Last news in Fakti

14 Юни, 2019 16:16 2 030 11

ЕЦБ: Еврото печели позиции в света, но доларът остава лидер

  • долар-
  • евро-
  • юан-
  • валута-
  • европейска централна банка

Делът на общата валута в националните резерви е нараснал с 1,2 процентни пункта през 2018 година

ЕЦБ: Еврото печели позиции в света, но доларът остава лидер - 1
Снимка: Shutterstock

Еврото е завоювало позиции спрямо долара като световна валута, използвана в националните валутни резерви, възстановявайки се от историческите си минимуми, тъй като санкциите на САЩ възпрепятстват някои страни да използват щатската валута. Това посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в доклад, цитиран от АР.

Доларът обаче запазва голямата си преднина като основна международна валута в търговията, кредитирането и резервите въпреки бавната диверсификация към използване на други валути през последните години. Напоследък пренасочването е към юана.

Делът на еврото в националните резерви е нараснал с 1,2 процентни пункта през 2018 г. до 20,7 на сто, преобръщайки низходящата тенденция. Делът на долара е бил 61,7 на сто.

Сред факторите, допринасящи за това развитие, е необходимостта страните да продават долари, за да укрепят собствената си валута, финансовите санкции. Русия, например, заради санкциите на САЩ, е прехвърлила част от доларовите си активи в други валути, за да избегне американските ограничения.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    13 3 Отговор
    Ами то така се започва,малко по малко,и накрая обора на бунището,ще му останат спомените и зелената хартия за тапети,защото хората ще използват друга валута за разплащане.
  • 2 С две думи

    14 4 Отговор
    На международният икономически форум в С.Петербург представители на ЕЦБ и руснаците се договориха за разплащания м/у Е.С и Русия само в евро-без долара.Това инфо лекичко се пропусна от"свободните медии" ,а в САЩ казаха,че ЕЦБ е избрала грешен пьт.Да си спомним случая Строскан-след негово изказване за доминация на еврото в светьт-беше обвинен в САЩ за изнасилване и му скапаха кариерата-а всички експерти му предричаха да е президент на Франция...Та отхвьрлянето на долара тепьрва ще набира сили-този тренд набира скорост...

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Емил

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "С две думи":

    Най-сладко е да печаташ хартийки и да принуждаваш (с оръжие и шантаж) останалите да го признават. Но откакто има ЕС и еврото е подплатено със стоки, доларът вехне!

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Естествено че ще ВЕХНЕ долара,защото мързеливите янки дори не си правят труда да го поливат.А могат да вземат прекрасен пример от Руснаците,които С ОБИЛНО НАПОЯВАНЕ постигат реколта от по 60-70 рубли срещу всеки американски долар!

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Румяна Костова

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "С две думи":

    Точно така. На икономическия форум в Петербург се взеха важни решения. За да се заглушат те, се разду историята с никому неизвестния журналист, работещ за,, Медуза", чиято главна бърлога е в Латвия. Медуза се финансира от демократични Западни и американски НПО-та, загрижени за правата на човека.На никой здравомислещ няма да му хрумне, че латвийците от добра душа са загрижени за правата на руския средностатистически човек.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Пак доказваш, че коня е по - умен от те

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    😁😂😁😂😁😂
  • 7 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Румо не се мъчи да се правиш на умна, ама никак не ти се получава, изкарай си тъз Медуза от дупито, щом толкуз ти пречи !
  • 8 Руските свине

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Никакви важни решения в икономическата сфера не могат да вземат, поради факта, че са икономическо джудже.
  • 9 Груьо

    1 0 Отговор
    Кой както си е постлал, всички империи в крайна сметка имат своят край...
  • 10 Щерю

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Говориш пропаганда. На село, нито рубла си виждал, нито долар, а и лев вече не виждаш.Русия е слаба държава. Като една фризирана болонка, която само лае от страх и създава впечатлението, че е питбул и си мисли, че така стряска и плаши другите, нефризирани болонки около НЕЯ:):) Дрънка стари ламарини на червения площад всяка година и мисли, че като плаши гаргите на Москва, плаши гаргите и в другите градове и села:):) Който не се е пробвал, той не я е превзел, поне до околовръстното на Москва, знаеме го от историята... Сега пак е слаба, без никакво ПВО и няма право на глас на световната сцена. Един германец кацна в центъра на Москва, на червения площад преди няколко години и изволниха сума ти генерали от руските пво, та какво остава за ядрени и неутронни бомбардировки от стелтовете?? Но защо имам чувството, че тук сте от някакво затворено общество без достъп до гугъл, без актуална информациа в продължение на десетки години, а само до този сайт?? Да не би да сте някакви затворници вие и да ви се дава възможност да коментирате в интернет, като заслуга за дейности през деня или срещу една допълнителна затворническа супа?? Я си признайте отворковци, без бой??

    Коментиран от #11

  • 11 Щерю

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Щерю":

    Отнася се за коментар три сори
Новини по държави: