Last news in Fakti

22 Декември, 2019 13:40 1 964 9

Жест! Макрон се отказа от президентска пенсия

  • франция-
  • еманюел макрон

Пенсията на държавния глава във Франция възлиза брутно на 6220 евро на месец

Жест! Макрон се отказа от президентска пенсия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон се отказа предварително от пенсията, която ще има правото да получава след края на мандата си като държавен глава, предаде Франс прес.

Освен това Макрон се отказа и от пожизненото си място в Конституционния съвет, което също му е гарантирано като държавен глава. Бившите президенти са доживотни членове, за което получават по 13 500 евро на месец.

Френското президентство съобщи новината вчера, на фона на протестно движение срещу планираната от правителството на Макрон пенсионна реформа. Според президентството обаче целта на държавния глава не е да прави демонстрация.

Пенсията на държавния глава възлиза брутно на 6220 евро на месец. Според закон от 1955 г. държавният глава получава тези средства независимо от възрастта си, продължителността на мандата си или други приходи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Age

    9 5 Отговор
    Дълги години работел в банка, сега е президент на Франция с висока заплата, жена му и тя богата, какво са 6k. евро за толкова богат човек.

    Коментиран от #3

  • 2 Наивен

    14 0 Отговор
    Това е лош пример.Утре Доган ще се откаже от охраната си вдругиден Цецо отличният си асаснсьор.Накъде върви светът?Ще настъпи хаос.После,защо пропадали цели цивилизации.
  • 3 Да бе..

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Age":

    То нашите политици да не са бедни!? Но никой ,никога няма да направи нещо подобно в България. При политическия ни" елит" !? Ако не беше жалко, щеше да е смешно.

    Коментиран от #4

  • 4 Age

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе..":

    Аз имах предвид Макрон, за него става дума в статията, наш'те крадци добре ги знам кой от какво е богат.
    Ако не беше ВЯРНО, щеше да е смешно.

    Коментиран от #7

  • 5 Гладен пенсионер.

    7 0 Отговор
    А нашата Лили Иванова няма ли да се откаже от пожизнената пенсия????
  • 6 Макрон е голям

    7 1 Отговор
    политик. Доказва го с действията си особено напоследък. Едва ли примерът му с отказа на 20 бона месечно ще е заразителен, но си струва българските политици да се замислят... Да не би случайно той да е по-глупав от тях.
  • 7 Пийс брадър

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Age":

    Знам много добре кого имаш предвид,но ще се съгласиш ,че е неизбежна аналогията с манталитета на родния "елит". И да,едновременно е и тъжно и смешно.✌

    Коментиран от #9

  • 8 Име

    3 4 Отговор
    И това няма го спаси. Совалките и театъра няма да минат. Хората искат реални действия, не подигравки.
  • 9 Age

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пийс брадър":

    Вярно е, уви.