Отидете към основна версия

1 897 11

Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС

  • швейцария-
  • ес-
  • брекзит-
  • референдум-
  • карин келер-зутер

Разрив в двустранните отношения ще постави Берн в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брекзит

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарското правителство призова избирателите в алпийската република да отхвърлят поставеното за гласуване на референдум предложение на крайнодясната Швейцарска народна партия да бъде прекратено споразумението с Евросъюза за свободното движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията спечели референдума на 17 май - който е с обвързващ характер и получи прозвището "швейцарския Брекзит", страната може да загуби привилегирования си статут в рамките на единния европейски пазар, който представлява незаменим фактор за икономиката на Швейцария.

Подобно развитие може да доведе и до това алпийската република, която не е член на ЕС, да бъде изхвърлена от шенгенската система за безвизово пътуване и от Дъблинския регламент за молбите за бежански статут, каза на пресконференция в Берн швейцарската правосъдна министърка Карин Келер-Зутер.

"Ще стигнем дотам да се наложи да градим наново нашите отношения с ЕС буквално от нулата", заяви тя.

Разрив в двустранните отношения ще постави Швейцария в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брекзит предвид това, че ЕС по никакъв начин няма да бъде длъжен да преговаря, каза Келер-Зутер и допълни: "На практика ще изпаднем в ситуация да се молим на най-големия ни търговски партньор", заяви тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: