Last news in Fakti

10 Май, 2012 16:19 3 642 4

Георгиевски: Албанците ще отрезвят Македония - с плач

  • любчо георгиевски-
  • македония
Георгиевски: Албанците ще отрезвят Македония - с плач - 1
Снимка: БГНЕС

Ставаме историческа карикатура с измислянето на някакви антични корени. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски на публична лекция в препълнената аула на Софийския университет, съобщават от ВМРО. Със саркастичен тон за т.нар. политика на антиквизация на Македония, Георгиевски коментира, че тя може да бъде обект на анализ от Зигмунд Фройнд или Карл Юнг.

„Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците“, обобщи той.

Георгиевски определи демографската ситуация в съседната ни държава като много тежка – масова емиграция. „Имаме нови герои като Александър, Филип и Аристотел, но напускаме страната“, посочи македонският политик. 

Той коментира парадокса, че идеята за днешните македонци като наследници на Александър Македонски и Филип е на практика идея на идеолога на гръцката завоевателна политика в Македония, печално известният Каравангелис.

Македония трябва да постигне компромис с Гърция за името и да влезе в Европейския съюз и НАТО. В имена като Северна Македония или Горна Македония няма нищо драматично, смята бившият премиерът. Нерешеният спор блокира македонското присъединяване, заради гръцкото право на вето. Атина се аргументира, че Македония е име на географска провинция, която попада в три държави, а не на самостоятелна държава.

Георгиевски бе категоричен, че ако Скопие не влезе скоро в ЕС или НАТО, Охридският договор, който регламентира съжителството на етническите общности в младата република, ще престане да действа до 5 години и албанските партии в Македония ще поискат нова формула.

Македония вече няма време за чакане, определи македонският политик. Иначе продължаваме да стоим заедно със страни като Босна и Херцеговина и Косово – страни, които не са стабилни.

Георгиевски засегна и темата за периодичните скопски провокации към България и окачестви политиката на София като правилна. България, също като Гърция, можеше още преди 20 години да предяви претенции към Македония и абсолютно оценявам, че нито за секунда не тръгна по този път, заяви Георгиевски.

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг. Бившият премиер обаче смята, че това са исторически най-близките народи.

В същото време позицията на Гърция спрямо Скопие е ирационална. Македонският политически връх обаче реагира също нерационално, коментира Георгиевски.

Бившият македонски премиер беше у нас по покана на студентския дискусионен клуб 280, който срещна пълна подкрепа от ръководството на Софийския университет. Ректорът на СУ Иван Илчев представи госта и бе водещ на проведената днес лекция.

 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванче

    1 0 Отговор
    Браво, Любчо! Но местни комунисти го свалиха от власт преди време. Нямаше опит и не успя да се пребори със сърбоманите!
  • 2 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    Еми щом ние сме им враг да се гушкат сега с албанците...
  • 3 хана

    1 0 Отговор
    Боже мой как може България да е враг, та на нас дори есика ни е един и същ. Моят дядо е от Тетово. Ако имат враг то това са албанците, които ще искат присъединяване към албания. Те са си също прави за тях си. Но тогава са македонците ще стане трагедия.
  • 4 МизияТракияМакедония

    1 0 Отговор
    50 години промиване на мозъците и полицейски терор !!! 50 години четене на сърбо-комунистическата " история " за македония ... Когато почнат да четат СВЕТОВНАТА история ще разберат какви са ( те и сега знаят но ги е страх от властите да го кажат ) ! В крайна сметка западна Македония ще стане Албанска - това е сигурно ! По- добре сега докато албанците не са завладели цялата страна !!! Източна Албания или ... Бълария ... имат избор !!!