориентирана предимно към строги икономии.

"Разбира се, че Европа може и без Меркел. И разбира се, че винаги ще има страни и правителства в ЕС, които не са особено доволни от начина, по който канцлерката се изявява в своята водеща роля. Затова ще има достатъчно хора, не само в Източна, а и в Южна Европа, които много ще се зарадват, когато един ден Меркел си отиде", казва Янис Емануилидис, ръководител на мозъчния тръст "European Policy Centre". Но добавя, че въпреки всичко в повечето държави от ЕС високо уважават Меркел - най-малкото поради факта, че тя притежава най-много управленчески опит сред всички останали правителствени ръководители. Според Емануилидис, в Европа ценят и това, че в днешните несигурни времена ръководената от Меркел Германия се отличаваше с особена стабилност и спокойствие. Затова за мнозина в Брюксел навярно ще бъде доста трудно да свикнат с мисълта, че след 13 години сътрудничество с Меркел в бъдеще ще си имат работа с друг германски политик. Емануилидис обаче не се съмнява, че предаването на властта в Германия ще премине без сътресения.

А в Европа междувременно трябва да се взимат важни решения - за миграцията, Брекзита, реформата на еврозоната. Решения, които се отлагат от месеци - включително и поради отслабените позиции на Меркел, която е толкова заета със спасяването на коалицията в Берлин, че почти не ѝ остават време и сили за острите проблеми в ЕС. С обявеното от нея намерение да се откаже от лидерския пост в ХДС, а през 2021 и от канцлерството, Меркел допълнително отслаби властовите си позиции в Европа.

Европа скоро без Меркел? Макрон се нуждае от нов партньор

Слизането на Меркел от европейската сцена навярно никак няма да зарадва френския президент Еманюел Макрон, който се надяваше с помощта на „добрата си приятелка Ангела" да задвижи своя план за реформи на валутния съюз. "За Макрон със сигурност ще настъпи период на известна несигурност", казва експертът по европейска политика Янис Емануилидис и добавя: "От друга страна се видя, че канцлерката и ръководената от нея широка коалиция в Берлин почти изцяло игнорираха предложенията от Париж. Затова въпросът сега е как ще се развият нещата, след като Меркел предаде канцлерския пост. Това би могло да разкрие нови шансове пред Макрон".

Из кулоарите в Брюксел отдавна и упорито се върти един слух - че след края на канцлерския си мандат Меркел възнамерява да заеме висок политически пост в ЕС. Но току-що дойде опровержението - германската канцлерка категорично заяви, че няма никакво намерение да тръгва по този път. Мнозина наблюдатели предполагаха, че Меркел може да се премести от Берлин в Брюксел - като председател на Еврокомисията или като президент на Европейския съвет. И двата поста се овакантяват след около година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    27 0 Отговор
    Мнозина? Цяла Европа!
  • 2 5ко

    19 2 Отговор
    Кратунчо ще плаче безутешно, заровил главица в скутот на Ердо ...
  • 3 Българин

    31 2 Отговор
    Меркел трябва да бъде изправена пред трибунала в Хага за опустишителните и непоправими вреди, които нансе на Европа! Както редица лидери като Милошевич бяха изправни на такъв трибунал. Меркел трябва да бъде съдена за поканата си към така наречените бежанци, което си е чиста проба подстрекаване към престъпелние- а именно преминаването незаконно на редица държавни граници. Трябва да понесе отговорност за изнасилванията- като послесния пример за коркото италианско момиче (лека и пръст) на тези терористи, които тя нарича бежанци!!! И икономическите вреди, които нанесе на Европа, сега години наред трябва да отглеждаме терористи заради Меркел! Дори и е малко трибунала в Хага! Разстрел заслужава!
  • 4 Господин

    16 0 Отговор
    Рая бабушкерка трябва да се скрие и да не се полазва повече. А всички така наречените емигранти поканени от нея да бъдат пратени там от където са дошли
  • 5 антрашпиц

    9 2 Отговор
    И да се радват вече е късно.Един милион алах-мутанти има вече в Европа.Злината вече е сторена. Никои няма да се наеме да ги екстрадира по родните им места защото ще се раздели с поста си.

    Коментиран от #11

  • 6 От Пирдоп

    12 2 Отговор
    Е у нас поне Един ще пролее поне една сълза
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ванката

    10 0 Отговор
    ще пия една ракия когато се оттегли да го отпразнувам
  • 9 ббб

    13 0 Отговор
    трябва да бъде съдена и осъдена на смърт както тя така и цялата сган от престъпници които я подкрепят-след това набучена на кол за назидание на следващите евро-гейски лидери да не правят нейната грешка.
  • 10 ГАЛЕВ

    13 0 Отговор
    Тя дъртата вещица само да умре тогава уж имигрантите ще се завърнат по родните места принудително или в кофчези.джагалите ще си понесат първо смъртните писъди които са им издадени от всички народи в европа за изнасилванията,убииствата на жени и деца.смърт за джагалите уж имигранти убиици на деца .Трибунал в хага за меркел1юнкер макарон и цялата пасмина.Само смъртни присъди ще удовлетворят семействата на убитите и изнасилени от изродите на гореупоменатите престъпници-убиици.
  • 11 Дедо Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Зависи дали има силно мотивирани политици да свършат това. Както има понятието "дълг на омразата", защо да няма и "деяние на омразата"? И в подкрепа на това да се спретне един референдум, и работата готова : връщане на хумункулусите в родните им ареали. Там да си живеят по тяхному.
  • 12 hmhmhm

    3 0 Отговор
    имате предвид от този свят , нали
  • 13 обрат

    4 5 Отговор
    Меркел беше добър и обичан политик до посещението й в САЩ във връзка със скандалите за подслушване на телефона й. След срещата й с Обама, тя рязко промени политиката си и се превърна в изпълнителка на американските интереси....
  • 14 Ханс Дитрих Геншер

    10 1 Отговор
    Макрон и той на въжето.
  • 15 Аве Адолф

    1 0 Отговор
    И идва времето на РАЙХА ..... АВЕ....