Отидете към основна версия

11 091 54

Ердоган: Македония може да се разпадне

  • реджеп тайп ердоган-
  • албания-
  • македония-
  • албания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган защити правото на самоопределение на албанците и създаването на по-голяма тяхна държава. Анкара ще осигури на „албанските си братя“ и военна помощ, ако се наложи, стана ясно от думите на Ердоган в интервю пред националната телевизия на Албания.

Анкара не изключва и разпадане на Македония, съобщи албанският вестник „ГлобиСот“.

Турският премиер е категоричен: „Армията за освобождение на Косово не е революционно  - терористична организация, а израз на волята на албанците да защитават земите си“. На 17 февруари 2008 година автономно Косово обяви независимост от Сърбия, която и до днес е частично призната. Въпреки мнозинството албанци, Прищина обяви, че няма да се присъединява към Албания. 

Изявлението на Ердоган породи остри реакции от Гърция и Сърбия.

В последно време сблъсъците между албанци и етнически македонци зачестиха до опасно висока степен, коментира радио „Свободна Европа“, припомняйки че през 2001 година страната бе на ръба на гражданска война. По различни оценки албанското мюсюлманско малцинство представлява между 25 и 40% от населението на Република Македония.

По-рано в страната имаше протести и на албанци, и на македонци срещу етническото насилие.

Мистериозната организация „Армия за освобождаване на албанските земи“ заплаши с нови атаки, съобщи сръбският сайт B92. Групировката е взела на мушка  т.нар. „славо-македонска армия и полиция“, освен ако не предадат до две седмици населените с албанци земи. Заплахата бе поместена и в албански сайт. „Щабът“ на „армията“ наскоро заседавал в Косовска Митровица. Градът в северната част на Косово е населен с албанци и сърби.

През април пък Ердоган горещо подкрепи присъединяването на Албания към Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини