Отидете към основна версия

4 071 13

Макрон поиска спешно примирие

  • франция-
  • еманюел макрон

Френският президент призова протестиращите против пенсионната реформа към взаимно уважение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова протестиращите против пенсионната реформа в родината си към "примирие", предаде Франс прес.

Протестните движения са защитени от конституцията, подчерта Макрон, но добави, че "има моменти в живота на една нация, когато е добре да умеем и да сключваме примирие, за да покажем уважение към семействата и живота на семействата".

Френският президент направи това изявление в столицата на Кот Д'Ивоар Абиджан, на съвместна пресконференция с президента Аласан Уатара.

Макрон отново призова правителствата на страните от Сахел към повече яснота по въпроса за френското военно присъствие и борбата срещу джихадизма. Подобни изявления доведоха до напрежение между Франция и нейни партньори.

Необходими са политически условия", които да съпътстват военните усилия на Франция, подчерта Макрон. "Нашата военна ефикасност зависи и от политическата работа, която се извършва от всяка страна и от политиките за развитие, каквито също провеждаме тук", добави френският президент.

"Трябва да останем решителни и единни, за да се борим с тази заплаха", заяви Макрон.

"Ще продължим борбата", обеща френският президент, чиято обиколка в Африка минава под знака на нарастващата заплаха от джихадистките групи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини