5 Декември, 2018 10:57 13 164 140

Ф-16 е правилният избор за България

  • f-16-
  • ф-16-
  • изтребител-
  • сащ-
  • българия-
  • ввс

Необходимо е също така да се приеме и ускорен график за снемане от въоръжение и реализация на пазара на МиГ-29 и Су-25

Атлантическият съвет на България (АСБ) със загриженост следи забавянето на процедурата за избор на многоцелеви изтребител за българските ВВС. Правителството на Република България и Министерството на отбраната не успяха да изпълнят плана си до края на 2018 г. да бъде сключен договор за доставка на новите бойните самолети. Вече три години законът за бюджета предвижда финансови средства за реализацията на този приоритетен проект, но те се използват за други цели.

Това се казва в официална позиция на Атлантическия съвет в България.

В резултат ВВС изпълняват национални и съюзни задачи с нарастващ риск и все по-мрачни перспективи за бъдещето на бойната авиация. Същевременно, изразяваме още веднъж нашите резерви за сключване на първоначален договор за 8-9 самолета , а не за цяла ескадрила от 14 или 16 самолета, каквато е практиката в съюзни държави.

Оценявайки по наличната публична информация трите получени оферти от САЩ и Швеция за новопроизведени многофункционални изтребители и от Италия за използвани изтребители, както и заявеното предпочитание от българския премиер самолетите да са новопроизведени, Атлантическият съвет на България изразява своята увереност, че най-добрия избор за България са самолетите Ф-16 блок 70/72.

Нашата увереност е основана на следните аргументи:

Самолетите Ф-16 са на въоръжение в 11 европейски страни от НАТО и в Европа е изградена цялостна мрежа от летищна, обслужваща и ремонтна инфраструктура:

- Съседните на България съюзни държави (Гърция, Турция и Румъния), както и Полша оперират с Ф-16. Словакия и Хърватия също избраха Ф-16 за своите ВВС. Големият брой Ф-16 в Европа осигурява гарантирана последваща модернизация на самолета на по-ниска цена;

- Многоцелевият изтребител Ф-16 може да оперира с изтребители Ф-22 и Ф-35 от 5-то поколение и осигурява най-плавния преход при усвояването им, като Ф-35 вече постъпва на въоръжение в няколко европейски съюзни страни;

- В сравнение с останалите предложени самолети, Ф-16 най-пълно е доказал своите качества в реални въздушни операции;

- Като гранична държава на НАТО и ЕС и със значителна морска акватория, както и предвид предизвикателствата на стратегическата среда сега и в бъдеще, България се нуждае от изтребител с по-голям тактически радиус и по-голяма продължителност на полет за дежурство в зони на значително отдалечение от летището за базиране. Освен това България се нуждае не само от самолети за охрана на въздушното пространство (Air Policing), но и за участие в по-сложни операции в съюзен формат, в които горепосочените характеристики са от решаващо значение.

Летателно-тактическите характеристики на Ф-16 блок 70/72 са по-добри от тези на „Грипен C/D“

- Ф-16 блок 70/72 е с по-мощен двигател, притежава по-висока скороподемност, по-голямо ускорение и е с 1.9 пъти по-голям обем гориво във вътрешните резервоари в сравнение с „Грипен C/D“, което му осигурява по-малка зависимост от въздушно дозареждане с гориво;

- Ф-16 блок 70/72 има максимален тактически радиус на действие от 1570 км, който е почти 2 пъти по-голям от този на „Грипен C/D“;

- Самолетът притежава много добра маневреност, особено във вертикална плоскост;

- Самолетът е оборудван с автоматична система за предотвратяване на сблъсък със земната (морска) повърхност;

- Ф-16 блок 70/72 ще изпълнява по-добре функциите си в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Ф-16 блок 70/72 може да използва голямо разнообразие от съвременно въоръжение, разузнавателно и защитно оборудване

- На самолета има 9 фиксирани точки за подкачване на въоръжение, с което в един полет може да нанася удари по въздушни, морски и наземни цели;

- На самолета могат да се подкачат най-съвременните управляеми ракети клас „въздух-въздух“ с малък и среден обсег;

- На самолета може да се подкачва голямо разнообразие от въоръжение за удари по наземни цели, включително крилати ракети с голям обсег;

- Самолетът може да носи максимален боен товар от 7 350 кг, което е 1.5 пъти повече от „Грипен C/D“.

Самолет Ф-16 блок 70/72 е с най-съвременна авионика, навигационно и комуникационно оборудване

- Ф-16 блок 70/72 е оборудван с най-съвременен многофункционален радар с АФАР, който има способностите на самолет от пето поколение и който може да съпровожда едновременно над 20 въздушни и земни (морски) цели, с което значително превъзхожда „Грипен C/D“;

- Радарът на самолета може да открива въздушни цели на 160 км и големи наземни (морски) цели на разстояние над 290 км;

- Ф-16 блок 70/72 е оборудван с най-съвременно навигационно оборудване и високо защитена система за обмен на тактическа информация Link 16;

- Самолетът разполага със съвременни системи за опознаване „свой-чужд“, радиоелектронна защита и способности за водене на електронна война.

Самолет Ф-16 блок 70/72 има експлоатационен ресурс от 12 000 ч., в сравнение с „Грипен C/D“ от 8 000 ч.

- При годишен нальот на самолет от 200 ч., жизненият цикъл на самолета достига до 60 години;

- При годишен нальот на самолет от 250 ч., жизненият цикъл на самолета достига до 48 години;

- По-големите експлоатационни разходи на Ф-16 блок 70/72 за час полет, в сравнение с Грипен С/Д, се компенсират не само от по-добрите бойни възможности, но и от по-дългия жизнен цикъл на самолета. Тук следва да се има предвид и възможността за сътрудничество при поддръжката със съседните страни от НАТО, опериращи Ф-16, което ще доведе до оптимизиране на разходите до края на жизнения цикъл.

Поради надеждността и перспективата на самолетите Ф-16 блок 70/72, АСБ настоява за възможно най-бързо приключване на процедурата по избор и сключване договор за доставка на този тип боен самолет, максимално отговарящ на стандартите на НАТО.

АСБ счита, че българското правителството не трябва да се изкушава от примамливи оферти за по-широко индустриално сътрудничество, за сметка на качествата и бойните възможности на избрания самолет.

АСБ настоява също така, до закупуването и постигането на необходимата оперативна готовност на екипажите на новия изтребител, да бъдат разширявани възможностите за осъществяване на съвместна охрана със съюзни държави на българското въздушно пространство в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Необходимо е също така да се приеме и ускорен график за снемане от въоръжение и реализация на пазара на МиГ-29 и Су-25, като получените от продажбата средства бъдат използвани за ускорено въвеждане на въоръжение на новите бойни самолети, придобиване на нови радари и на модерни зенитно-ракетни комплекси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    165 17 Отговор
    При демонокрацията е така - няма "не искам", няма "недей".
  • 2 Drittes Reich

    56 195 Отговор
    Правилно, стига вече рашки таралясници.

    Коментиран от #13, #113

  • 3 калинка

    205 26 Отговор
    Очевидно ни смятат за малоумни, че тряба ТЕ да ни кажат кое е добре за нас. Благодаря! Досега тяхното "добро" е добро само за тях.

    Коментиран от #27

  • 4 999

    204 26 Отговор
    Всички на издръжката на Американското правителство се надпреварват един през друг, да обясняват колко е добър Ф16.

    Коментиран от #90

  • 5 калинка

    111 21 Отговор
    Очевидно ни смятат за малоумни, че тряба ТЕ да ни кажат кое е добре за нас. Благодаря! Досега тяхното "добро" е добро само за тях.
  • 6 Ритхофен

    82 9 Отговор
    ME 109 G - най-правилния избор. Да се има пред вид, че на такъв е летял Димитър Списаревски. От Атлантическия клуб сигурно за това не предлагат тази марка и модел. Отделно от това - пилотите се учат да летят на витлови Пилатус и следователно ще са направо готови за ME 109 G.
  • 7 При демокрацията никой

    37 27 Отговор
    Не ти забранява да купиш най-доброто, а не руското.

    Коментиран от #28

  • 8 Гост

    93 13 Отговор
    То хубаво Ф-16 ама да се спазарят да свалят визите, иначе грипен или юрофайтър.
  • 9 рашист

    134 45 Отговор
    Само СУ-30,или в краен случай-МиГ-29.Това е най-доброто за България!

    Коментиран от #29

  • 10 Радо

    117 23 Отговор
    Притрябвало ми е да ходя в умирисаната им америка.
  • 11 Мунчо

    122 13 Отговор
    Има атлантически съвет на джендърите, има проблем, няма такъв съвет – няма проблем!
  • 12 прости продажници

    100 14 Отговор
    Вече ми е писнало и ми е все едно какво ще правят тия продажни джендъри и кравари. Със тая краварска демокрация която си вкарахте скоро циганите и педалите ще ви разкажат играта. Ще изплащате вие и децата ви краварските кочини до живот. А циганите ще ви оправят докато спите.

    Коментиран от #56

  • 13 САП

    129 14 Отговор

    До коментар #2 от "Drittes Reich":

    А това какво е? Американски таралясник F16 не знам си коя употреба.
    Стига глупости "атлантически съвет" поредните продажници на заплата от САЩ и ЦРУ. България няма има излаз на атлантика, че да ни трябва такъв съвет.

    Коментиран от #58

  • 14 КАРАОКЕ

    12 5 Отговор
    ЕЖ ПА ТИ!
  • 15 Сикиджиев

    118 11 Отговор
    В Турция Ф16 вече отива за скраб

    Коментиран от #57

  • 16 Хохо

    79 24 Отговор
    НИКАКЪВ САМОЛЕТ е правилния избор за България.
  • 17 бати

    98 8 Отговор
    Поредните продажни подлоги дето ни ментят вече десетилетия!
  • 18 снакс

    95 12 Отговор
    Толкова са добри тези железа,че не можаха да излетят за румънския парад.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смях

    94 9 Отговор
    Морално остарели боклуци f16 на 1 век
  • 21 no name no face no number

    91 7 Отговор
    Ей за едни комисионни и л...а сте готови да ядете
  • 22 СеСеСере

    28 106 Отговор
    Руските таралясници веднага за скраб и закупуване на цяла ескадрила. Добре, че хората, който взимат подобни решения мислят по-различно от 80 % от коментиращите тук русофилистици.

    Коментиран от #122

  • 23 ВСВСВС

    89 14 Отговор
    Хайде пак старата песен на нов глас. Не искаме да купуваме болкуци за милиони! Нали сме ви партньори, подарете ни ги. Вижте Русия как поддържа Сърбия. БГ политиците толкова пъти ви сваляха гащи и се надупваха, та едни стари Ф-16 няма да им подарите. То не беше Русия - враг, то не беше отказ от южен поток, злтните мини на Дънди, Тецовете Марица-Изток, ще вземе пък да се окаже, че сме ви дали повече отколкото сме взели......
  • 24 патриотъ

    78 12 Отговор
    Това не е правилният,а наложеният избор,наложен ни от продажните наши политици и американските им господари!Още много безобразия ще направят гербаджиите,докато ги свалим от власт,затова трябва по-бързо да ги изметем!И съответно трябва да им се потърси сметка за всичко!
  • 25 Велика България

    27 84 Отговор
    Ами що не си карате ладите и не си говорите по руски смартфони, а дърпате към разпадащите се западни остарели техмологии. Айде бъдете малко мъже , а не путьовци!!! Като величаете нещо поне го ползвайте!!!

    Коментиран от #121

  • 26 vvvvv

    55 6 Отговор
    Тези оправдават спонсорите си. Трябва да се забрани всякакво външно финансиране на подобни продажници. Заплатите и боносите са ценни.
  • 27 Възмутен

    38 9 Отговор

    До коментар #3 от "калинка":

    Лошото е че НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПИТА...............
  • 28 САП

    63 7 Отговор

    До коментар #7 от "При демокрацията никой":

    Вярваш ли си като ги пишеш тия вицове. Никой не ти забранява да купуваш най-доброто. Ха-ха-ха... Ти за какво смяташ е тая сапунена сага с изтребителите. Просто не искаме да купим от правилните хора САЩ. И затова ни карат да си правим серияли избор на изтребител докато не изберем правилния според тях. Замисли се за F16 само едно годно летище, а Грипен може да оперира от всеки прав участък асфалтов път с дължина 2км. Само това стига да сети човек каква е разликата.

    Коментиран от #31, #53

  • 29 Бесен пес

    68 8 Отговор

    До коментар #9 от "рашист":

    Това че е добро за нас е добро , ма не е добро за нашите западни "шефове" как така няма да им даваме пари на тях , а на Руснаците ...
    И да .. Су-30СМ или МиГ 29 СМТ са по добри и МНОГО ПО ЕВТИНИ !
    Но.......
  • 30 Насран русофил

    13 34 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 31 То с парапланер

    9 34 Отговор

    До коментар #28 от "САП":

    Може да излетиш и от балкона на панелката си ама не е в това въпроса....

    Коментиран от #33

  • 32 Дедо

    64 5 Отговор
    Кой е този"Атлантическият съвет на България"и кой го е помолил да даде мнение за нещо от което си няма хал хабер?Какви 60 години?То след 15-20 на тази територия ще има само роми,и каквито и самолети да са ще идат за скрап!

    Коментиран от #36

  • 33 САП

    43 5 Отговор

    До коментар #31 от "То с парапланер":

    Прав си въпроса е да платим нужния рекет на правилните хора САЩ. А не да бягаме по тангентата и да не плащаме.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Adler

    49 5 Отговор
    Трябва да е европейски самолет и не от преди 30 години. Ясно е че целта е да бъдем поставени в зависимост, но няма да стане. Още повече, че всеки от европейските варианти е по-добър като самолет - и Грипен, и Юрофайтър, и Рафал.
  • 36 ТАС

    35 5 Отговор

    До коментар #32 от "Дедо":

    Прав си '89г. или 97г. трябваше да поизтрепим малко политически лумпени. И сега щяха да имат страх да не ги сполети същото. Дори приемането в ЕС се превърна в предателство към България. При решение на народното събрание да не се подписва заради АЕЦ Козлодуй Български министър председател(Иван Костов) подписа. То всеки нормален човек ще се чуди що за сбъркана държава сме.
  • 37 Жоро Павето

    54 13 Отговор
    С какво е по-добра тая фашкия Ф-16 от Миг-29 - с абсолютно нищо! Всеки грамотен може да провери в нета!
    На нас ни трябват 16 бр. Су-35С (който превъзхожда дори краварските фашкии от 5-то поколение Ф-22/Ф-35) и си решаваме проблема за 30-40 години напред!

    Коментиран от #40, #46

  • 38 Залмоксис

    38 3 Отговор
    Всичко е точно в Държавата, остана само да купим самолети и сме готови за бой :) А сега сериозно.
    Толкова много неща са в окаяно състояние, че не знам от къде да започна, за това няма да ги изброявам. Трябват ни управляващи които да следват интересите на страната си и тогава всичко ще се нареди за кратко време, сигурен съм !
  • 39 someone

    36 5 Отговор
    да да всичко американско е добре за нас от американските тецове със скъп ток до бракмите Ф-16 от времето на Миг 29.

    Коментиран от #51

  • 40 смях

    11 36 Отговор

    До коментар #37 от "Жоро Павето":

    Превъзхожда.... с акробатика. Ако във войната се гледаше това Русия нямаше да е последна дупка на кавала във външната политика. Радар, оръжия, системи, електроника - всичко това е доста по-назад от запада.

    Коментиран от #62

  • 41 Обрязан

    42 6 Отговор
    Всичко е дело на евреина Паси....Колко ги хвали тези ф16 в едно предаване на всичко отгоре нямало проблем и да са стари .... Много хвалба на ф16 съпроводена с много неистини ....а колко ни струва летателен час и подръжката им Евреите на сапун....а те взели да съветват След всяко исказване на Паси ставам все по убеден че Хитлер е водил правина политика спрямо евреите и е щял да извърши голяма услуга на света ако беше спечелил войната
  • 42 НКВД

    21 2 Отговор
    Бетина Чампоева с тиковете и другарите и от НПО ли ще ни съвеъват?
  • 43 Стига глупости

    44 9 Отговор
    Защо ли тези юнаци не коментират няколко факта-колко пъти краварския планер е по скъп от останалите? Колко по скъпа е експлоатацията на фърчилото спрямо конкурентите? И щом сме си дали задника под наем защо новите чифуто-братя не ни ги дадат като военна помощ или с отстъпка? В момента се опитват да ни пробутат американски Москвич на цената на Мерцедес.
  • 44 Дядо Горио

    30 5 Отговор
    Кога и кой избра т.нар. "Атлантически съвет", та да дават акъл.

    Коментиран от #107

  • 45 стоян

    11 41 Отговор
    Тази статия току що я пуснаха в сайта и всички шпиони на кгб са се изказали против ф16 защото бил скъп =ами то и Мерцедес е скъп ама има защо да е скъп =Мерцедеса е скъп защото ще измине 5 пъти повече километри от една Лада

    Коментиран от #54

  • 46 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    13 49 Отговор

    До коментар #37 от "Жоро Павето":

    11 пъти го е правил да умирга . Ф 16 има 11 победи над Миг 29 , а Миг 29--0 . Ето с това е по добър .

    Всичките рубладжийски борсуци ,които по цял ден квичат как нямаме армия искат по лошия самолет Грипен

    Коментиран от #84, #102

  • 47 Ген Вазов

    12 40 Отговор
    Не съм авио специалист , но още когато започваше процедурата бе ясно ,че в този ценови клас F16 е с най-добри показатели , многократно усъвършенстван с годините и показал изключителна боеспособност във хиляди мисии. Надявам се да се сключи добър и изгоден договор за България .

    Коментиран от #109

  • 48 Иванов

    48 6 Отговор
    Разбира се Ф16, но по възможност пета употреба и то на цената на нов! Вашта мама крадливаааа да еа!
    п.п. Грипен са добър избор и то нови самолети. Не, че ще ни трябват, ама така, за самочувствие. Продават ги с резервен двигател, който се монтира за един час и могат да кацат на всяко шосе по което няма ел. стълбове. Просто направен и евтин за поддръжка и лесен за ремонт. Сигурен и стабилен самолет. Качваш се и хвърчиш!!!
  • 49 Кога ще ги използваме тия самолети ве

    12 7 Отговор
    Тупани с тупани

    Коментиран от #136

  • 50 Генерал

    28 7 Отговор
    Защо "Атлантическият съвет" се меси в работите на парламента, без да е гласувал за тях нито един български гражданин?!
  • 51 Минчо Праздников

    10 27 Отговор

    До коментар #39 от "someone":

    Ти не си someone , ти си NO ONE
    Ф16 бил бракма . ха-ха-ха . Такава глупост не бях чул. Бойните мисии на МИГ29 се броят на пръстите на едната ръка . Дори сега във Сирия почти не го използват. F16 e извършил стотици хиляди мисии. Изключително добър многоцелеви самолет. Освен това с големи възможности за подръжка в Европа. Стига с тези руски сборки.
  • 52 Ники

    39 7 Отговор
    Как хитрите и далече по-богати чехи и унгарци си взеха Грипени и са добри за НАТО!
    А тези от този клуб си позволяват антибългарски лобизъм. Пасито нали беше уж математик, сега стана военен летец. Май на тези им трябва сопа!
  • 53 Хитър Петър

    32 4 Отговор

    До коментар #28 от "САП":

    Ф-16 има по-мощен двигател от Грипен но е по - бавен защото има по- голямо челно съпротивление. Радара на Ф-16 е по-добър, но Грипен има далеч по-добри ракети за далечно разстояние, Метеор, не случайно атлантиците казват - ракети за среден и близък бой. А за шосето с прав участък, на Грипен му трябват ~400 метра за излитане и ~600 м. за кацане.
  • 54 Грифон

    29 9 Отговор

    До коментар #45 от "стоян":

    Да, само че в момента не Ф-16 е Мерцедеса на изтребителите, а е просто един таралясник за скрап.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Олаф Гунаршон

    9 27 Отговор

    До коментар #12 от "прости продажници":

    Мангалчо , вън и право в руската кочина . Ще ни предлагате да летим С Москвичи . Я си събирайте партакешите и заминавайте за Евразия. Едвам се отървахме от руските сдялани автомобили и пак се мъчите да ни натресете сдяланата с брадва руска техника .
  • 57 ЗАПОЗНАТ

    8 17 Отговор

    До коментар #15 от "Сикиджиев":

    Турците си модернизираха почти всички ф-16 !!!Един от тях даже наказа заблудените алкохолици в северна Сирия !!!Турските ф-35 ще заменят първо ф-4 фантом !!!!
  • 58 Доктор Ох Боли

    6 21 Отговор

    До коментар #13 от "САП":

    Другарите да не вадят статии от В-к Работническо дело от началото на 70-те . ЦРУ - в основата на комуняшката прогаданда . Кой кво прави няма значение: ЦРУ е виновно. Дори по време на соца имаше такъв лаф: ЦРУто го гони . Това означаваше ,че човека е или със или за ЖЪЛТА КНИЖКА. Така ,че огледайте се ,ослушайте се и си пийте хапчетата.

    Коментиран от #71

  • 59 иванов

    22 5 Отговор
    много правилно , и по вазмозност да е по стар и с пове4е летателни 4асове, комисионната е наи добра. макар 4е ф 16 е архивен , това не пре4и да си приберат нчкои хора тласта па4ка , и да си осигурат живота за веки веков.
  • 60 ГосТ

    25 3 Отговор
    Тея са като чакалите, страшен вой, после затишие после пак вой. Наобикалят болната и слаба жертва и вият като за последно преди да я оглозган. Що за нахалство ? И кои са тези специалисти, които са ги писали Тея работи ? Първо, самите пилоти предпочитат Грипен и второ, когато прегледах сравнителни анализи за двата самолета, съвсем други неща бяха писани (от специалисти).Трето, но не последно място, с Грипен може да се лети много повече предвид много по евтиния летателен час , подръжката на американските самолети е много скъпа и ангажираща със сащ, ние сме в ЕС и трябва да купим европейски самолети, които ще ни вършат абсолютно същата работа
  • 61 1122

    19 3 Отговор
    Кой Евро стандарт покриват тези таралясници на35 години. Тогава и ние ще караме коли на 20.30 години. Какъв е проблема. Да финансира е САЩ. Голяма глупост. Някой ще вземе комисионната а нас кучета ни яли. Браво Бойко. Браво Борисов.
  • 62 Жоро Павето

    24 5 Отговор

    До коментар #40 от "смях":

    Яко смях, а? И аз се разсмях, щото краварските „невидимки” Ф-22/Ф-35 разчитат на засада и мишената да е неподвижна, иначе никакъв шанс срещу доста по-маневрения и въоранен до зъби „акробат” Су-35! Тоест фашкиите влезнат ли в по-близък бой (отворят ли фюзeлaжa, дето е скрито въоражението с цел „невидимост”), светват като крушки на радарите и са мърви!
    Това са фактите, а смешниците нека си се смеят и си пишат глупости!

    Коментиран от #65

  • 63 Соломон

    16 1 Отговор
    А айде давайте ми я тая комисионка, че изпусталях!!!!!!!!!! Т'акъв глад и в Египет при робство не е бил ! :)
  • 64 Хитър Петър

    26 3 Отговор
    Gripen C MS20 с Метеор и IRIST е по-добър от Ф-16 за въздушни боеве защото. 1- Има по-добри ракети за далечен и среден бой. 2- Има пет пъти по малък RCS - 0.5- 1 кв. м. 3-Има по - малка ИР следа дори от Ф-35. 4- Делта формата на крилете му осигурява по-добра маневреност. Отстъпва в бойния радиус и в наземните удари, но това са качества които са важни за страна агресор, а не за страна която иска да се защитава.
  • 65 Нортроп

    9 23 Отговор

    До коментар #62 от "Жоро Павето":

    В близък бой(таран) нема да влизат - бъди спокоен! М/у другото видя ли какво стана и с Курск в близък бой? САЩ са превъзхождащ противник - разберете го това болгарские сволочи(да, точно вие червените ги предадохте, не евро-атлантическите подлоги) - руснаците го разбраха и внимават, вие ще умрете от глад, ама нема да вденете!!!

    Коментиран от #70

  • 66 fermera

    21 3 Отговор
    Никой акробат не може да се измъкне от европейската ракета с правотоков двигател Метеор.Първо Грипен а след това и Юрофайтър могат да оперират с нея.Няма Ф-16 който да оперира с нея.
  • 67 гост

    12 5 Отговор
    Ф-16 ,първи полет 75г на миналия век .
  • 68 Грую

    12 3 Отговор
    Правилният избор е качествено ПВО, което да може да обстрелва сухоземни и морски цели, някаква по-нова модификация на СС-20 и никакви самолети. Ще излезе много по-евтино, а също и поддръжката после.
  • 69 Мразим

    18 3 Отговор
    Най-мразим продажни копелдаци да раздават акъли!
  • 70 Жоро Павето

    11 7 Отговор

    До коментар #65 от "Нортроп":

    Да, фашкиите няма да влизат в бой, щото са само плашила... да плашат гаргите - видя се бракуваната вече „невидимка” ф-117 колко беше ефективен над Сърбия, нали?! Тия фашкии от 5-то поколение не са по-различни, но България така и така не може да си позволи Ф-35, а Су-35 може - ако не 16 бр. Сухой, то поне 8 можем да си позволим!

    Коментиран от #74

  • 71 САП

    14 4 Отговор

    До коментар #58 от "Доктор Ох Боли":

    Не знам що за доктор си. Най-много да си конски щом не виждаш очевидното. ЦРУ винаги са били и ще бъдат инструмент на агресивната алчна корпорацията САЩ. На времето едно мъдро същество е казало "Блажени са верующите". Явно си от тях. Вярващите, че САЩ носят мир и демокрация, и най-вече са много загрижени за нас бедните и малките. Да загрижени са как да ни одерат кожите. Приятно пеене псалми докторе и си гледай говеждата клиентела на, чиято хранилка си.
  • 72 Явор

    10 4 Отговор
    Малка неточност - на този Ф още никой не е летял, понеже тепърва ще бъде произведен. Но след като тепърва ще се произведе, няма никакъв проблем да ни предложат офсет и да бият СААБ по точки. Тогава всичко е точно.
    С какво ще заменим Су-25? Ф-16 не е ефективен за поддръжка на пехотата?
  • 73 Гост

    15 4 Отговор
    Зад "Атлантическият съвет на България (АСБ)" Паси- родоотстъпника ли се крие? Като благодарност за спасяването на евреите у нас през ВСВ....
  • 74 Джудже

    8 4 Отговор

    До коментар #70 от "Жоро Павето":

    Те не ни позволяват Грипен, а ти за Сухой се размечта.
  • 75 мосад

    13 3 Отговор
    ПУСНЕТЕ ЕДНА " АТЛАНТИЧЕСКА" АТОМНА БОМБА , ЗАЩО ДА МЪЧИТЕ ,ТОЗИ ИЗЛЪГАН НАРОД...
    Паси е изял всичко, което прибра при Царя и сега задника е пак гол...нали го съдиха за десет милиона лева,беше накупил джунджурии за подслушване от ,Мошетата,някой съдия измамник, зарови умрялото куче...
    Кой е Атлантическия Съвет?
    -,Соломон Паси и още, някой лапачи...той го създаде, този съвет ,за да лобира по- силно ,като дойде време за крадене.
    Няма спасение от тези "атлантически" обирджии.
    Бивш външен министър, безработен от8 години, търси пари от сделка за самолети.
  • 76 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    7 9 Отговор
    Единствената екстра на Грипен е ,че може да бъде въоръжен с ракети Метеор. М/у другото и Ф 35 ги ползва.
    Но ... когато по света има продадени близо 5000 самолета Ф 16 производителите на Метеор са силно заинтересовани да направят и версия за Ф 16. Ф 16 обаче работи с всички версии на AIM-120
    AMRAAM . Версията D е два пъти + по делекобойна от Метеор . А с оглед на това ,че блок 70/72 има много по добър радар , то бих казал ,че Грипен няма никакъв шанс.

    Цялостно Ф 16 е много по добър самолет. Също е много добър в атака на наземни цели /или морски / Грипен там му отстъпва многократно .

    Колкото до цената -може ли тук някой да посочи цените на самолетите и знае ли се , че офертата на Ф 16 е с по два пълни боекомплекта на самолет ,а на Грипен -без боекомплект. Има и подарък ,ако изберем Ф 16 - 160 машини Брадли получаваме безплатно.

    Коментиран от #79, #80, #95

  • 77 Гост

    9 3 Отговор
    Задачката е ясна от самото начало. Защо си губите времето да ни убеждавате, че спазвате някакви процедури? В резултат, и слепите разбраха КОЙ самолет ще изберете!
  • 78 ЪРП

    17 3 Отговор
    ПРОГНОЗАТА МИ СЕ СБЪДВА НА 101%....
    НА ШЕПА ПРОДАЖНИ "БГ"-ПУДЕЛИ СА ИМ ЗВЪННАЛИ 1,2 СЕНАТОРЧЕТА И "ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА" СИ ОТИВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ........У КРАВАРИЯ!!!!!!!
  • 79 стоян

    3 14 Отговор

    До коментар #76 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Браво =хареса ми обстойния ти коментар-А дано го разберат и путинофилите ,но и да го разберат пак ще са против= защото не са руски= боклуци
  • 80 САП

    14 4 Отговор

    До коментар #76 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Ти къде си видял безплатен обяд и то от американци. Бъди сигурен тия безплатните екстри ще си ги платим поне петорно от някъде.

    Коментиран от #85

  • 81 Шабиха

    12 2 Отговор
    Само че:
    - е много по-скъп за придобиване
    - много по-скъп за експлоатация
    - много по-скъп за ремонт
    - много по-капризен
    - изисква специално подготвени и ЧИСТИ летища - каквито няма и няма да има в България
    - много по-скъпо въоръжение, за среден и далечен бой отстъпва на Грипен
  • 82 Гост

    7 3 Отговор
    Каракачанката надуши кокала и тури тигана.
  • 83 Компетентен

    12 2 Отговор
    Ами напълно разбираемо е чифутите да искат да си продадат стоката ! От наша страна също е разбираемо - някои ще вземат огромни комисионни ! Както се казва , всички остават доволни
    (Естествено за сметка на народа , но на кой му пука ...)
  • 84 pradator

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    къде са тези победи в играта миг 29 срещу ф16 хах
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 това по скоро е

    8 6 Отговор
    позиция на Моше Паси,особено като се има предвид любовта му към всичко втора употреба вкл. и жени!
  • 87 БЪРЗИ И БЕЗШУМНИ

    7 10 Отговор
    Ами то се знае че F-16 е най най, това е кадилакът на самолетите.
    Това е масовия самолет универсал.
    Кой ши купи трактор вече.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    4 13 Отговор

    До коментар #88 от "koce":

    Гледам, че ти много разбираш. Не се ли виждаш какви безумни глупости пишеш. Сигурно си се образовал в пропагандните канали на Youtube .Миг 35 не е идвал на летище Крумово ,няма и да дойде . Гледай да не го пипне някъде израелски Ф 16 да му покаже къде зимуват раците предпремиерно . Миг 35 още няма премиера.

    Коментиран от #106

  • 90 СссереМ

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Няма нужда от обяснение,75 на 0 спрямо руските москвичи е реалната оценка,другото е без коментар.
  • 91 Владо Черноземски

    6 5 Отговор
    Каквото и да се купи с пилоти дезертьори авиация не става.Защо не са питали радева.Тя ще поиска самолет който се пилотира по потник и може да жъне магазините по Витошка...
  • 92 САП

    9 4 Отговор

    До коментар #85 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Ясно взел си парите и сега няма начин да не пееш възхвални псалми колко е велик самолет Ф16. Гласувал си по съвест, по коя по тази на джоба си ли. Я кажи каква е цената на съвеста ти. На такова място хора без етикетче с цена на съвеста си не седят. Или ги гонят или сами се махат, като видят за какво става въпрос. Или си от свободните зидари(масони).

    Коментиран от #116

  • 93 име

    6 2 Отговор
    Вече има автомати за цяла рота, за какво са ни самолети, бе Венци?
  • 94 Без аналог!!!

    4 2 Отговор

    До коментар #88 от "koce":

    Самолетът , който си гледал на Крумово , беше МиГ 29 ОВТ и е просто технологичен демонстрантите на двигателите на "Климов" произведен в единствен брой и управляван от пилот изпитател . Машината нямаше радар и точки за окачване на въоръжение . Лично за мен по впечатляващи бяха немските строеви самолети "Тайфун" пилотирани от строеви пилоти и със всички системи на истински боен самолет
  • 95 ХХХ

    10 4 Отговор

    До коментар #76 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Аз не знам Ф-ките да са им сложили "метеор". До колкото помня ще се случи в някоя от следващите години. Второ: Може би забравяш какво означава, да започнеш да купуваш оръжие от най силният в групичката? - Преди купувахме от руснаците и изпаднахме в тежка зависимост. Не си ли научи урока, че искаш сага да паднеш в Американска зависимост? - Смяташ че ще се отървеш по- лесно от Американците отколкото от Руснаците? - Трябва да си много наивен да го мислиш. Турция и ракетите С400 са добър пример за това какво правят амариканците! - Турците наливат пари от стартирането на проекта Ф35, а тези им казват, че няма да им ги дадат понеже турците решили да си купят ракети от друг. - Как мислиш да ли ще изпаднем в зависимост? Май- нямаш много инстинкт за самосъхранение! За всичко каквото не им харесва на Америте ща те заплашват с спирането на тези или онези доставки. А каква ще е зависимостта при Шведите? - Да ли ще се месят толкова в работите ни? Трето: - Ние нямаме пари, а ни трябва интегрирана система с ниски експлоатационни разходи! За Ф16 разходите за гориво и експлоатация са 2 пъти по- високи и това е факт. - Щ етрябва да строим нови писти в страната, понеже бракмата засмуква с турбината всичко какво е на пътя. - Като тъпа прахосмукачка е! Имаш ли представа калко пари ще трябва да вложим в допълнителни писти? - Ако мислиш че ще я караме само с една, ще означава че нямаш никакъв опит! Да ли ще ни дадат Брадлита, които аз лично не харесвам особено дъртите им моде

    Коментиран от #98

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Пешо

    4 3 Отговор
    "Ф-18 Хорнет"

    Коментиран от #104

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 regularguy

    9 11 Отговор
    На вниманието на всички малоyмни путиноиди, които мрънкат за Миг29! Ето ви малко статистика от реални бойни действия:
    Air-to-air kills – Air-to-air losses – Losses to ground fire
    F-16 Falcon 76-1-5
    MiG-29 6-18-1
    Помежду си F16 печели пред Миг-а с 11-0

    Су30 още не се е доказал в бойни действия.

    Айде сега пак да ви видя как ще сеpeте пред фактите. Цъкайте минусчета, в това ви бива. :)
  • 100 Бай Пешо

    9 3 Отговор
    Наливането на каквито и да е пари за въоръжение са хвърлени пари на вятъра .На нас ни трябва някой който да раздвижи ИКОНОМИКАТА , а след това ще дойдат и пари за въоръжаване!!! НИКАКВИ САМОЛЕТИ.
  • 101 Бай Шиле

    9 7 Отговор
    Мотив за закупуване на F 16 : "самолетите освен за охрана на границите могат да бъдат използуване и за други цели". Г-Н ПАСИ,КОГО КОНКРЕТНО ЩЕ НАПАДАМЕ? В случай,че е Русия,имайте предвид броя на самолетите от селскостопанската авиация на тази държава.
  • 102 Тотално

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    не си пиеш хапчетата и си объркал фактите на 180 градуса. За соросоид е нормално да предава интересите на Родината.
  • 103 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    НА ЕДНА РАКЕТКА РАСТОЯНИЕ- "КАМЕНИЦА- Ф-16 " !!!
  • 104 Не пиши

    3 1 Отговор

    До коментар #97 от "Пешо":

    с чужд ник, соросоиде.
  • 105 Боли ма фара

    2 3 Отговор
    За тия самолетчета и без това никаква работа няма да вършат поне за селскостопански да ги ползват да ръсат нивите
  • 106 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #89 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Бива подлоги, бива, ама чак като тебе не бива.
  • 107 Бай Шиле

    5 3 Отговор

    До коментар #44 от "Дядо Горио":

    Дядо-о-о,кой е създал този Атлантически съвет,ли питаш? Ами сигурно е Посолството на Русия. Да беше питал кой го финансира. А ако видиш кои са членовете му,хептен ще ти стане ясно.
  • 108 ХХХ

    3 1 Отговор

    До коментар #98 от "ссссс":

    Струва ми се че ти не мислиш! Как турците ще дадат на руснаците информация за Ф35? - Без ракетите не могат ли да дадат тази информация? Руски ли ще са операторите на С400 в Турция или турски военни? Нищо не им пречи на Турците да се разходят до Русия с Ф35 дори и да не вземат С400. - Няма кой да ги спре през планините на северната им граница за да стигнат пряко до Русия. Ако мислиш, че в момента те не правят трансфер на информация по между си ... Трябва да си много наивен. Но пък за сметка на това, е добър пример за зависимост. До скоро бяхме зависими от най мощният от старият блок, сега ще ставаме зависими от най- силният от другият блок... - Нямаш никакъв инстинкт за самосъхранение!
  • 109 Иван Гешев

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ген Вазов":

    Не пиши с този ник, защото го позориш. Генерал Вазов е пердашил англетата, а не им се е дупил, като теб.
  • 110 БПХК

    6 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИ ПО ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ предлага най добрия вариант за самолет: да купим шперплат , пирони и да сковем /реализираме/ боен самолет. Да качим на него патриотите от Атлантическия съвет и ДА СИ Е..Т М.....А НА НЯКЪДЕ.
  • 111 СССР

    5 5 Отговор
    Не е правилно дрогари и дрогарки - правилно е да купим още летящи москвичи от братушките - пък те могат да вземат че да не изпокапат като круши сами !
  • 112 Бай Шиле

    7 4 Отговор
    "Този Атлантически съвет на България,много ми прилича на Комитета за българо-съветска дружба от Бай Тошово време." Това ми каза кочът от моето стадо и страхливо се огледа... Смъмрих го - какво ти разбира коч от евроатлантически работи.Тъп коч.

    Коментиран от #114, #125

  • 113 Све

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Drittes Reich":

    С 400 е правилният избор за България . Разликата в инвестицията да се даде за пенсии и енергийни проекти (квантови генератори и ториеви агрегати)
  • 114 Све

    6 2 Отговор

    До коментар #112 от "Бай Шиле":

    Това са американо-еврейдките слуги

    Коментиран от #115

  • 115 Джудже

    2 3 Отговор

    До коментар #114 от "Све":

    А целта им е България да последва съдбата на Атлантида.
  • 116 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    2 8 Отговор

    До коментар #92 от "САП":

    Не мери с твоя аршин ,копийкаджия нещастен . Не е необходимо да взимам пари за да кажа ,че Ф 16 е много по добър от Грипавия. И не само аз , всеки ще го каже - ето ги тук ,горе данните , посочени са голяма част от предимствата му.

    Коментиран от #118

  • 117 Next

    10 1 Отговор
    Су 35 би бил страхотно въоръжение за България. Но от по горе посочените предпочитам Грипен, не смятам че е по лош от ф16 . И още нещо, самата статия говори сама по себе си за кой самолет се лобира.
  • 118 САП

    10 2 Отговор

    До коментар #116 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Ауу.. вече станах "копийкаджия нещастен". Бъркаш тотално. Просто не искам тотално обвързване със САЩ. Виждам какво ни донесе предишното тотално обвързване със СССР. Нещата бавно и неотклонно вървят Европейски щати(ЕЩ) или разпадане на ЕС. Подобно тотално обвързване със САЩ е груба грешка, налагана ни от платени политици и слугинаж, като теб. Ако ще взимаме евтино полвинчато решение по добре да е такова, което не ни подлага на дългосрочна зависимост. Ако е скъпо решение по-добре Еврофайтер. А и Грипен няма да изисква нови летища по този начин ще намали възможността за бъдещи корупциони практики. Имах възможност да наблюдавам някой нещата при ремонта на летището в "граф Игнатиево" реалната цена на изпълнението не беше повече от 1/3 от платеното. Останалата част 2/3 се прибра от "наши хора". И такива, като теб за мен са хора осигуряващи бъдещо крадене по формата на гръмки лозунги "За ЕС", "за НАТО", "Русия е зло"(този се превърна в Торбалан от детските приказки) и др..

    Коментиран от #120, #124

  • 119 НАТО ВЕЦ

    2 2 Отговор
    Е щом така е рекло клубчето на Моню Трабантчето, туй ще да е най-правилният "избор" ;)))))
  • 120 НАТО ВЕЦ

    2 2 Отговор

    До коментар #118 от "САП":

    "Остави" го "колегата" с АЕЦ-а. Отдавна съм му казал, че ВЕЦ И АЕЦ не се комбинират, щото почва да те "бие тока" ;)))))
  • 121 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Велика България":

    А ти що не ходиш да го духаш.
    Изборът е между Грипен и Ф16, ако не си разбрал.
  • 122 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "СеСеСере":

    Може да пишеш, каквото си искаш , но си оставаш едно малко и жалко тролче, продало се за няколко сребърника.
  • 123 нямат въшки у гъза си

    0 1 Отговор
    ама искат и ние да нямаме като им купуваме боклука )))
  • 124 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #118 от "САП":

    Няма какво да се връзваш на разни лапачи, които, както и предците им са свикнали да предават България, на кой няма значение, важно е да се осребрят усилията им.
  • 125 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #112 от "Бай Шиле":

    Абсолютно! Няма да се изненадам, ако се открият и роднински връзки.
  • 126 Кубрата

    4 0 Отговор
    Tова, което прочетох по-горе не говори за нас като за свободен народ! Ненавиждам комунизна и обезличаватено на Българската история от руснаците в миналото. Но и няма да позволя това унижение от американците за в бъдеще. Кълна се !!!

    Коментиран от #135

  • 127 юрий йелоустон

    3 0 Отговор
    какъв е тоя атлантически съвет и от къде се пръкно това ново лобостко квазимодо
  • 128 Public Owner

    5 4 Отговор
    Ф-16 не само е едномоторен ковчег и е невъзможно да замени Миг-29, камоли ми Миг-29+Су-25, а още по-важното заради което искат да го направят, е че ще станем зависими от турция, защото търците поддържат и ремонтират Ф-16 в рамките на НАТО и в региона. Това е целта. Ф-16 за България е равно на край на авиацията ни. Между другото турците нямат ефективно ПВО срещу сегашните ни изтребители. Макар да летят 4 Су-25 и 10тина Миг-29 плюс минимум 4 учебно бойни Л-39, можем да побъркаме турците ако ни нападнат, защото тяхното ПВО е много старо, неефективно и неподвижно, изобщо турците са много, ама много слаби от към ПВО, именно затова са готови да откажат над 100 ф-35 само и само да вземат 4 броя С-400, правете си сметка колко са закъсали от към ПВО, постоянноп просят на краварите и пейтриът, страх ги е от стари 50-60 годишни скъдове на сирийците, за Иран да не говорим, даже нямат армия предназначена за срещу Иран. Много прехвалени са турците, но на терен кюрдки жени по 45 килограма ги разцепват. Турските танкове са 60 годишни бавни и лесни мишени, освен това турците не познават боен ред и винаги са воювали вкупом на юрош. Разчитат на платена военна пропаганда която се шири из БГ, но трудно ще промият мозъка на запознати хора. Ако ни нападнат така ще се овъртят в Страшна и родопите, че ще ги смажем. Та разни папагалчета да не прехвалват доказано слабата армия на турчолята. Ако бяха толко силни щяха досега да са си намерили предлог да ни нападнат. Ама не смеят, не и
  • 129 Public Owner

    3 3 Отговор
    Не смеят турчолята, не им се пие безплатна вода от язовир, също само безумец би нападнал държава с ядрена централа . . . Така, че прочистете промитите си мозъчета и се осъзнайте, защото най-силното оръжие е военната пропаганда, а в България тя е добре платена и слухове се ширят насам-натам постоянно. Последния смешен ъпсурд който бях чул, е че турската армия била по-силна от всички взети европейски армии. Кой идиот би повярвал на това, ахахаххаа. Франция и Англия имат адрени ракети, ама турците били по-силни от всички европейски държави. Супер жалката военна пропаганда. Турците имат една голяма на брой, слабо подготвена, зле екипирана и слабоумна армия от която не виждам някой да го е страх освен един либерален промит мозък. С 3000 кюрди не могат да се оправят една година в Африн, правят им засади всеки ден и им взривиха вече близо 100 танка, а нямат нито един танк или самолет кюрдите. Имат само пикапи с картечници. И хеликоптери са им свалили до тук 2 щурвови минимум те турците крият кво са загубили разбира се да поддържат имидж. А ако стане война между русия и турция, а тя ще стане, турция ще се превърна в стъкло, ще може да се карат кънки отгоре после..
  • 130 no name no face no number

    5 3 Отговор
    При Курск беше нечестно както и в повечето случаи сащ действа така. Тоест бяха 2 подводници срещу Курск.Но в последно време доста бягат американските кораби даже с пълна газ. Сами са си виновни мислеха, че като скрият хранителните продукти и купят предателя Миша , Русия ще изчезне за вечни втемена,ноооо малшанс крави малшанс :)))
  • 131 гост

    0 0 Отговор
    Тея пък от кога разбират от самолети :))))))))))))))))))))
  • 132 пешо

    2 0 Отговор
    Какво ще правим с тези самолети?Това е морално остаряла техника.Турция купува 5 поколение самолети .Ф16 е е от средата на миналия век.Но няма как трябва да инвестираме в американската икономика вместо да направим някоя болница магистрала
  • 133 бивш военнослужещ

    0 0 Отговор
    Най-накрая някой категорично да го заяви и да изиска от правителството да защити националния интерес. Какво продължават да протакат, да вземат да сключват вече договор със САЩ, най-силната военно държава и наш основен военен съюзник в НАТО, а и по принцип, и да купуват най-доказания в бойни действия самолет, който винаги е излизал победител от всяка война в която е участвал, а именно ф16.

    Коментиран от #140

  • 134 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Откога България има излаз на Атлантик....та да си има АТЛАНТИЧЕСКИ СЪВЕТ.....????И на кое място в класацията сме ---щото например НЯМАМЕ ,,съвет на пътищата,, когато сме на последно място..........
  • 135 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Кубрата":

    Не си сам.....
  • 136 АБВ

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Кога ще ги използваме тия самолети ве":

    Абсолютно вярно...България във военно отношение е последната дупка на кавала...Който си иска може да я клеца, а със тези 10 самолета нищо няма да се промени...Така че похарчете тия милиарди за нещо друго...ама грамотно...Ей...
  • 137 ДОКО

    1 0 Отговор
    ТОЛКОВА Е ДОБЪР САМОЛЕТА Ф-16 ЧЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ЛЕТЯТ НА НЕГО..МУУ..
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 T77

    0 0 Отговор
    На нас ни трябват с400 триумф
  • 140 И аз съм бивш

    0 0 Отговор

    До коментар #133 от "бивш военнослужещ":

    Чети!https://www.blitz.bg/goreshtite-novini/stern-su-35-e-nay-opasniyat-iztrebitel-v-sveta-video_news410422.html
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове