Отидете към основна версия

3 306 12

Талибаните воювали с "Ислямска държава" с военна подкрепа от САЩ

  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • талибани-
  • сащ-
  • оръжие

Вашингтон се ангажира да изтегли всички чуждестранни сили от Афганистан в рамките на 14 месеца

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните са показали, че могат да воюват и да победят джихадистите от „Ислямска държава“ в Афганистан, съобщи днес американски генерал, разкривайки за първи път, че те са правили това с „много ограничена“ военна подкрепа от САЩ, предаде АФП.

„Беше кървава бъркотия, но те го направиха“, заяви ген. Кенет Маккензи, шеф на американското Централно командване за фактическия разгром, извършен от талибаните над ИД в афганистанската провинция Нангархар през последните месеци.

Маккензи разкри американската военна подкрепа за операцията на талибаните на изслушване в Конгреса, но даде малко детайли за ролята на силите на САЩ.

Той бе извикан от законодателите да свидетелства за ситуацията в Афганистан след мирната сделка между САЩ и талибаните, сключена на 29 февруари в Доха.

Според споразумението САЩ се ангажират да изтеглят всички чуждестранни сили от Афганистан в рамките на 14 месеца в замяна на обещание на талибаните да се заемат с джихадисти като ИД и „Ал Кайда“, както и да проведат мирни преговори с афганистанското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: