Отидете към основна версия

4 084 25

Иран готви нещо тайно на ракетен полигон

  • иран-
  • ракета-
  • техеран-
  • семнан-
  • ядрена сделка

Сателитни снимки показват горяща площадка за изстрелване в космически център в провинция Семнан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ракета, предназначена да изведе сателит, изглежда се е взривила при изстрелването от ирански космически център, предаде АP, като се позова на сателитни снимки. Това вероятно е трето неуспешно изстрелване в Иран тази година.

Иранските държавни медии не съобщиха за случая, но висш служител заяви в Тwitter, че сателитът "Нахид-1", планиран за изстрелване от Иран, е в безопасност в лаборатория.

Сателитни снимки на компаниите "Планет лабс" и "Максар текнолъджис" показаха черен дим, издигащ се над площадка за изстрелване в космическия център "Имам Хомейни" в провинция Семнан. На изображенията изглежда се виждат овъглените останки от ракета и нейната платформа за изстрелване.

През юли иранският министър на информационните и комуникационните технологии Мохамад Джавад Азари Джахруми каза, че Иран планира още три изстрелвания тази година.

Сега той не коментира ракетната експлозия, но увери, че сателитът "Нахид-1" е в безопасност.

По-рано тази година Техеран извърши две неуспешни изстрелвания на сателити през януари и февруари.
Според САЩ подобни изстрелвания нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която гласи, че Иран не бива извършва дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини