Last news in Fakti

4 Май, 2012 17:16 1 430 0

Над 10 000 протестират в Скопие

  • македония-
  • скопие-
  • протест-
  • албанци
Над 10 000 протестират в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

За по-малко от час в центъра на Скопие се събраха над 10 000 етнически албанци в протеста срещу полицейския произвол и "скалъпените политически процеси", предаде БГНЕС.

 

Протестът започна веднага след приключването на редовната петъчна молитва в квартал Яя паша и се насочи към централната част на града. В началото демонстрацията бе мирна, но по-късно се стигна до сблъсъци с полицията. Множеството, което се събра пред сградата на правителството на премиера Никола Груевски, скандира срещу полицията и хвърля камъни срещу сградата. Преди това участниците в протеста минаха край сградата на Основния съд. "Груевски е терорист", "Кучета", Дали сме децата си за Косово, няма да дадем живота си", "УЧК - съкращението на Армията за освобождение на Косово", са само част от скандиранията на албанците.

Полицейските спецчасти се опитват да блокират достъпа до сградата на правителството. Днешният протест бе организиран чрез социалните мрежи и бе по повод обвиненията на властите, че етнически албанци са извършителите на жестокото убийство на 12 април край язовира Железера до село Смилковци.

БГНЕС припомня, че на 1-ви май македонският вътрешен министър Гордана Янкуловска сензационно съобщи, че силите на реда са задържали извършителите на жестокото убийство край язовира Железара до село Смилковци. Според нея арестуваните при акция "Чудовище" са били радикални ислямисти, които са се сражавали на страната на талибаните в Афганистан и Пакистан. В операцията са участвали 800 полицаи, които са проверили 26 обекта, повечето от тях на територията на Скопие. По-късно се оказа, че значителна част от арестуваните са най-обикновени граждани, сред тях имаше дори пенсионери. Днес стана ясно, че единият от обвинените за убийството отдавна живее в Испания.

Първоначално властите в Скопие лансираха версията, че убийците са етнически албанци. След извършването на убийството албанците се укрили в Косово. Първи тази теза оповестиха сръбските медии часове след убийството.

На 12 април край язовира Железара до село Смилкоци, недалеч от Скопие, бяха убити четирима младежи на възраст между 18 и 20 години - Кире Тричковски, Александар Начевски, Филип Славковски и Цветанчо Ацевски. Петият убит Борче Стефановски бе на 45 години. Ден след зверското убийство бе открит червен автомобил "Опел Омега", който е бил използван от убийците. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА