Отидете към основна версия

3 966 31

И Словакия заменя МиГ-29 с F-16 (ВИДЕО)

  • локхийд мартин-
  • ф-16-
  • миг-29-
  • f-16

Братислава подписа споразумение за закупуване на 14 нови изтребителя

Словакия ще купи 14 самолета F-16, производство на "Локхийд Мартин", за да замени самолетите си от съветската епоха, предаде АP.

Словашкият министър на отбраната Петер Гайдош подписа договора днес с вицепрезидентката по развитие на международните въпроси на Локхийд Мартин Ана Вугофски. Сделката е за закупуване на изтребители F-16 Block 70/72. Те ще заменят остарелите изтребители МиГ-29, използвани от словашките военновъздушни сили.

Първите 4 самолета ще бъдат доставени до 2022 г., а останалите - през следващата година. "След закупуването на тази изтребители Словакия ще постигне пълна съвместимост със страните от НАТО и ЕС", подчерта министърът.

"Радвам се да бъда тук днес, за да стана свидетел на този исторически важен момент", заяви заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан в Братислава. "Това е важна стъпка за Словакия в гарантирането на собствената й отбрана, като важен съюзник от НАТО, и важна стъпка в развитието на двустранните отношения между САЩ и Словакия", добави той.

Словашкият премиер Петер Пелегрини заяви, че страната му ще плати над 1,6 милиарда евро за самолетите. Сделката включва и боеприпаси, обучение на пилоти и друг необходим персонал, както и логистични услуги. "С подписването Словакия декларира, че е готова да изпълни задължението да увеличи военния си бюджет и да достигне поставената цел от 2 на сто от БВП", подчерта Пелегрини.

Той посочи, че страната закупува най-усъвършенстваната версия на F-16.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: