Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 09:57 1 858 11

Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС

  • швейцария-
  • ес-
  • брекзит-
  • референдум-
  • карин келер-зутер

Разрив в двустранните отношения ще постави Берн в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брекзит

Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцарското правителство призова избирателите в алпийската република да отхвърлят поставеното за гласуване на референдум предложение на крайнодясната Швейцарска народна партия да бъде прекратено споразумението с Евросъюза за свободното движение на хора, предаде Ройтерс.

Ако партията спечели референдума на 17 май - който е с обвързващ характер и получи прозвището "швейцарския Брекзит", страната може да загуби привилегирования си статут в рамките на единния европейски пазар, който представлява незаменим фактор за икономиката на Швейцария.

Подобно развитие може да доведе и до това алпийската република, която не е член на ЕС, да бъде изхвърлена от шенгенската система за безвизово пътуване и от Дъблинския регламент за молбите за бежански статут, каза на пресконференция в Берн швейцарската правосъдна министърка Карин Келер-Зутер.

"Ще стигнем дотам да се наложи да градим наново нашите отношения с ЕС буквално от нулата", заяви тя.

Разрив в двустранните отношения ще постави Швейцария в много по-трудно положение, отколкото Великобритания след Брекзит предвид това, че ЕС по никакъв начин няма да бъде длъжен да преговаря, каза Келер-Зутер и допълни: "На практика ще изпаднем в ситуация да се молим на най-големия ни търговски партньор", заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дориан

    5 3 Отговор
    Ако ще и още две световни войни да станат наоколо, ако ще и в ада да ги пратят, Швейцария ще я бъде! Друго е вече Германия и Франция, които при такова събитие се сливат за 10 години.
  • 2 Ракета

    6 4 Отговор
    Да го отхвърлят! Не може всеки желаещ да ходи където си иска. Желаещи много. Това си е тяхната държава. Може само на гости.
  • 3 Хахаха

    12 1 Отговор
    Идеологията на глобалистите се срива за има няма и 10 години.
    Мигранти и ЛГБТИ може да си кани всяко общестно, ако фи желае но не може да ги натрапваш на общества, които не ги искат.
    Германия е пред политически колапс, заради безумията Меркел
  • 4 Swexit

    5 7 Отговор
    Трябва хората да се движат свободно навсякъде.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Но да се спре вносът

    6 0 Отговор
    На немски кенефи щото превърнаха Бгто в автоморга а най лошото е че са скъпи изкуствено им се държът цените високи от джамбази те
  • 6 мани мани

    5 3 Отговор
    те тия нямат столица, нямат техен си език, а плямпат на френски, немски - развален немски, италиански, английски... пасмина от различни народи! крайно време е да ги изхвърлят отвсякъде и да не се ползват с привилегии! набийте им едни визи и да ги видим тогава как ще патъркат да си пазарят от пограничните региони?!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Знай

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Swexit":

    Добрееее (модераторееее). Тогава да перефразираме нещата, да ги "замажем" :
    Хора -да!
  • 9 nDM

    1 1 Отговор
    ми то и страните от ес могат да орежат свободното движение на швейцарски граждани в ес, ама дали им стиска!
  • 10 БАЙ ШИЛЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "мани мани":

    Много си далече от истината за Швейцария и швейцарците, ама много! Вземи малко прочети история и след това пиши, че в противен случай си невероярно смешен с писанията си ! Не е лесно да си неграмотен и тъп!
  • 11 Бакунин

    0 0 Отговор
    Съюз,веднага,светкавично,да изпъди , и изгони и върне принудително и със сила всичките 450,000 швейцарски граждани от територията на всичките 27 европейски държави и да ги експулсира към Швейцарската, държавата тиранична диктатура европейската Северна Корея,Мъст,Мъст,Мъст. Държава,която има въпиюща нужда от двуседмична Революция,за да им дойде има в главите на тъъъъъъъъъъъъъъъъъъпите швейцарски държавни ”ръководители”-свинар и пианистка(сега„президент”???????) ПРОКЛИНАМ ГИ!
Новини по държави: