18 Декември, 2018 09:16 4 078 53

И "Грипен", и "Локхийд Мартин" информират за подобрените си оферти

  • грипен-
  • локхийд мартин-
  • изтребител-
  • авиация

Като член на групата страни, използващи този изтребител, България ще има важна роля в по-нататъшното развитие на цялостната глобална програма

И "Грипен", и "Локхийд Мартин" информират за подобрените си оферти - 1

И "Грипен", и "Локхийд Мартин" подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети.

Актуализираните конкурентни оферти включват и други параметри, освен самите изтребители.

От "Локхийд Мартин" предлагат да включат в проектите си български инженери и учени, които имат експертиза в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение.

От "Грипен" пък предлагат да доставят на страната ни не 8, а 10 изтребителя, което, според фирмата, несъмнено ще доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС.

"Изборът на най-новата модификация изтребители F-16 на "Локхийд Мартин" ще създаде възможност за младите български инженери и учени да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение", пишат от фирмата в прессъобщение.

Технологичният гигант възнамерява да даде възможност на българската индустрия и образователни институции да се включи в поддръжката и ремонтните дейности на машините. Нещо повече, от фирмата са констатирали, че България има експертиза и в сферата на безпилотните технологии, а ако страната ни започне сътрудничество с "Локхийд Мартин", която е най-голямата компания за отбрана и космически технологии в света, това би допринесло за значителни ползи за страната ни, пишат още в съобщението.

Ако България избере F-16, ние сме готови да работим за включването на българската индустрия и университети в тази вълнуваща област на дейността ни за развитието на изцяло или частично безпилотни системи, заяви директорът "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин" Джеймс Робинсън.

От фирмата посочват и че са първенци по въздушната отбрана на НАТО в Европа с около 700 самолета.

"Това значително надхвърля числеността на всеки друг тип еднодвигателни изтребители на въоръжение в НАТО в Европа и дава уникална възможност за взаимодействие във въздуха и на земята", пишат още "Локхийд Мартин". Те припомнят и че по-рано през декември Словакия избра F-16, блок 70 пред "Грипен" C/D. Предложеният на страната ни самолет F-16 е идентичен с този, който избра Словакия.

"Това е най-бързият, гъвкав и добре екипиран самолет от своя вид, който съществува в момента и той ще осигури на България позицията на водещ член на НАТО.

Ако F-16 бъде избран, български екипи ще бъдат обучавани от американските военновъздушни сили, които са сред най-добре подготвените, опитни и уважавани в света. Като член на групата страни, използващи този изтребител, България ще има важна роля в по-нататъшното развитие на цялостната глобална програма на F-16", довършват от компанията.

Правителството на Швеция пък излезе с официално становище относно изтребителя "Грипен".

Директорът "Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин информира, че шведското правителство е оптимизирало офертата си към България така, че в момента може да предложи 10 изтребителя "Грипен" вместо 8 бойни самолета. Това от своя страна щяло да доведе до значително увеличаване на оперативните способности на българските ВВС.

Подобрената оферта отговаря на всички задължителни изисквания на страната ни, включително по отношение на способностите въздух-въздух и въздух-земя. Офертата също така се вмества в зададения бюджет и осигурява доставка на първите самолети в рамките на 24 месеца от сключване на договора.

Шведите също пишат за продължаващо сътрудничество с България. "Шведското правителство наблюдава българския процес по избор на нов изтребител с голям интерес и с надежда, че ще може да продължи своето сътрудничество с България", казва Валин.

Правителството на скандинавската страна хвали бойните си самолети - изтребителите "Грипен" имали оптимално представяне на разумна цена, тъй като били конструирани така, че да имат предвидими и ниски оперативни разходи.

От друга страна адаптивността на бойната машина се дължи на модерните оръжия и системи, които притежава. ""Грипен" е оборудван с комплексни системи за обмен на данни, радар и други сензори, както и с технология за водене на електронна война, която е най-добрата в света и която е доказана в международните мисии на НАТО", допълва Йоаким Валин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SDEЧЕВ

    59 3 Отговор
    СААБ СА ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА ИЗПЪЛНИМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРЕД НАТО ,КАКВИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ,КАКВИ ФАНТАСМАГОРИИ. НИТО ЛЕВ НА ЯНКИТАТА НЕ ДЪЛЖИМ. ВСИЧКО ИЗГРАДЕНО В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ Е С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ. ДЪЛЖИМ ГО НА ЕВРОПА -ШВЕЦИЯ. ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ НУЖДИ И ЗА РАЗВИТИЕ НА ПЕХОТНАТА АРМИЯ-ЗАПЛАТИ НА МЛАДЕЖИТЕ,КОИТО ГИ ВЛЕЧЕ НАСИЛИЕТО ЗА ДА НЕ СТАВАТ КРИМИНАЛЦИ. ЗА ЯНКИТАТА "БАУА"
  • 2 mom4eto

    60 3 Отговор
    10 изтребителя е по-добре! :)

    Коментиран от #9

  • 3 Пешо

    33 17 Отговор
    Не ни трябват самолети, когато половината ни съграждани гладуват!
  • 4 НАТО ВЕЦ

    57 4 Отговор
    Шведите дават. Янките "изразяват готовнист". То и аз мога да ви обещая, колкото никой няма да ви даде ;)

    Коментиран от #45

  • 5 Чичо

    53 5 Отговор
    Ха на бас, че под диктовката на цвъко-апартамента, който пък е говорещата уста на американските интереси у нас, комисията ще отсвири шведите, щото ни предлагат 10 самолета на цената на 8!!! Със сигурност ще обявят това за несъответствие с параметрите на обществената поръчка, пък майната им на българските интереси! Важното е задокеанските чорбаджии на герберастките безродници да се доволни!
  • 6 Radara

    22 6 Отговор
    Ако самолетите са им като мебелите на Икеа няма да имат равни цена качество.
  • 7 Иван Гешев

    51 5 Отговор
    Десет е повече от осем! Така, че "Грипен" е по-добре, ако изобщо ще харчим пари за глупости. А подобрение на краварската оферта няма - наглите казват, че ще крадат нашите специалисти. Европа е истинския вариант, а не ФАЩ.
  • 8 SDEЧЕВ

    25 5 Отговор
    ЕДИН ВИЦ: ДОШЛИ ЯНКИТАТА ДА ЛЪЖАТ ИНДИАНЦИТЕ ,ЧЕ ЩЕ ИМ ПОСТРОЯТ ЖЕЛЕЗЕН КОН ЗА ДА ГО ЯЗДЯТ, НО СЛЕД ВСЯКО ТЯХНО ИЗРЕЧЕНИЕ ВОЖДА ВДИГАЛ РЪКА И ПРОИЗНАСЯЛ ВЕЛИЧЕСТВЕНО "БАУА" ,КОЕТО ЯНКИТАТА ВЪЗПРИЕМАЛИ КАТО ОК,НО НА ЕДИН ЯНКИ МУ СЕ ПРЕПИКАЛО И ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ОБЛЕКЧАВА ЗАД ХРАСТИТЕ И В ТОЗ МИГ МАЛКИТЕ ИНДИАНЧЕТА ЗАПОЧНАЛИ ДА ВИКАТ -ТАТЕ ТОЯ Е С ПО МАЛКА ОТ НАШАТА ДЕТСКА "БАУА" ХА ХА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 папус

    36 5 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Абе хвани се най-накрая на работа. Стига плещи под всяка статия
  • 11 Реалист

    16 3 Отговор
    Този въпрос няма да го реши българското правителство, затова по спокойно в коментарите. Отдавна нямаме думата по големите проекти. Ако не приемем това което ни е наредено ще последват няколко глоби като вчерашната към НЕК, докато кандисаме. Най добре е да не се копува нищо, но няма да ни оставят така.
  • 12 mom4eto

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Друго си е да ни дадат няколко F-35 нали сме на тяхна страна! Защо ни дават тия стари боклуци?: https://youtu.be/DlrLAKwPGuE
  • 13 fermera

    18 1 Отговор
    През 80 години имаше инцидент над Средиземно море при който израелски KFIR свали турски F16.Проблема е че има голяма отражителна площ.Но по големия проблем е че по време на война двете летища от който може да оперира ще получат касетъчни бомби и оставяме без авиа ия.А
  • 14 ТАС

    28 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    То според тая твоята логика и спидфайер се доказал във втората световна защо да не вземем него. Реално и МИГ-29 е по нов от F-16. Ако ще поддържаме стари бараки, то да е тая за, която поне имаме специалисти.

    Коментиран от #26

  • 15 ЪРП

    37 4 Отговор
    ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПРЕКРАСНИЯ "ГРИПЕН"!!!
    НАЛИ ОНЗИ ДЕН БЕШЕ ТУК ОНОВА АМЕРИКАНЧЕ ЗА ДА НАБИЕ КАНЧЕТАТА НА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИЕ И ДА ИМ ОБЯСНИ КАК ДА НАПРАВЯТ "ПРАВИЛНИЯТ" ИЗБОР!!!!!!
    ЖАЛКИТЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ ВЕЧЕ СА НАПЪЛНИЛИ БИКИНИТЕ И САМО КЛАТЯТ КУХИ ГЛАВИЧКИ НАГОРЕ-НАДОЛУ КАТО ОНЕЗИ КУЧЕНЗА В КАМИОНИТЕ ЕДНО ВРЕМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 ЕХОТО

    20 1 Отговор
    Колко са ви платили за реклама на ф16.Припомнете,че купим ли ги ще трябва да си преасфалтираме пистите.
  • 17 Дойде ми до гуша

    26 5 Отговор
    Бойко,защити поне веднъж българския интерес,а не американският !!! Нали знаеш,че нито циганите ,нито краварите ще ти помогнат да спечелиш следващи избори,еничарю !!!
  • 18 Джудже

    27 3 Отговор
    Предимствата на Грипен са, че е по-бърз, маневрен, непретенциозен (особено към пистите за излитане), евтина подръжка и т.н., но за съжеление избора както вече се каза е полически, което ще рече, че комисионните са от по-голямо значение.
  • 19 Иванов

    22 4 Отговор
    За по- незапознатите люде ще вметна, че янките се опитват да ни пробутат стар премиум автомобил, който ще се чупи всяка седмица и ще се ремонтира в Истанбул. Грипените са бюджетет модел, който на практика не се чупи, а ако това стане се отремонтирват на място от двама ученика от механотехникума. Ако става въпрос за ф16, то защо трябва дя се купят американски, като бай Ердо ще ни даде 10 самолета на една трета от тази цена, демек 30 броя. С кого нашите идиотизирани политици искат да воюват, че държат на 70 Блок. Ние хора за едно хоро намаме, войни ще водиме!!! ЗАТОВА НЕКА ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ, АКО СТРАНАТА НИ НАИСТИНА ПРЕТЕНДИРА ДА Е ДЕМОКРАТИЧНА. П. П. Всички добре знаете, че подкрепям Тръмп, обаче стигне ли се до национални интереси, не подкрепям никого, освен своя си народ.
  • 20 ДОКО

    16 4 Отговор
    АКО ПИТАТЕ МЕН САМОЛЕТИ НЕ НИ ТРЕБВАТ..ТОЛКОВА СМЕ НАВЕДЕНИ ЧЕ САМО ВАЗЕЛИНА НИ ВЪРШИ РАБОТА..НАТО НИ ПРИТИСКАТ ДА КУПУВАМЕ ТЕХНИ ВОЕННИ ПРОДУКТИ ДЕМЕК И ДА СТАНЕМ ПАЗАР ЗА ТЯХНАТА ТЕХНИКА ДАЛИ ЩЕ ИМАМЕ 2 ИЛИ 32 САМОЛЕТА ТО ТОВА НИТО НИ ПАЗИ ОТ НЕЩО И НИТО НИ ДАВА ПРЕДИМСТВО В НЕЩО..ВСИЧКО Е БЛЯ..БЛЯ..И ПАРТИЯ ГЕРБ ПАК ЩЕ ОБЕРЕ КАЙМАКА ОТ КОМИСИОННИТЕ ОПАЛАТА..
  • 21 Иванов

    15 4 Отговор
    Нека свалим пердето или казано по нашенски да си извадим главите от задниците! Ф16 70 блок и нужен само на янките за да сваля руски самолети и да превърне Родината ни в ръкав на Черно море, унищожена от някоя Топол М. Затова недейте да дремете като пуяци, а вземете активна гражданска позиция, защото после ЩЕ Е КЪСНО!!!
  • 22 Грипав

    3 12 Отговор
    Преди години шведите купиха кибтитената фабрика в Костенец, затвориха я и сега внасяме шведски кибрит, който е с такова качество, че ако разчиташ на него примерно за оцеляване, си загубен.Тъй, че по добре F 16 отколкото грипените, че ако палят, както палят кибритите им, сме за никъде.Освен това не е за пренебрегване факта, че ще ни дадат и някоя друга технология.

    Коментиран от #23

  • 23 Иванов

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "Грипав":

    Никаква технология няма да ни дадат. Човека по- горе ти го каза директно, ще ни припипат инженерите и което е читаво ще го вдигнат за щатите, а ние ще пасем трева. Много си глупав и наивен, янките винаги така са постъпвали и винаги ще го правят, да крадат мозъци и да бягат бързо.
  • 24 Без аналог!!!

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Ф16 е свалян от Кфир , от МиГ 23 по време на съветската авантюра в Афганистан и от гръцки Мираж 2000 . Може би има и още
  • 25 Иванов

    16 3 Отговор
    Ще повторя какво са писали тези преди мен за Грипен- повече бройки, здрав и надежден, добри ракети плюс антикорабни ракети, непретенциозен към писти, лесен за ремонт, ТУК В БЪЛГАРИЯ, с резервен двигател, европейски самолет, добър за ер полисинг защото има най- евтин летателен час, създаващ бизнес отношения с държавата производител в дългосрочен мащаб. Бизнесът ни със САЩ ГО ВИДЯХМЕ ВЕЧЕ ЩО ЗА СТОКА Е- ТЕ ДА НШ ТАКОВАТ, А НИЕ ДА ГИ ЦЕЛУВАМЕ, НЕ, МЕРСИ!!!
  • 26 миг29

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТАС":

    За тези пари ще купят, стотина стари, МИГ- 29,
    боеспособност, същата като ф-16.

    Коментиран от #42, #43

  • 27 Без аналог!!!

    22 2 Отговор
    Грипен е по добрия избор за България , а Ф16 за НАТО . Кое ще надделее ще видим скоро , но и в двата случая изглежда печелим от това че явно получаваме по добри условия от тези в предишни сделки за същите самолети . При Грипен трябва да се има предвид и евентуално втора фаза със закупуване на примерно 6 бр. на варианта E/F в бъдеще , който сериозно превъзхожда Блок 70 почти във всичко . Gripen E/F има по голям боен радиус , по добър радар , по добро съотношение тяга/маса , маневреност на ниска скорост ,скороподемност сравнима с МиГ 29 , по ниско натоварване на крилото . Самолета е по трудно забележими в радарния , визуалния и инфрачервения спектър , според някои системата му за самозащита и електронно противодействие превъзхожда тази на Ф35 , поддържа свръхзвукова скорост без форсаж, което му дава възможност да излезе от неудобна ситуация срещу всички западни и руски самолети от поколение 4 (без Тайфун) , просто като избяга

    Коментиран от #36, #38

  • 28 true

    6 18 Отговор
    Грипен е избора на Русия, F16 на НАТО...просто и ясно, стига сте писали глупости

    Коментиран от #34

  • 29 Стоян

    10 4 Отговор
    САЩ искат с български пари да си купят самолети. Тяхните пилоти са обучени за тези самолети. Да бъдем първа линия срещу Русия. Но поръчката ще бъде политическа, на ГЕРБ. Няма какво да дискутираме.
  • 30 патриот

    6 1 Отговор
    може и трябва да е от европа да останат парите в европа но индианците ще дърпат ушите на читателя чел винету
  • 31 Ушанков

    5 2 Отговор
    Защо не обсъдим и руските оферти! Опаа... няма такива!
  • 32 fermera

    8 2 Отговор
    При Грипен Е няма да има спарка.Трябва да си летял на С/Д.Другия проблем е с горивото защото американците използват друг стандарт,а Грипен лети с керосин за гражданска авиация.Всъщност истинското плащане на самолетите ще е след 2021 и някой друг ще му мисли не Борисов.

    Коментиран от #33

  • 33 без аналог

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "fermera":

    за съжаление е и по-скъп от Блок 70 , но пък ената до някъде се компенсира от разходите за поддръжка , вече изградената инфраструктура и поръчаните спарки за C/D , ако евентуално МО се спре на шведското предложение
  • 34 Джудже

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "true":

    И колко Грипена имат руснаците, че е "избора на Русия". Може би шведите са съюзници на Русия!
  • 35 стоян

    7 12 Отговор
    На инат на путинофилите ще изберем Ф16 =да се спукате от яд . Може и да е по скъп ама е американски и е най добрия самолет
  • 36 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Без аналог!!!":

    Интересно откъде я имаш тази информация -да не е от посолството на кгб в София
  • 37 sotko

    2 2 Отговор
    то си има причина най-добрите ВВС да ползват двумоторни самолети. Дано тази блок 70 модификация да е много по-добра от базовата, а иначе през 2002 между Истанбул и Анкара съм виждал 100ци Ф16 наредени от дясно на магистралата, та с 10 самолета не знам кво правим. Като база МИГ29 и още повече СУ27 са много по добри (Су е по-голям и по-тежък) а няколко НАТО държави имат наличност и ги ползват - вкл. Германия, т.е. има вариант за преоборудване към стандарта на пакта
  • 38 sotko

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Без аналог!!!":

    Грипена не е ли малко слабичък на тяга - съмнява ме това със свръхзвуковия полет без включен форсаж (форсажа по принцип усилва тягата с 40-50%, т.е. с много)

    Коментиран от #52

  • 39 sotko

    0 0 Отговор
    Освен това в бойни условия изтребителите летят супер ниско за да избегнат максимално радарното локализиране, а в по-плътния въздух си трябва сила. Иначе всички дават макс скорост на високото, а на малка височина не съм срещал данни поне за по-новите модели, май инфото е засекретено
  • 40 sotko

    3 1 Отговор
    Колкото до МИГ29 няма какво да се коментира дали е по-добър. Маневрите "кобра" и "камбана" май са трудно постижими със самолетите от които ще избираме
  • 41 Ники

    2 3 Отговор
    Десния човек предпочита Грипен,всичко друго е ала -бала

    Коментиран от #44

  • 42 Иванов

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "миг29":

    Аероморга ли ще правим? И 100 самолета не ни вършат работа имайки предвид за какво пишеш. Ама щели да ни окупират. И какво от това? Ще подвият опашки и ще си идат с кобилата непикала. България не у сама, тя е част от ЕС и това никога не го забравяйте!
  • 43 Иванов

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "миг29":

    Аероморга ли ще правим? И 100 самолета не ни вършат работа имайки предвид за какво пишеш. Ама щели да ни окупират. И какво от това? Ще подвият опашки и ще си идат с кобилата непикала. България не е сама, тя е част от ЕС и това никога не го забравяйте!
  • 44 onq s konq

    7 7 Отговор

    До коментар #41 от "Ники":

    Ако "десния човек" предпочита "Грипен",то "левият" пък предпочита руски "Мигове" и "Су-та".И понеже истината ВИНАГИ ПО СРЕДАТА,следва да се ориентираме категорично към Ф-16.

    Коментиран от #50, #51

  • 45 Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО ВЕЦ":

    Локхийд сменя офертата, защото е неуверена в печелившата си позиция спрямо СААБ. Аз лично съм фен на грипените пред Еф. Имат достътъчно специфични предимства и не доумявам, защо нашите още се чудят. Най-голямото им предимство, обаче не е бойно. Един летателен час на грипен струвал до 3000 долара по - евтино, от този на Еф16. Ако умножим целият летателен живот на изтребителите по 3 , каква сума ще получим?
  • 46 Кабагайдаров

    5 1 Отговор
    Аз пък викам да вземем направо F-35............кво ши си играем с F-16ки. Турция взима 100 бр от 35-ците. Утре ако ни се наложи да се бие с тях кой мислите че ще надделее в бой. А пари има ............ей ся като конфискуват на Баневите 1 милиард от Арабаджиеви и от тях 1 милиард и там други олигарси като ги поотръскат и парите са събрани.............
  • 47 Driver

    3 2 Отговор
    Тия СААБ не фалираха ли ?
  • 48 нЕкойси

    4 0 Отговор
    Ясно е че ф16 е по добрият,но е важно и с кого искаш да развиваш отношения.Ако шведите отворят някоя фабрика като в Унгария един малък град и селата наоколо ще имат шанс срещу обезлюдяване.И нещо лично-в Швеция мога да ида с лична карта,а за САЩ ми трябва виза.Защо да купуваме самолети които те са спрели да купуват.Ф35 е друга бира,но е скъп и едва ли горят от желание да ни го продават.
  • 49 Фънки

    6 0 Отговор
    Не е ли редно самолетите да се тестват и изберат от самите летци, а не от комисионера с вратовръзки като ББ и други лаещи продажни лобита? Кой ще лети на тях? Пилотите да изберат оръжието си, а не премиер и лобита. За пари тия в институциите са готови на всичко.
  • 50 Фънки

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "onq s konq":

    Че си ГЕРБер разбрахме. Но не е ли редно войниците летците да тестват оръжието за качества, а не депутати, премиер и кабинети генерали да им го определят по лобита? Какви експерти са премиера и депутатите? Живи лобита на Ф16. А летците някой пита ли ги в мафиотската КОЧИНКА на власт? Те са войниците, те ще летят и те имат думата и отговорността по охраната. Войника стреля, лети, а не паркетния премиер и депутати. Стига сте лизали ББ като Живков, не ни трябват идоли богове, а пари и практици. Оляхте се да съсипвате тук. По 2 тестови Ф16 и Грипоена и летците да изберат.
  • 51 Фънки

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "onq s konq":

    Виж, ГЕРБере, защо сами летците трябва да изберат. И двете оферти са атрактивни. Ако Локхийд назначи бг инженери те ще развиват Локхийд. Ще печелят те, държавата образовала ги НИЩООО. Шведите ще инвестират в инфраструктура. Грипен не са най-добри но имат супер РЕБ. Грипен излитат от селски асфалт, а Ф16 от спец. Писти. Въоръжението е Натовско и на двата. Не отричам Ф16 но нека летците тестват проучат и изберат. Нито лобито ББ ни ти ще летите с тях, а летците. Те да изберат оръжието си, не вие. Те носят дежурства и ОТГОВОРНОСТТ...
  • 52 Без аналог!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "sotko":

    Варианта E/F е с по мощният двигател F 414 и по добра аеродинамична схема от Ф16 . Освен че е способен на суперкруиз без форсаж развива и по висока скорост от Ф35 . Изобщо машината е много , много близка до 5-то поколение , особено предвид това че и Ф35 и Си 57 не отговарят напълно на всички критерии
  • 53 Нагли копелета

    1 0 Отговор
    Като F 16 eнай добрия изтребител в света защо произвеждат ф35 и 22 стел. Прости ще си останите и корумпирани затова няма се оправите Българи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове