Last news in Fakti

10 Май, 2012 12:46 11 086 54

Ердоган: Македония може да се разпадне

  • реджеп тайп ердоган-
  • албания-
  • македония-
  • албания
Ердоган: Македония може да се разпадне - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган защити правото на самоопределение на албанците и създаването на по-голяма тяхна държава. Анкара ще осигури на „албанските си братя“ и военна помощ, ако се наложи, стана ясно от думите на Ердоган в интервю пред националната телевизия на Албания.

Анкара не изключва и разпадане на Македония, съобщи албанският вестник „ГлобиСот“.

Турският премиер е категоричен: „Армията за освобождение на Косово не е революционно  - терористична организация, а израз на волята на албанците да защитават земите си“. На 17 февруари 2008 година автономно Косово обяви независимост от Сърбия, която и до днес е частично призната. Въпреки мнозинството албанци, Прищина обяви, че няма да се присъединява към Албания. 

Изявлението на Ердоган породи остри реакции от Гърция и Сърбия.

В последно време сблъсъците между албанци и етнически македонци зачестиха до опасно висока степен, коментира радио „Свободна Европа“, припомняйки че през 2001 година страната бе на ръба на гражданска война. По различни оценки албанското мюсюлманско малцинство представлява между 25 и 40% от населението на Република Македония.

По-рано в страната имаше протести и на албанци, и на македонци срещу етническото насилие.

Мистериозната организация „Армия за освобождаване на албанските земи“ заплаши с нови атаки, съобщи сръбският сайт B92. Групировката е взела на мушка  т.нар. „славо-македонска армия и полиция“, освен ако не предадат до две седмици населените с албанци земи. Заплахата бе поместена и в албански сайт. „Щабът“ на „армията“ наскоро заседавал в Косовска Митровица. Градът в северната част на Косово е населен с албанци и сърби.

През април пък Ердоган горещо подкрепи присъединяването на Албания към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тония

    2 2 Отговор
    Ама то нема ,такава държава , а вие сте си мюсюлмани с албанците приберети си ги ,да се отървем от вас
  • 2 georgi

    1 4 Отговор
    Не знам какво цели журналиста със статията, но ми прилича на българи внимавайте.......Ердоганчо иска велико-турска държава-свърши си работата в Африка и др. региони, сега е в Европа.
    Европейския съюз си гледа комисионните и др. корупциони приоми на загиващата им система наречена ЕС, а турците действат ........Мислех си че християнството е най умната религия - но на практика джамиите в Европа са повече от църквите....
  • 3 Само ЦСКА

    0 2 Отговор
    За съжаление е така.
  • 4 owner-a

    4 1 Отговор
    Русия ще се намеси и ще смаже Турция. Това го има в много пророчества. Аз лично съм християнин и вярвам в Библията, но по някой път точно разни пророчества от лъжепророци имат някой вярни неща а и на мен лично ми се струва, че просто така ще стане. Според едно пророчество, Турция ще бъде разделена на 3 - една трета ще бъдат избити, една трета ще бъдат християнизирани и една трета ще бъдат изгонени надолу към анадола. Аз си мисля, че това така ще стане като Русия тръгне надолу. Просто Туция ще изчезне. Това ми го каза човек който е на години и цял живот се интересува от религия и нов световен ред. Може и да не е вярно, но съм убеден че Турция ще бъде сгазена от Русия, защото сега САщ и Израел напират към Иран, и като ескалира, Русия е съюзник с Иран и ще помогне, а Турция е на пътя им и сега като са посъбрали малко армия благодарение на САЩ жалките турци ще се изперчат на руснаците и ще бъдат смазани за броени дни. Това е
  • 5 соти

    4 1 Отговор
    За да прави такова изказване значи всичко вече е решено и поделено.Ислямизацията вьрви с пьлна сила в цял свят.Въпрос на време е да отправят и кьм България претенции.Ако нашите ;управници; не си вземат поука от това изказване на турците следващите сме ние-макар че се сьмнявам дали вобще им пука затова.Б.Б.може само да се прави на мьж на нашите уж страшни бандити.Кьде са отговорите на нашето правителство както направиха Гьрция и Сьрбия?????? Искам да ви кажа че Бьлгария е единствената християнска дьржава в света с най-много джамий на глава от населението.Жалко но е истина!!!
  • 6 тх

    7 0 Отговор
    От цялата работа пак българи ще страдат. Незнам от кого се води анти-българската кампания в Македония ама това да настроиш брат срещу брат е много грубо.
  • 7 соти

    4 1 Отговор
    До №4 Дано да е така--НО---Русия и да направи тази крачка ще е в свой интерес--няма вече да иаме фандьк-защото ние се подиграваме с тях и тяхното минало .То паметници бутаме-то визи за туристите--то лижем за....ка на американците и те правят военни бази у нас и т.н.А като ни дойде ножа до кокала се обрьщаме на север.
  • 8 тито

    4 1 Отговор
    А аз като ви чета коментарите виждам че сега се сетихте за братушките.Щели да ни спасяват или поне да ни гарантират нащо бьдеще.Няма да стане-каде бяхме ния когато клаха сьрбите и после ги сринаха америеанците??? Само Русия се изправи против тази несправедливост а ния веднага облизахме НАТО. Ние сме си виновни и скоро ще усетим ..........
  • 9 edin

    1 1 Отговор
    do nomer 4 ti mai imash temperartura pic
  • 10 пъчо

    1 2 Отговор
    ЗАДАВА СЕ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО!!!!!
  • 11 333

    4 2 Отговор
    Пак чужди държави имат претенции към Български земи ; а ние си мълчим че Македония е България.
  • 12 7373

    5 2 Отговор
    Е .ати нахален турчин тоя не знае ли на кои е Македония
  • 13 БЪЛГАРИН

    4 2 Отговор
    Турците,въобще мюсюлманите си мислтят,че всичко на този свят им принадлежи.Християните,когато отидат на почивка или на гости в мюсюлмански държави се прибират.А съседите ИСКАТ ВСИЧКО.Това им е основната цел."По-тихи от вятъра и по-ниски от тревата".И изведнъж-БУРЯ. Това им е стратегията.
    Но,да не забравят,че тази държава е "ВДИГНАТА"от ВАСИЛ ЛЕВСКИ,И ОСВОБОДЕНА от неговите последователи.

    Коментиран от #15

  • 14 иво

    5 1 Отговор
    Виждам малко хора са написали своето мнение и това е много жалко-ако беше в раздела за коли много щяха да изкажат своето УМНО мнение. Само помнете че ;;;Заиграе ли мечка у сьседа ще дойде и у нас;;;;
  • 15 чичи

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "БЪЛГАРИН":

    13 --освободена е от руснаците...........от тези на които им нарисувахме с боя паметника..........долно племе сме
  • 16 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор
    И нека знаят,че само част от стратегическите язовирни комплекси изградени по времето на другаря ТОДОР ЖИВКОВ е достатътчна да помете милиярдна войска.
    ;)
  • 17 БЪЛГАРИН

    3 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.
    ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА НА ХРИСТИЯНИТЕ.
    запомнете това мюсюлмани имате си държавим останете там.
    ЗА ДА ИМА МИР ЗА ВСИЧКИ.
  • 18 ГОСТ

    6 2 Отговор
    АМИ ЗАЩО КУРДИТЕ НЕСИ НАПРАВЯТ ДЪРЖАВА, ТЕ В ТУРЦИЯ СА 20-25МИЛИОНА ИМА 5 МИЛИОНА В ИРАК ДОСАМАТА ИМ ГРАНИЦА
  • 19 влади

    2 2 Отговор
    да си гледа кюрдите и да трае, щото братушките /ние нема как щото наще о.рани политици требва да лижат г.за на чифутско-американските г..на за някоя и друга стинка/ ако разбутат страстите надолу по ирано-иракската граница ще стане весело
  • 20 Янко

    4 3 Отговор
    "Анкара ще осигури на „албанските си братя“ и военна помощ, ако се наложи, стана ясно от думите на Ердоган в интервю пред националната телевизия на Албания".
    Гърция и Сърбия са изразили остър протест за това изказване на Ердоган...А България? Къде е Николайчо Младенов да коментира, да реагира...Няма гооооо...Нали е само една "дипломатическа" интерконекторна връзка.

    Коментиран от #24

  • 21 чочо

    4 3 Отговор
    Бьлгария трябва рязко да смени курса си на вьншна политика-стига сме се кланяли на всички.Нищо добро не ни чака сьс тази подлизуровска политика кьм запада.Никога нищо хубаво не сме видяли--спомнете си договорите които разкьсват Бьлгария на части.И сега на ЕС не му пука за нас-а недай си боже ако нещо стане както в Сьрбия.Европа винаги е имала интерес на Балклните да е напрежение и затова няма да ни подкрепят в такьв конфликт с Турция.А конфликт ще има-това е в плана за ислямизиране на Европа.Плана предвижда оформяне на нови дьржавни граници според етническите принадлежности на регионите.Вчера Сьрбия днес Македония утре Бьлгария........
  • 22 европа

    7 2 Отговор
    тия фесове вече много си позволяват, идва момента когато Европа ще ги изтика зад БОСФОРА
  • 23 луд

    5 2 Отговор
    Боят настана, тупат сърца ни
    Ето ги близо наште душмани
    Кураж дружина вярна сговорна
    Ний не сме вече рая покорна

    Нека пред света да се покажем
    Нека по-гордо братя докажем
    Че сме строшили мръсни окови
    Че сме свободни, а не робове

    Дружно братя българи -
    в боя да вървим
    Дружно братя българи -
    враг да победим
    О майко моя родино мила
    ний не сме вече рая покорна

    С гняв и дързост днес да издигнем глас
    Времето няма все да чака нас
    Нека във битка славна влезем ний
    Нашта десница Бог ще подкрепи
  • 24 хайдутин

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Янко":

    20 дивизии на Вермахта на южната ни граница и всичко е ок.
  • 25 Bossman

    4 1 Отговор
    На някои хора не им дойде акъла в главата.Забравиха какво стана във Вуковар и Сребреница.Защо трябваше да умрат толкова невинни хора ?Сигурно за да може отделни хора да натрупат пачките и да ги гледаме по телевизията как получават ноагради за мир.Косово в момента е рай за контрабанда и за търговия с наркотици.
  • 26 аз

    5 1 Отговор
    косово е сръбско
  • 27 аз

    0 5 Отговор
    македонско име нема да загине , чиста македония , айде алкохол да пиеме после на двор шиптъри да биеме
  • 28 ер иван

    5 2 Отговор
    само нашто правителство мълчи по случая! мълчи като ...
  • 29 пес

    1 2 Отговор
    ние отново сме в тръстиката. за това все ще ядем мазната опашка
  • 30 arabina

    3 7 Отговор
    върви да се лекуваш приятел докато е време щото сънуваш буден точно турция и китай ще властват според повечето гадания може да провериш в интернет за да се убедиш

    Коментиран от #38

  • 31 николай маринов

    7 3 Отговор
    Никога България не е имала правителство водещо по – слаба и безотговорна външна политика . В случая бездействието на чиновниците на Младенов е престъпно и застрашаващо националната ни сигурност , но явно нашите управници толкова си могат . Узакониха си бонусите – защо да работят ? Македония кучета я яли.
  • 32 srbin

    11 1 Отговор
    косово е Сърбия и Македония е България
  • 33 Американски

    5 1 Отговор
    Американската политика за ислямизиране и отслабване на Югоизточна Европа отдавна е в ход. Оста от Албания през Родопите до Турция е тяхна стара мечта. Само Турция и САЩ имат полза от това. Единственото спасение на македонците е Евросъюза, но вече е твърде късно.
  • 34 еВАЛЛА

    4 0 Отговор
    Не знам защо,но имам чувството,че цялата история на православните балкански народи е едно непрестанно и безкрайно затъпяване...Толкова ли сме плиткоумни,че не можем да видим очевидното-че всички чужди нашествия са успявали тогава,когато на балканите сме се избивали като диваци помежду си,и са се проваляли тогава, когато сме били единни/само веднъж,за щастие на враговете ни…/-нещо което го е разбрал още хан Тервел и за съжаление май никой друг след него…Колкото и да ми е неприятно, четейки из нета разни безумия/не тук/ и слушайки нашите политически гурута,ща не ща ,ще трябва да призная,колко точен е бил австро-унгарския външен министър Гюла Андраши-„източните съседи на Австрия са диви индиянци,към които можеш да се отнасяш като с необяздени коне-с едната ръка да им предлагаш сено а с другата да въртиш камшик и да ги удруш” и още по точно „българският цар!!! Фердинанд-„Българският народ”тази долна раса,с която нямаме нищо общо, по неговите думи”е крава, която трябва да доиш до изтощаване…”Е, как да отречеш после,че всички балкански нАроди си заслужавами участта,щом позволяваме разни задокеански варвари и техните м...умни балкански подлоги толкова лесно да ни манипулират и настройват едни срещу други…
  • 35 бай петър

    2 1 Отговор
    СЪМНЯВА МЕ ДА НЕ СЕ ЧЕРВЕНЕЯТ ФЕСОВЕ В БЯЛО МОРЕ . ИДЕ ИМ РЕДА ВЕЧЕ .
  • 36 БЪЛГАРИН

    3 1 Отговор
    'arabina' мишок такъв, направи си още 5435534 профила да даваш минусина другите и да си слагаш плюсове на твоя коментар, все едно ще убедиш някой в нещо. Сигурно си седял цял ден за да го постигнеш това с минусите, личи се от всички. Много си прости заблуден. Относно пророчествата, не намирам нито едно такова и никога не съм намирал, че Турция щяла да властва. махай се някъде, като си арабин кво правиш в България и защо пишеш на български?
  • 37 мартин акакка

    2 5 Отговор
    Защо ги защитавате "македонците" ?! Вие минавали ли сте с кола през техна граница ??? Като видят че сте БГ виждат все едно узорпатор , окупатор ... незнам как да го нарека . За мен те са на едно ниво с албанците и да ги оставяме да се оправят

    Коментиран от #39

  • 38 Димитър Димитров

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "arabina":

    @30 Ти чуваш ли са какво говориш.Май ти сънуваш Турция ще управлява когато Русия и Германия изчезнат от картата на света.В този случай Ердоган почва да се мисли за някой, както Кадафи си помисли че е недосегаем.Вече няма кой да подпира Турция както едно време го правеха Англия и Австрия и изхода е ясен че никой няма да остави Македония да я разделят.Има си държава Албания и единствено с война могат да отнемат територия от Македония
  • 39 Димитър Димитров

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "мартин акакка":

    @37 Ето заради такива като тебе България потъва..Ами ако Русия на времето беше казала така ти къде щеше да си сега е умник.Всички арабски страни се държат един на друг пък ние се плюем и всеки да се спасява по единично по твоята логика.Ами да ги оставяме да завладяват всичко покрай нас и пак ще ни дойде реда да ни слагат фесовете....
  • 40 Nomad

    1 0 Отговор
    Колкото албанците имат право на самоопределение и създаването на по-голяма тяхна държава, толкова имат и кюрдите от ПКК. Ердоган да внимавам по-добре какви глупости говори, защото после пищи като ущипана госпожица когато някой като к..венската Франция признае арменския геноцид за реално събитие. Турците имат доста трупове, заровени в задния си двор, затова да си натискат задника и да не се правят на териториални регулатори на Балканите.
  • 41 Димитър

    2 0 Отговор
    Прочетох всички коментари дотук и мисля че са правилно насочени.
    Лично Бойко трябва да застане в парламента и да подкрепи Македония. Макетата затова си обичат сърбите , а нас ни мразят защото сме подоги и нямаме никаква външнополитическа стратегия. Само си чакаме да ни падне от небето. Но няма....
  • 42 кско

    0 0 Отговор
    Прочетох всички коментари-обидни -яросни-емоционални-логични-правдиви---но искам да ви попитам.Не ви ли стига това отношение кьм нас от нашите управници и ;уж;добри сьседи та само си драскаме в нета???? Ние нямаме ли волята на народ и неговата сила??? Народа трябва да изкаже своето мнение --така че цял свят да го чуе.......А не да чакаме страхливците от управляващите да ни се присмиват......Отворете си очите и вземете правилното решение......
  • 43 georgi

    0 0 Отговор
    Не знам какво цели журналиста със статията, но ми прилича на българи внимавайте.......Ердоганчо иска велико-турска държава-свърши си работата в Африка и др. региони, сега е в Европа.
    Европейския съюз си гледа комисионните и др. корупциони приоми на загиващата им система наречена ЕС, а турците действат ........Мислех си че християнството е най умната религия - но на практика джамиите в Европа са повече от църквите....
  • 44 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Като много знаят макетата сега ще е..т албанците
  • 45 Костадин Ризов

    2 0 Отговор
    Натам отиват нещата. Докато тия глупаци в Македония не осъзнят, че трябва да са с нас, защото сме с един корен...
  • 46 Аз

    0 0 Отговор
    Рано или късно това ще стане, просто защото северозападна Македония е населена основно с Албанци, които са войнствени шиптъри.Там от години тече етническо прочистване и геноцид върху македонското християнско население.Албанците, както е известно имат един от най-големият естествен прираст в Европа........А славянските народи-обратно, един от най-ниският.И проблема не е от вчера, той е от десетилетия.Лошото е че подобни процеси текат и у нас в България. Антибългарската партия ДПС работи за това....Масово българските цигани се "потурчват" за да се изкарат турците в БГ повече от колкото са.Реално втората по големина етническа група в България са циганите с около милион-милион и половина души.......В един момент това ще свърши чудесна работа на Турция, чиято отколешна мечта е да се възроди турската империя в старите и граници.........Засега я спира само нашето членство в Евросъюза, ама ако Турция стане член на ЕС-тежко ни и горко..........
  • 47 BG на 3 морета

    2 0 Отговор
    Що се плашите бре братя българи????Нали за да стигнат до албания башибозука трябва да мине през БГ. Така им съм се наточил с пушка, че майка им жална, нека дойдат.Без това тук на Балканите най- после трябва да има някакво обединение. Балканите срещу Албания и турция, сруг път за Балканите няма, СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Не зназ за вас , но на мен ми се иска да почне тая война, че да се знае най накрая кой кои е

    Коментиран от #48

  • 48 Пази боже

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "BG на 3 морета":

    @47 - Страхувам се, че само с пушка няма да стане. Малко на гол тумбак чифте пищоли - по македонски. Не, че се плаша или искам да ви плаша, ама турската армия е втората в НАТО или така беше поне до скоро. Имат и практически опит - непрекъснато влизат в Ирак... Като знам нашата армия... 2 самолета - единят падна миналата седмица, 1 кораб, 5-6 хеликоптера... Единственно балистичните ракети им държаха влага на комшийте, ама нашите будали доброволно ги премахнаха. Единственото успокойтелно е, че и ние сме в НАТО, ама знае ли човек.
  • 49 еВАЛЛА

    0 0 Отговор
    Не знам дали сте съгласни с коментара ми,но за мен спасението на балканските народи от неоколониализъм и нови варварски нашествия е единствено в балканската "доктрина Монро..."Фактите показват,както и по долу подчертах,че единствено съюзени можем да се противопоставим на чуждите попълзновения.За жалост,вече е прекалено късно.Американският протекториат Косово, ще е мястото от което ще се осъществяват атаките срещу "най-големия" враг на демокрацията-православието/Збигнев Бжежински/...
  • 50 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Любопитно ми е дали Ердоган е виждал албанец на живо!?!? Щото аз съм виждал доста, и като изключим някой и друг свестен тип ( които се броят на пръсти) останалите са неуспешен опит за Хомо Сапиенс ама много неуспешен. Братя били!!!!
  • 51 П.Хитов

    1 0 Отговор
    "Турция ще бъде изличена от лицето на земята"-Слава Севрюкова
  • 52 Крум

    2 0 Отговор
    До "BG на 3 морета".Приятелю,май не познаваш географията.Турците по море могат да бъдат в Албания само за 3-4 часа ако не и за по-малко.Колкото до малката ни армия,то и американците притежават най-голямата армия но се задавиха във Виетнам,Корея а и сега в Афганистан.По--важното е не да се оплакваме когато се наложи а да се бием за земята си мъжки и без страх.Това демотивира врага.Ей го Турция колко години вече не може да се справи с Турците и помнете ми думата ще дойде време когато Турция окончателно ще изпусне кюрдите а и е възможен сценарий който да помогне за разпадане на тази така прехвалена турска държава.
  • 53 BluePower

    2 0 Отговор
    Оправдавам македонците за отношението им към Българите - 50 години учиха история писана от Сърбо-КОМУНИСТИ !!! Сега лека -полека започват да четат истинска история - СВЕТОВНА !!! И разбират че са Българи - както са им казвали бабите и дядовците ... и без това цял свят се смее на опитите им да крадат историята ни !!!
    Някога рано или късно ще се обединим ! Моля се само да се раздели Маледония за да не вземем с тях и АЛБАНЦИТЕ !!! Опазил ни Господ !!!
  • 54 Мартин Стоянов

    0 1 Отговор
    Албания няма място в ЕС. Ако много се прават на отворени, Америка за нула време ще направи една "хуманитарна мисия" с тюлени, делфини, видри, и т.н. и ще им .......... забулената майка. А Турция ще понесе санкции, щото все пак е член на НАТО.