Отидете към основна версия

2 032 11

ЕЦБ: Еврото печели позиции в света, но доларът остава лидер

  • долар-
  • евро-
  • юан-
  • валута-
  • европейска централна банка

Делът на общата валута в националните резерви е нараснал с 1,2 процентни пункта през 2018 година

Снимка: Shutterstock

Еврото е завоювало позиции спрямо долара като световна валута, използвана в националните валутни резерви, възстановявайки се от историческите си минимуми, тъй като санкциите на САЩ възпрепятстват някои страни да използват щатската валута. Това посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в доклад, цитиран от АР.

Доларът обаче запазва голямата си преднина като основна международна валута в търговията, кредитирането и резервите въпреки бавната диверсификация към използване на други валути през последните години. Напоследък пренасочването е към юана.

Делът на еврото в националните резерви е нараснал с 1,2 процентни пункта през 2018 г. до 20,7 на сто, преобръщайки низходящата тенденция. Делът на долара е бил 61,7 на сто.

Сред факторите, допринасящи за това развитие, е необходимостта страните да продават долари, за да укрепят собствената си валута, финансовите санкции. Русия, например, заради санкциите на САЩ, е прехвърлила част от доларовите си активи в други валути, за да избегне американските ограничения.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: